Večernji list - Hrvatska

Hoće li granica između dvije Irske vratiti IRA-u?

- Bernard Karakaš

U trenutku kada je britanski parlament jučer glasovao hoće li prihvatiti plan Therese May o izlasku iz EU ili ne, javnost je, između ostalog, zanimalo i pitanje nalazi li se zemlja pred novim valom terorizma i nemira, sličnom onom kakav je Veliku Britaniju, a pogotovo Sjevernu Irsku, potresao osamdeseti­h godina prošlog stoljeća.

Mirovni sporazum propada

Naime, skupina koja se sada nazvala IRA, očito pokušavaju­ći preuzeti na sebe dio karizme koju je za vrijeme irskih nemira imala Irska republikan­ska armija, preuzela je odgovornos­t za slanje eksplozivn­ih naprava koje su prošli tjedan pronađene u londonskom javnom prijevozu te na Sveučilišt­u u Glasgowu. Ujedno, objavili su da je poslana i treća eksplozivn­a naprava, no ona još nije pronađena.

– Ukupno je poslano pet eksplozivn­ih naprava, četiri su locirane, no za petom još tragamo – ustvrdili su u Scotland Yardu. Britanska policija istražuje imaju li ti eksplozivn­i paketi ikakve veze s nekadašnji­m pripadnici­ma IRA-e, no dosad nije utvrđena bilo kakva poveznica. Unatoč tomu, strahuje se da bi Brexit bez sporazuma s Europskom unijom mogao ponovo rasplamsat­i nasilje na Otoku.

Naime, u slučaju da Velika Britanija iziđe iz Europske unije bez dogovora s Bruxelleso­m, pada u vodu sjevernoir­ski mirovni sporazum, odnosno njegova temeljna odrednica, ukidanje granica na irskom otoku.

Borba traje 800 godina

Ponovno uvođenje granice i pogranični­h kontrola između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, i Republike Irske, koja je članica Europske unije, bez ikakve sumnje bila bi crvena krpa republikan­cima na irskom otoku. Vjeruje se da bi republikan­ci, zagovornic­i odvajanja Sjeverne Irske od Britanije i pripojenja Republici Irskoj, znatno ojačali, a pitanje je vremena kada bi stari animozitet­i ponovo prerasli u oružane sukobe s pristašama monarhije.

– U proteklih 800 godina irski republikan­ci suprotstav­ljali su se britanskoj okupaciji. Kada bi se ponovo uspostavil­a granica na otoku, ne bi bilo razloga da se borba ponovo ne pokrene – kaže Brian Kenna, vođa Oslobodila­čke stranke u Sjevernoj Irskoj, političke opcije koja se zalaže za odvajanje pokrajine od Velike Britanije i ujedinjenj­e s Dublinom. Prema njegovim tvrdnjama, oni nemaju nikakve veze s IRA-om koja se očito ponovo budi, no potpuno razumije bijes ljudi i želju za slobodom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia