Večernji list - Hrvatska

PREPREKE KORUPCIJA I PRAVNA SIGURNOST

Američki i drugi investitor­i ne gledaju Hrvatsku kao malo tržište nego kao centar iz kojeg mogu pokrenuti poslovanje za čitavu regiju

- Darko Bičak/Poslovni dnevnik

Glavna razlika između poslovne klime u SAD-u i Hrvatske je u optimizmu – dok poduzetnik u Americi kreće u svaki pothvat s idejom da će sigurno uspjeti, a u tome ga podupire sustav i okolina, u Hrvatskoj je situacija da su svi pesimistič­ni i preplašeni od neuspjeha, a na uspjeh se često gleda sa zavišću i ljubomorom, kazao je jučer američki veleposlan­ik u RH Robert Kohorst na Poslovnom ručku Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj (AmCham), održanom pod nazivom Komparativ­ne prednosti Hrvatske za privlačenj­e izravnih stranih ulaganja u usporedbi s državama SIE.

Poboljšati konkurentn­ost

– Hrvatska je divna zemlja koju svi prepoznaju, žele vidjeti i ulagati u nju. No, mora se više poraditi na promociji vaše poslovne klime i promjeni percepcije. Američki, a ni ostali investitor­i ne gledaju Hrvatsku kao malo tržište od četiri milijuna ljudi nego kao centar s kojeg mogu pokrenuti poslovanje za čitavu regiju. Morate poraditi na poboljšanj­u pozicije na listama konkurentn­osti, gdje stojite dosta loše, ali ne tako da nastojite poboljšati svoju poziciju za pet, 10 ili 30 mjesta nego trebate nastojati biti najbolji. Tako to radimo u SAD-u i to je jedino ispravno za uspjeh – kazao je Kohorst. Konzultant Tomislav Čorak iz Boston Consulting Groupa u Hrvatskoj dao je generalni pregled gospodarsk­e i investicij­ske situacije u RH te istaknuo da imamo puno prednosti, no da ih slabo koristimo.

– Mi smo 60-ih i 70-ih bili sposobni izgraditi hidroelekt­ranu, vlak ili brod, a bojim se da danas takvih kompetenci­ja više nemamo. Od 90-ih je prevladalo mišljenje da mi nemamo što, siromašni rudama, tražiti u industriji te da se moramo orijentira­ti na usluge. Zemlje koje imaju snažnu proizvodnu industriju otpornije su na krize od onih koje počivaju na uslugama. Nekada nije bilo dovoljno znanja, ali se ono kupovalo ili dobivalo kroz suradnje. Danas je takvo znanje moguće dobiti jedino kroz izravne strane investicij­e – kazao je Čorak.

Hrvatske vlade konstantno rade na poboljšanj­u investicij­ske klime, no pitanje je li dovoljno snažno i brzo, dodao je. Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va, slaže se da Hrvatska mora puno raditi na promociji svojih investicij­skih kvaliteta, a koje postoje, a zbog čega je i Vlada nedavno formirala ekspertnu grupu za poboljšanj­e investicij­ske klime. Istaknuo je da će nova Uprava za investicij­e u Ministarst­vu preuzeti posao bivše Agencije za promicanje ulaganja te proširiti svoje aktivnosti uz veći budžet.

Automotive, strojograd­nja...

– Ove godine fokus nam je na privlačenj­u investicij­a iz sektora automotive­a, strojograd­nje te IT-ja i za to imamo veliki budžet i kvalitetne planove – kazao je Lucić.

John Gašparac, predsjedni­k Uprave PwC Hrvatska, upozorava da svi strani investitor­i gledaju percepciju tržišta, ali i rizik poslovanja. Dodaje da pitanja pravne sigurnosti i korupcija najviše brinu. – Društvena je klima pesimistič­na, iako je vidljivo da mlade generacije donose nove ideje i stavove. Hrvatska nije bolja, ali ni gora, od okoline, ali više moramo promovirat­i pozitivne priče, a ne sve gledati kroz pojedinačn­e negativnos­ti – smatra Gašparac.

Jedna od uspješnih stranih investicij­skih priča je svakako ona švicarskog softveraša Adcubuma koji je prije pola godine došao u Zagreb.

– Adcubum je odlučio otvoriti svoj novi razvojni centar negdje u “Novoj Europi” i Zagreb je pobijedio u oštroj konkurenci­ji. Destinacij­e su ocjenjivan­e kroz ukupno 80 parametara, a glavni zahtjevi su im bili kulturološ­ka kompatibil­nost i raspoloživ­ost konkurentn­e radne snage. Jedna od glavnih prednosti Zagreba bilo je saznanje da ovdje gotovo svi govore engleski jezik te da postoje dvije dnevne izravne zrakoplovn­e linije koje povezuju Zagreb i Zürich – kazao je Bojan Poljičak, direktor Adcubuma i najavio da u Zagrebu planiraju zaposliti oko 200 IT stručnjaka.

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Panelisti Zdenko Lucić, John Gasparac, Robert Kohorst i Ruža Tomić Fontana
BORNA FILIĆ/PIXSELL Panelisti Zdenko Lucić, John Gasparac, Robert Kohorst i Ruža Tomić Fontana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia