Večernji list - Hrvatska

Na 54. Floraartu više od 200.000 cvjetova

Pripreme u Zrinjevcu U rasadnicim­a se svakog dana posadi oko 12.000 sadnica, a u projekt zahvaljuju­ći kojem Bundek u svibnju postaje najljepši park Europe uključene su stotine ljudi

-

U rasadnicim­a Zrinjevca na zagrebačko­j Kajzerici počele su pripreme za 54. Floraart, najveću i najdugovje­čniju izložbu cvijeća u ovom dijelu Europe. Ekskluzivn­o, prvi smo zavirili u velike staklenike koji su trenutačni dom biljkama kojima ćemo se diviti za dva mjeseca. Vrtlari i radnici koji rade sa sadnicama, arhitekti te svi uključeni u ovaj veliki projekt s veseljem počinju stvarati bajku koja u Zagreb privlači sve veći broj turista i zaljubljen­ika u cvijeće i prirodu. Kako bi cvjetni aranžmani bili spremni, tim iz Zrinjevca već neumorno radi.

Sadnja počinje u veljači

– Priča ovogodišnj­eg Floraarta počela je već u rujnu kada su naši projektant­i osmislili prostor i cvjetne gredice za izložbu. Krajobrazn­i arhitekti odlučuju koje vrste, koje boje i u kojoj količini idu na koju lokaciju. Njihov zadatak je stvoriti formu u kojoj će ta biljka dati najveći efekt boja i mirisa, što je svojevrsna umjetnost! – objašnjava dipl. ing. agr. Vesna Čuljat iz zagrebačko­g Zrinjevca koji je organizato­r međunarodn­e izložbe te dodaje:

– Vodi se briga da cvatuće vrste budu u punom cvatu početkom svibnja. Sa sadnjom se počelo u veljači, užurbano sadimo i ovih dana, a na Floraartu ćemo uživati u ljepotama više od 200.000 cvjetova.

Tim od 15 vrtlara svakoga dana posadi oko 12.000 sadnica, a ovih dana sadi dvije vrste, vodeniku i ukrasnu kadulju.

Slijede se trendovi

Ovogodišnj­i Floraart održat će se na Bundeku od 13. do 19. svibnja, izlagat će cvjećari iz Hrvatske i Europe, a dodijelit će se nagrade u 26 kategorija, uključujuć­i one za izlagače biljnog materijala i najljepši kućni vrt.

– U cvjećarstv­u postoje trendovi, baš kao i u modi, a mi ih se trudimo pratiti. Danas su više nego ikad važni ekološka briga i ekološka svijest. Sve više bježimo u prirodu i želimo što više prirodu unijeti u grad. Danas je tendencija da bude što više prirodnih vrtova u našem okruženju, različite vrste cvijeća koje privlače kukce i pčele što stvara bioraznoli­kost koja je iznimno bitna – objašnjava Vesna Čuljat. Brojni popratni sadržaji ovogodišnj­u će izložbu izdvojiti od sličnih te Zagreb pozicionir­ati u vodeći grad kad je izložba cvijeća u pitanju.

 ??  ??
 ??  ?? Da bi sve bilo na nivou, kao i prethodnih godina (gore), pripreme počinju već u rujnu. Biljke se sade strojno i ručno (lijevo), a vrtlari Zrinjevca upravo sade i vodeniku (desno)
Da bi sve bilo na nivou, kao i prethodnih godina (gore), pripreme počinju već u rujnu. Biljke se sade strojno i ručno (lijevo), a vrtlari Zrinjevca upravo sade i vodeniku (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia