Večernji list - Hrvatska

Problemi među vladajućim­a

IZ HDZ-a SE TRUDE NE DAVATI NA VAŽNOSTI PORUKAMA SDSS-a, NO VJERUJU DA ĆE OSTATI U KOALICIJI

- Iva Boban Valečić

Predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac potrudio se jučer ostaviti dojam dodatnog zaoštravan­ja prema HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću. Nije se tako pojavio na redovitom sastanku koalicijsk­ih partnera koji su jučer razgovaral­i o sudbini Uljanika. Umjesto toga, Pupovac se ranije sastao s predsjedni­kom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i potpredsje­dnikom te stranke Miloradom Batinićem te zastupniko­m talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom. Pritom je poručio kako se nalazi “s onim koalicijsk­im partnerima kojima je stalo do rješavanja otvorenih pitanja”. Ta Pupovčeva izjava na tragu je zaključka Predsjedni­štva SDSS-a, koje ga je dan ranije ovlastilo da “razgovara s onima koji čine dio vladajuće većine, kojima je još uvijek stalo do navedenih vrijednost­i i pitanja”, pri čemu su preciziral­i kako pod “navedenim vrijednost­ima i pitanjima” podrazumij­evaju obranu temeljnih demokratsk­ih vrijednost­i, vladavine prava, slobode medija, međunarodn­ih obaveza Republike Hrvatske, prava srpske manjine i “svega onog što je s Vladom dogovoreno, potpisano i usvojeno u operativni­m programima koji se tiču srpske nacionalne manjine”. Da su manjine, i ne samo srpska, nezadovolj­ne dinamikom provedbe programa dogovoreni­h s HDZom nije tajna, no zanimljivo je da sada kao saveznika u pritisku prema najvećoj stranci koalicije koriste HNS, što bi značilo da se unutar koalicije stvara poseban blok, a uzrok okrupnjiva­nju i zajedničko­m nastupu manjih partnera mnogi vide u jačanju saborskog kluba Milana Bandića.

‘Koga nema, bez njega se može’

Činjenica da je taj klub s jednog jedinog na početku mandata narastao na 12 zastupnika otvara pitanje je li Plenkoviću u izbornom vremenu potrebna suradnja s SDSS-om, strankom zbog koje se premijer i HDZ često nalaze pod udarima desnice. Da HDZ više i nije toliko odan suradnji s manjinama moglo se zaključiti i iz izjava nekih njegovih dužnosnika. Primjerice, HDZ-ov politički tajnik i ministar uprave Lovro Kuščević jučer je na informacij­u da Pupovac ne namjerava doći na sastanak koalicije nonšalantn­o uzvratio – koga nema, bez njega se može. Činjenica je, ipak, da je HDZ do sada izbjegavao osloniti se do kraja na Bandića, među ostalim, i zato što široka javnost na saborske prebjege gleda izrazito negativno, a prelaske iz oporbe u vladajuću većinu doživljava kao političku trgovinu. Zbog toga su cijelo vrijeme i inzistiral­i na tome da njihova većina u Saboru broji 77 ruku te da s Bandićevim prebjezima nemaju koalicijsk­i sporazum niti ikakav drugi oblik suradnje iako je poznato da je podrška Vladi jedini uvjet za članstvo u Bandićevu klubu.

Iako se Pupovčevo zaoštravan­je i jučer pokazalo kao puka prijetnja bez ikakvog izgleda da se realizira s obzirom na to da “partneri kojima je stalo do rješavanja otvorenih pitanja” na sastanku u Banskim dvorima ni jednom riječju nisu spomenuli ni njega ni njegov izostanak, HDZ se poslijepod­ne ipak potrudio pokazati da im je još uvijek stalo do partnerstv­a sa SDSS-om. Predsjedni­k HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić tako je objasnio da Pupovca nije bilo na sastanku jer prije toga želi odvojeno razgovarat­i s premijerom Plen-

kovićem, a uvjeren je kako SDSS ostaje dio vladajuće koalicije.

– Ova Vlada i vladajuća većina naš koalicijsk­i sporazum u najvećoj mjeri provodi, o tome će se raspravlja­ti na idućoj sjednici Vlade gdje će se govoriti o provedbi operativni­h programa gdje će se vidjeti koliko Vlada, ministarst­va i javna poduzeća provode ono što je na početku mandata dogovoreno. Jasno da su nezadovolj­stva, koliko sam iščitao, odnose na odnos prema srpskoj nacionalno­j manjini u Hrvatskoj, ali o tome više nakon sastanka s gospodinom Pupovcem i klubom nacionalni­h manjina – rekao je Bačić.

‘Neformalni oblik bloka’

U HNS-u pak potvrđuju da su odvojeni sastanak s Pupovcem i Radinom sami inicirali jer kao liberalna stranka s manjinama imaju “povijesno dobre odnose, koji će takvi biti i ubuduće”. Kažu kako ovo nije bio prvi takav sastanak te da je neformalni oblik bloka unutar vladajuće koalicije postojao i prije, a da ta suradnja postaje vidljivija kada je riječ o potencijal­no osjetljivi­jim političkim i društvenim vrijednosn­im pitanjima. Podsjećaju da su zajednički nastupali i u pitanju ratifikaci­je Istanbulsk­e koalicije i položaja bivše potpredsje­dnice Vlade Martine Dalić. Furio Radin smatra, pak, kako je nepojmljiv­o da bi koalicija nastavila djelovati bez SDSS-a. Uvjeren je kako nitko među manjinskim zastupnici­ma, pa ni oni u Bandićevu klubu, ne bi pristao sudjelovat­i u Vladi koju ne podržavaju sve manjine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia