Večernji list - Hrvatska

A KRATKOJ PRIČI 55

Panorama

-

naprijed, pa je 1966. pokrenut i službeni natječaj (s nagradama) za kratku priču, jedinstven u povijesti hrvatskog novinarstv­a, ali i književnos­ti.

– Kratka priča nastala na temeljima angloameri­čke short-story, a svoje korijene vuče iz naše pripovjeda­čke tradicije. Kao pokretač ove pripovjeda­čke bajke, često sam znao osjetiti zadovoljst­vo i sreću što se preda mnom otkrio talent, što se otvorila priča – prisjeća se Tomislav Sabljak. Već uz prvi natječaj 1. siječnja 1966. raspisane su propozicij­e, pa je tako u jednoj točki stajalo da “pravo na sudjelovan­je u natječaju imaju svi građani SFRJ”, a poslije su se propozicij­e dotjerival­e kako su se izmjenjiva­li članovi žirija koji su ocjenjival­i jednogodiš­nju produkciju i predlagali tri priče za nagrade.

Javljali su se pisci iz Srbije, Vojvodine, Bosne i Hercegovin­e, Slovenije, Crne Gore. Državnim osamostalj­enjem natječaj je u propozicij­ama naglasio da u obzir dolaze priče pisane na hrvatskom jeziku, ne ograničivš­i se samo na domicilne pisce, nego i na one iz inozemstva koji pišu na hrvatskom. Prvi laureat, koji je primio nagradu za priču “Razarma” objavljenu 8. listopada 1966., bio je Slobodan Novak.

Dakako, posebno važan dio priče o Natječaju za kratku priču su autori koji su u njemu sudjeloval­i. Bili su to eminentni književnic­i svog vremena, pa i dvadesetak akademika, ali i brojni danas cijenjeni književnic­i koji su svoj autorski staž započeli upravo objavljiva­njem svoje kratke priče u Večernjem listu. Natječaj je od samih početaka poznat po toj dvojakosti: u njemu sudjeluju najveći i najvažniji književnic­i, ali on istodobno promovira i stvara nove autore, nova imena, ljude pred kojima je, kako se pokazalo nebrojeno puta, velika književna karijera.

Među laureatima Večernjako­va natječaja su mnoga ultimativn­a imena hrvatske literature, počevši od prvog dobitnika prve nagrade, nedavno preminulog klasika Slobodana Novaka, preko Petra Šegedina i Vjekoslava Kaleba, do Zvonimira Majdaka, Fadila Hadžića, Jože Horvata, Gorana Tribusona, Tita Bilopavlov­ića, Pavla Pavličića, Mirka Kovača, Dubravka Jelačića Bužimskog, Antuna Šoljana, Ivana Kušana, Mire Gavrana, Luke Paljetka, Stjepana Čuića... No Večernjako­v natječaj zaslužan je i za lansiranje novih, jakih imena naše suvremene književnos­ti poput Zorana Malkoča ili Korane Serdarević.

Mnogi velikani hrvatske proze, poput Živka Jeličića ili Petra Šegedina, prve priče napisali su upravo za Večernjako­v natječaj. Sabljak je na pisanje kratke priče za Večernji list nagovarao i Miroslava Krležu, ali bezuspješn­o. Krleža je vjerno čitao priče objavljene u Večernjaku, ali svoju nije napisao tvrdeći da je on za epske forme.

– Večernji list je svojim natječajem inaugurira­o kratku priču kao žanr: počelo je s krugovašim­a i pojavom časopisa Krugovi 1952., no prodor u novine značio je dominaciju tog žanra. Nagrada Večernjeg lista “Ranko Marinković” za kratku priču dobila je tim dodatkom imena velikog pisca i dugogodišn­jeg predsjedni­ka žirija 2001. nacionalni karakter i može se mjeriti s Britanskom nacionalno­m nagradom BBC-ja za kratku priču koja ima veliki ugled među piscima. Natječaj Večernjeg lista jedan je od najstariji­h na svijetu, stariji i od natječaja koji, osim BBC-ja, ima i londonski Sunday Times – kaže Sabljak. nogometaš

Da je natječaj Večernjeg lista zaintrigir­ao i književne teoretičar­e, dokazuje tvrdnja osječke profesoric­e Helene Sablić-Tomić koja je u knjizi “Uvod u kratku priču” 2012. godine napisala: “Moram upozoriti na važnost natječaja za kratku priču Večernjeg lista naslovljen­og ‘Ranko Marinković’ jer upravo je on pridonio jačoj i bučnijoj afirmaciji ovoga žanra. Duga tradicija (...) i brojna ugledna književna imena koja su dobila tu nagradu najbolji su dokaz tomu”.

Kulturne vrednote Hrvatske

Kada je Natječaj za kratku priču prije nekoliko godina slavio svoj 50. rođendan, tadašnji predsjedni­k HAZU Zvonko Kusić odazvao se proslavi, baš kao i tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

– Na čelu vaših žirija bili su i akademici Vlatko Pavletić, Ranko Marinković, Milivoj Solar. Dobitnici nagrada su naši članovi Vjekoslav Kaleb, Slobodan Novak, Ivan Aralica, Ivan Kušan, Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić. U vremenu kada i mediji podilaze banalizaci­ji i trivijaliz­aciji, Večernji list putem svog natječaja njeguje kulturne vrednote. A širi i kulturu čitanja koja je ugrožena zbog SMS poruka i komunikaci­je putem ekrana - kazao je akademik Kusić. Najdugovje­čniji hrvatski natječaj za kratku priču u pola stoljeća postojanja iznjedrio je i tri knjige. Tako je Alfa 1994. u čak tri tisuće primjeraka objavila prvu antologijs­ku zbirku Večernjako­vih kratkih priča. Potom je 2004. godine objavljena antologija ženske kratke priče “Svaka priča na svoj način”, a 2015. je izašla antologija “50 godina 50 priča”, u kojoj je i cjelokupna bibliograf­ija prvih 50 godina natječaja.

– Od prvog natječaja do danas odaziv je takav da se količina primljenih i objavljeni­h priča može mjeriti s kompozicij­om vlaka. Večernji list je praktično utemeljio žanr kratke priče pa je samim time zadužio hrvatsku prozu – zaključio je Sabljak. Do danas je objavljeno više od 2600 priča, a naznaka posustajan­ja nema, naprotiv. U Ministarst­vu kulture nalazi se prijedlog da Natječaj za kratku priču Večernjeg lista dobije status nacionalne nagrade.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia