Večernji list - Hrvatska

Blokirani i agencije za naplatu protiv novog Ovršnog zakona DOGOVORILI ŠEST TOČAKA ZA BIJEG IZ DUŽNIČKE KRIZE

- Valentina Wiesner

Nezadovolj­stvo angažmanom države u rješavanju ovršne krize uspjelo je, uz brojna zla, donijeti i prvo dobro: za zajednički stol dovelo je predstavni­ke blokiranih i agencije za naplatu potraživan­ja koji su počeli sami regulirati ono što država nije!

“Primili na znanje”

Udruga Blokirani i HUAN, Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživan­ja, nakon jednomjese­čnih pregovora sklopili su sporazum kojim definiraju pošteniju naplatu: uključuje reprogram i obročnu otplatu duga uz otpis zateznih kamata i troškova te dijela glavnice, potenciran­je dogovora bez ovrhe i suda sve dok ne prijeti zastara, uljuđenu komunikaci­ju s dužnicima koja će isključiti opetovano uznemirava­nje pozivima, izdavanje pisane potvrde po otplati duga te periodične sastanke kako bi rješavali tekuće probleme.

Ovo je uistinu bitan pomak u humanizaci­ji naplate dugovanja, no najvažnija poruka koju su uputili Vladi i ministru pravosuđa je to da se obje uključene strane, i vjerovnici i dužnici, protive nacrtu novog Ovršnog zakona koji bi, prema prethodnim najavama, u petak trebao biti upućen na Vladu. Protiv ovakvog Ovršnog zakona su i Hrvatska javnobilje­žnička komora, s kojom su Blokirani jučer također otvorili pregovore, Hrvatska odvjetničk­a komora, ali i predstavni­ci ostalih vjerovnika. Ukratko, više-manje svi osim Fine, iako i ona ima prigovora. Čuju li to nadležni? Sudeći prema jučerašnje­m “očitovanju” na primjedbe koje su primili u e-savjetovan­ju, na koje su mahom stavili samo tri riječi objašnjenj­a: “primljeno na znanje”, gluhi su i slijepi. Odgovora nema ni na naš upit o tome što će od prigovora i na koji način uvrstiti u nacrt zakona. Prilično je to površan pristup ovršnom postupku, tempiranoj bombi “kazetnog” tipa kojoj svako toliko eksplodira neka kazeta. Zadnja je bila pad “Škibolina” zakona na Sudu Europske unije, nakon čega prijeti novi val ovrha, privremeno zaustavlje­nih sudskim procesima dužnika koji su se pozivali na Zakon o ništetnost­i.

– Novi Ovršni zakon pogoršat će trenutačnu situaciju jer će uvođenje sudova na predloženi način drastično oduljiti ovršni postupak i zakrčiti sudove. To na kraju dovodi do povećanja zateznih kamata i troškova koje plaćaju dužnici – komentira predsjedni­k HUAN-a Matija Arapović. Poziva dužnike čija su potraživan­ja otkupile agencije da im se izravno jave kako bi pokušali izvansudsk­i dogovoriti otplatu, u skladu s parametrim­a iz sporazuma s Blokiranim­a. Pozdravlja i najavljenu dodatnu legislativ­u koja bi konačno detaljno regulirala rad agencija.

Nastavak pregovora

– Sporazum definira početak dijaloga kako bismo vidjeli što muči drugu stranu, u ovom slučaju Blokirane, da to predočimo našim članovima i pokušamo naći dobro rješenje, kao i da zajedno kažemo da je novi Ovršni zakon u ovoj formi loš i da ga ne prihvaćamo – poručio je Arapović na predstavlj­anju sporazuma medijima. Predsjedni­ca Blokiranih Miriam Kervatin istaknula je da su odlučili sami krenuti u dogovore sa svim dionicima dužničko-ovršne krize, nakon što razgovori s predstavni­cima države o poboljšanj­u ovršnog postupka nisu urodili plodom.

– Uvijek se završi na štetu građana. Proaktivno smo krenuli u pregovore s faktorima u zemlji koji sudjeluju u kreiranju ili održavanju dužničke krize, kako bi se ostvarila mogućnost otpisa svega što je neopravdan­o, pa i nezakonito i tako blokiranim građanima omogućio izlazak iz dužničke krize. I dalje ćemo pregovarat­i s HUAN-om i eventualne incidente svesti na minimum – ističe Kervatin te, nakon otvaranja razgovora s javnim bilježnici­ma, najavljuje da će kontaktira­ti Hrvatsku udrugu banaka i Hrvatsku odvjetničk­u komoru.

– Ako se svi složimo i kažemo Vladi da ovakav Ovršni zakon ne smije proći, vjerujem da ćemo uspjeti – uvjerena je Mirjam Kervatin.

 ??  ?? Matija Arapović iz HUAN-a i Mirjam Kervatin iz Blokiranih potpisali su jučer sporazum nakon jednomjese­čnih pregovora
Matija Arapović iz HUAN-a i Mirjam Kervatin iz Blokiranih potpisali su jučer sporazum nakon jednomjese­čnih pregovora
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia