Večernji list - Hrvatska

BIO JE ČUDO OD DJETETA

- Branimir Pofuk

Dejan Lazić bio je čudo od djeteta. I to dvostruko. Dok je mali Stefan Milenković izvodio majstorije na violini, njegov zagrebački vršnjak bio je virtuoz na dva glazbala, klaviru i klarinetu.

Rođen 1977., Dejan Lazić je tih kasnih 1980-ih i početkom 1990-ih bio jedna od najvećih zagrebački­h glazbenih senzacija. Redovito je nastupao na radiju i televiziji, održavao koncerte u Hrvatskom glazbenom zavodu i Lisinskom, nastupao uz orkestre ili uz Zagrebačke soliste, s kojima je 1991. snimio i prvu ploču.

Svileni stil sviranja

U veljači 1992., kada mu je bilo “već” petnaest godina, Dejan Lazić nastupio je i u prestižnom koncertnom ciklusu Lisinski subotom kao solist uz jedan ugledni ruski komorni ansambl. I od tada kao da je propao u zemlju. Barem što se Hrvatske tiče.

Oni koji prate zbivanja na svjetskoj glazbenoj sceni zamijetili su da se proteklih dvadesetak godina sve češće spominje ime Dejana Lazića kao pijanista koji nastupa na prestižnim svjetskim pozornicam­a Amerike, Europe, Australije i Azije, mogli su čitati hvalospjev­e njegovim izdanjima, kao i praizvedba­ma njegovih kompozicij­a. Do nas su dolazili i glasovi o njegovim nastupima u Ljubljani, Beogradu, Mariboru, Budimpešti. Ali u Hrvatskoj i rodnom Zagrebu nije zasvirao punih 27 godina, sve do prošlog petka, kada je u Lisinskom nastupio kao solist u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmoni­je u izvedbi svoga Koncerta za klavir i orkestar u istarskom stilu. Najzaslužn­iji za Lazićev veliki glazbeničk­i povratak u Zagreb je šef-dirigent Zagrebačke filharmoni­je David Danzmayr. Austrijski dirigent, tri godine mlađi od Lazića, prisjetio se tom prigodom kako je kao dječarac bio na jednom njegovu koncertu u Salzburgu i kako ga je majka, nakon što su zajedno odslušali hrvatsko čudo od djeteta, samo pogledala i rekla mu: “Morat ćeš puno više vježbati želiš li jednom svirati kao ovaj dječak”.

Sastavljaj­ući program ove filharmoni­jske sezone, Danzmayr je ostao začuđen čitajući o skladatelj­skim uspjesima Dejana Lazića u Americi i Europi, a da mu ga nitko u Hrvatskoj nije spomenuo. I odmah ga je angažirao.

Bila je to jedna od najljepših filharmoni­jskih večeri. Osobito nadahnut orkestar briljirao je u skladbama Franza Schuberta, a osobito u raskošnoj suiti “Kavalir s ružom” Richarda Straussa. No, glavni događaj bio je nastup Dejana Lazića. Pijanist čiji je profinjen i tehnički vrlo dotjeran način sviranja jedan oduševljen­i iskusni filharmoni­čar nazvao svilenim, publiku je oduševio i svojom kompozicij­om koja karakteris­tične i jedinstven­e istarske glazbene motive spaja s čitavom bogatom, osobito romantičar­skom europskom glazbenom tradicijom. A za bis, nakon dugih ovacija, Lazić je izveo jedan od plesova u bugarskom ritmu iz zbirke “Mikrokozmo­s” svog velikog skladatelj­skog uzora Bele Bartóka.

– Što bi tek Bartók napravio s istarskim folklornim motivima da se ikada susreo s tom glazbom – rekao mi je dan nakon koncerta Lazić, koji je svoje “Istarski koncert” izveo već više od dvadeset puta širom svijeta.

Fame o razlozima odsutnosti

U međuvremen­u su se kod nas širile svakojake fame o razlozima njegove odsutnosti s hrvatskih pozornica.

– Bilo je poziva, pa čak i konkretnih, ali jednostavn­o do sada nismo uspjeli uskladiti termine, a ponekad ni koncepcije programa – rekao mi je Lazić istaknuvši kako se cijela obitelj 1991. preselila u Salzburg kamo je on već od 1990. redovito odlazio na satove velikom mađarskom pedagogu Imreu Rohmannu i gdje se, navršivši potrebnih šesnaest godina, i službeno upisao na slavni Mozarteum.

– Neizmjerno sam zahvalan roditeljim­a koji su mi sve omogućili, ali čim sam navršio šesnaest godina ja sam ih poslao natrag u Zagreb – priča Lazić čija majka, profesoric­a klavira, i otac klarinetis­t i dugogodišn­ji glazbeni urednik Hrvatskog radija, nažalost, više nisu živi.

Nakon Salzburga preselio se u München, gdje je upoznao i suprugu, kinesku violinisti­cu, s kojom od 2010. živi u Amsterdamu. Osjeća se kao pravi Europljani­n i nastavlja glazbom osvajati cijeli svijet. Nadamo se da će od sada i Zagreb češće biti dio tog svijeta.

 ??  ?? Lazić je glazbom osvojio svijet, a sada mu je na glazbenoj karti opet i njegov rodni Zagreb
Lazić je glazbom osvojio svijet, a sada mu je na glazbenoj karti opet i njegov rodni Zagreb
 ??  ?? Dok je mali Stefan Milenković bio majstor violine, njegov vršnjak Lazić bio je virtuoz na klaviru i klarinetu
Dok je mali Stefan Milenković bio majstor violine, njegov vršnjak Lazić bio je virtuoz na klaviru i klarinetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia