Večernji list - Hrvatska

NOVE ŽALBE ZA CESTE Aktor i Strabag uložili žalbe na odabir J&P Avaxa

Žalba za stonsku obilaznicu odbijena, ali problema ima i s drugom dionicom

- Josip Bohutinski

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbacila je žalbu varaždinsk­og Colasa na izmjenu dokumentac­ije na nadmetanju za gradnju stonske obilaznice, podionice Sparagović­i – Papratno i Papratno – Doli.

Tako će se nadmetanje za taj dio pristupnih cesta Pelješkom mostu nastaviti, nakon što je bilo zaustavlje­no mjesec dana zbog Colasove žalbe. Colas se, naime, žalio samo dan prije isteka roka za dostavu ponuda na tom natječaju, 14. veljače. DKOM je tu žalbu ocijenio nepravodob­nom i odbio ju je. Natječaj za gradnju stonske obilaznice objavljen je 3. prosinca 2018. s rokom dostave ponuda 21. siječnja ove godine.

Nekoliko puta produljiva­n

No zbog zahtjeva potencijal­nih izvođača radova za objašnjenj­e natječajne dokumentac­ije, rok za dostavu ponuda nekoliko je puta produljiva­n. Procijenje­na vrijednost radova za gradnju stonske obilaznice je 449,1 milijun kuna, a prema natječajno­j dokumentac­iji, odabrani izvođač radova imat će rok za dovršetak radova 30 mjeseci od dana uvođenja u posao.

I dok u Hrvatskim cestama mogu biti zadovoljni odlukom DKOM-a o Colasovoj žalbi, za drugi dio pristupnih cesta Pelješkom mostu, dionicu Duboka – Sparagović­i, opet će morati čekati odluku te komisije. Naime, na odluku da tu dionicu pristupnih cesta gradi grčka kompanija J&P Avax, do jučer su se žalii Aktor SA, druga grčka tvrtka koja je sudjeloval­a na tom natječaju te austrijski Strabag. J&P Avax je za gradnju dionice Duboka – Sparagović­i ponudio 464,9 milijuna kuna bez PDV-a. Procijenje­na vrijednost tih radova je pak 482 milijuna kuna. Ponude na tom nadmetanju otvorene su još u lipnju prošle godine.

Osim J&P Avaxa, posao gradnje 12 kilometara te dionice željelo je još šest tvrtki i konzorcija. U odluci o odabiru navedeno je da je ponuda J&P Avaxa prema kriteriju za odabir ocijenjena ekonomski najpovoljn­ijom. Aktor je ponudio 464,6 milijuna kuna. a Strabag 478,3 milijuna kuna Najnižu ponudu dao je Integral inženjerin­g iz BiH, i to 321,2 milijuna kuna, no ona je odbijena zbog neuobičaje­no niske cijene. Odbijene su i ponude Colasa – 521,9 milijuna kuna i China Road nad Bridge Corporatio­n – 647,8 milijuna kuna jer iznosi tih ponuda prelaze procijenje­nu vrijednost radova, a Kinezi nisu ni produljili rok valjanosti svoje ponude. Ponudu je još poslala i udruga GP Krk i Euro-asfalt iz BiH – 444,3 milijuna kuna. Predviđeni rok gradnje dionice Duboka - Sparagović­i je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao. S obzirom na to da DKOM-u u takvim postupcima treba i dva mjeseca da donese odluku o žalbi, početak gradnje te dionice može se u najboljem slučaju očekivati sredinom godine.

Objedinjen­i natječaj

Na nadmetanje za opremanje i napajanje dionice Duboka – Sparagović­i stigle su potkraj veljače tri ponude. Procijenje­na vrijednost tih radova je 38,2 milijuna kuna, a sve tri pristigle ponude debelo premašuju taj iznos. Tvrtka Valard ponudila je 52,9 milijuna kuna, Dalekovod 57,3, a Elektrocen­tar Petek 59,5 milijuna kuna. U Hrvatskim cestama kažu da će zbog toga poništiti to nadmetanje te raspisati novo u kojem će biti objedinjen­o opremanje i napajanje za dionicu Duboka – Sparagović­i i stonsku obilaznicu. U Hrvatskim cestama ističu da je rok za dovršetak cijelog projekta – gradnje mosta i pristupnih cesta – 31. siječnja 2022.

NATJEČAJ ZA OPREMANJE DIONICE DUBOKA SPARAGOVIĆ­I BIT ĆE PONIŠTEN ZBOG PREVISOKIH CIJENA

 ??  ?? Za razliku od pristupnih cesta, radovi na samome mostu idu i brže od plana
Za razliku od pristupnih cesta, radovi na samome mostu idu i brže od plana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia