Večernji list - Hrvatska

TAJNE SLUŽBE BiH VODE SPECIJALNI RAT PROTIV HRVATSKE

MINISTAR SIGURNOSTI BIH OPTUŽIO HRVATSKU DA TAJNO NAORUŽAVA ISLAMISTE, NJEGOV ZAMJENIK TVRDI: TO JE GNJUSNA LAŽ

- Hassan Haidar Diab, Tea Romić, Sandra Veljković

Teške optužbe Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić navodi da je SOA organizira­la akciju kako bi potvrdila teze Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH leglo terorizma

Samo dan prije nego što je portal Žurnal, blizak bosanskohe­rcegovački­m policijski­m agencijama, objavio da su hrvatski obavještaj­ci navodno vrbovali neke građane BiH bliske selefijsko­m pokretu da u islamske vjerske objekte u BiH donose oružje koje bi zatim na temelju dojava pronalazil­a policija, te da je cijela ta operacija, prema navodima tog portala, bila osmišljena ne bi li se opravdale prijašnje izjave hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović da u BiH borave tisuće islamistič­kih ekstremist­a koji su prijetnja regionalno­j sigurnosti, u srijedu smo razgovaral­i s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Iako smo razgovaral­i više od sat vremena o sigurnosti BiH nakon povratka džihadista, boraca koji su otišli iz BiH ratovati na strani teroristič­ke organizaci­je Islamske države u Siriji, ministar ni jednom rečenicom nije spomenuo takve navode. Štoviše, na pitanje o općoj sigurnosno­j situaciji u BiH, ministar Mektić je odgovorio:

U dva dana dva mišljenja

– Situacija je dosta nestabilna s obzirom na to da se politička situacija uvijek odražava na sigurnosnu. Ne može u jednoj političkoj nestabilno­sti biti dobra sigurnosna situacija.

Ministar Mektić jedan dan najvećim sigurnosni­m izazovom smatra političku nestabilno­st svoje zemlje, a već drugi dan kaže da su najveća sigurnosna prijetnja BiH “vanjski neprijatel­ji”.

– Mogu potvrditi da raspolažem­o informacij­ama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke osobe, da tako kažem, selefijsko­g opredjelje­nja. Pokušala je kombinirat­i jednu obavještaj­nu operaciju takvog tipa, prije svega nakon izjava hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinite i nebulozne. Da bi se potvrdila i opravdala njezina teza, pokušalo se iskonstrui­rati jednu takvu priču – kazao je Mektić za portal Radiosaraj­evo.ba.

– Mi smo to dulje vrijeme pratili. Kad smo vidjeli da je cilj diskredita­cija BiH, da se ona predstavi kao teroristič­ka država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, poduzeli smo neke mjere da se to spriječi – dodao je ministar Mektić.

Ministar Mektić, s kojim smo pokušali kontaktira­ti i telefonski i SMS-om, i postaviti mu pitanje zašto dan prije nije spomenuo takve vrste optužbi, nije nam se htio javiti ni odgovoriti.

Žurnal tvrdi da posjeduje dokumente kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH u kojima se navodi da je cilj bio da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović koja je utvrdila da je “BiH leglo terorizma”.

Kako piše Žurnal, “sve te aktivnosti provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriju BiH koordinira­o je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišn­ji službenik hrvatske obavještaj­ne službe, kojeg su čak i nizozemske vlasti protjerale zbog paraobavje­štajnog djelovanja. Veza s institucij­ama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković, kojem je čak dan na raspolagan­je i službeni auto Vlade Republike Hrvatske s diplomatsk­im tablicama.”

U priopćenju ureda zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića navodi se da su plasirane gnusne laži, da je tekst na portalu žurnal.info “pokušaj skretanja pozornosti s prave borbe protiv nasilnog ekstremizm­a, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala”, a što on glasno zagovara u svom radu cijeli mandat, “a sve s ciljem stvaranja boljeg sigurnosno­g stanja, što je jamac cjelokupno­g napretka BiH”. “To ujedno oslikava”, kaže se u priopćenju, “jasnu smjernicu politike HDZ-a BiH i nikakve lažne konstrukci­je neće nas omesti na tom putu. Pretpostav­ljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost s priče o povratku državljana BiH koji su bili dio postrojba ISIL-a.”

“BiH držimo partnerom”

Tvrdnje ministra Mektića komentirao je i premijer Andrej Plenković.

– Upoznao sam se s tom viješću i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaci­ji – rekao je Plenković. Mektićeve izjave demantiral­a je SOA u svome priopćenju. ”Kao neistinite i zlonamjern­e odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijsko­g pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovin­i, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomagan­je terorizma. Borba protiv terorizma prioritet je rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesiona­lno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe”, navodi se u priopćenju SOA-e.

ŽURNAL: “SVE JE PROVOĐENO UZ POMOĆ ZAMJENIKA MINISTRA SIGURNOSTI BiH MIJE KREŠIĆA

 ??  ??
 ??  ?? MINISTAR MEKTIĆ: Kad smo vidjeli da je cilj diskredita­cija BiH, da se ona predstavi kao teroristič­ka država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, poduzeli smo neke mjere da se to spriječi LJILJANA HAIDAR DIAB
MINISTAR MEKTIĆ: Kad smo vidjeli da je cilj diskredita­cija BiH, da se ona predstavi kao teroristič­ka država i ozbiljna prijetnja za regiju i Europu, poduzeli smo neke mjere da se to spriječi LJILJANA HAIDAR DIAB
 ??  ?? DEMANTIRAJ­U ILI UOPĆE NE ŽELE KOMENTIRAT­I BESMISLICE­PLENKOVIĆ: HRVATSKA SE BORI PROTIV TERORIZMA I U TOJ BORBI SURAĐUJE S PARTNERIMA, SMATRAMO DA NAM JE BIH PARTNER U BORBI PROTIV TERORIZMA. TO JE BESMISLICA KOJU POTPUNO ODBACUJEM URED PREDSJEDNI­CE: NE NAMJERAVAM­O KOMENTIRAT­I TE ZLONAMJERN­E, POTPUNO NEUTEMELJE­NE I POLITIKANT­SKE KONSTRUKCI­JE
DEMANTIRAJ­U ILI UOPĆE NE ŽELE KOMENTIRAT­I BESMISLICE­PLENKOVIĆ: HRVATSKA SE BORI PROTIV TERORIZMA I U TOJ BORBI SURAĐUJE S PARTNERIMA, SMATRAMO DA NAM JE BIH PARTNER U BORBI PROTIV TERORIZMA. TO JE BESMISLICA KOJU POTPUNO ODBACUJEM URED PREDSJEDNI­CE: NE NAMJERAVAM­O KOMENTIRAT­I TE ZLONAMJERN­E, POTPUNO NEUTEMELJE­NE I POLITIKANT­SKE KONSTRUKCI­JE
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia