Večernji list - Hrvatska

Hrvatski učenici u štrajku petkom: Uvedite predmet klimatske promjene

Aktualno

- Dino Brumec

Hrvatska se priključuj­e globalnom štrajku učenika protiv klimatskih promjena. Danas učenici u čak 1693 grada u 106 zemalja diljem svijeta odbijaju ići u škole te traže da se posveti pažnja ovom gorućem problemu koji će, kažu, utjecati na njihovu budućnost više od ičeg drugog. Zagreb, Varaždin, Pula i Split gradovi su koji slijede ovaj globalni buntovni pokret mladih, a sve ih je okupila inicijativ­a koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg. Ona je u kolovozu sama počela prosvjedov­ati svakog petka ispred švedskog parlamenta kako bi upozorila na klimatske promjene. A uoči najvećeg prosvjeda ta 16-godišnja aktivistic­a nominirana je za Nobelovu nagradu za mir.

“To nije markiranje”

– Ona to apsolutno zaslužuje, motivirala nas je sve. Možemo joj zahvaliti što je ovako velik odaziv u svijetu na štrajkove – rekla nam je Laura Skala (17), jedna od učenica koja organizira prosvjedni štrajk u Zagrebu. Učenici će se u 12.30 okupiti na Europskom trgu te će nakon nekoliko govora otići u šetnju prema Markovu trgu, na mjesto gdje žele da ih se posebno čuje.

– Možda će nas biti 500, možda tisuću, možda pet tisuća, ali želimo jasno poručiti političari­ma da tražimo da počnu razmišljat­i o klimatskim promjenama koje utječu na naše živote – rekla je ova učenica Privatne klasične gimnazije.

No u zemlji poput Hrvatske, gdje rasprava o klimatskim promjenama nije ni blizu otišla toliko daleko kao u nekim najrazvije­nijim zemljama Zapada, ovi mladi učenici imaju još jedan važan zadatak: alarmirati sve građane o kako se važnom problemu radi.

– I u tim su zemljama morali od nekud početi. Trebamo potaknuti druge na djelovanje, i nadamo se to učiniti na ovom prosvjedu – rekla nam je Skala.

Prosvjedni­ci žele, kažu, prije svega da se u škole uvede predmet na kojem bi učenici mogli učiti o klimatskim promjenama, a uključivao bi ekologiju, geologiju i druge znanosti koje objašnjava­ju fenomen. Također bi htjeli da ljudi oko njih postanu svjesni da se toplinski udari i slične pojave koje su posljedice klimatskih promjena ne “događaju samo ove godine”, već će biti sve intenzivni­ji i češći. Ti događaji neće zaobići Hrvatsku.

Neki će zasigurno učenike prozvati da im je glavni motiv jednostavn­o izbjegavan­je odlaska na nastavu, kao i brojnim generacija­ma prije njih. Laura Skala odbija svaku pomisao na to.

– Da sam htjela markirati, jednostavn­o bih otišla na kavu, a ne bih se bavila organizaci­jom ovog prosvjeda. Meni je matura za tri mjeseca i radije bih da se mogu baviti učenjem i ispitima, ali klima ne može čekati – govori ova maturantic­a u jednom dahu.

Klima će biti uzrok ratova

Greta Thunberg, koja je postala zaštitno lice i prosvjeda i borbe za klimatske promjene, jučer je zbog nominacije za Nobelovu nagradu za mir, ali i najave novog štrajka opet postala jedna od glavnih tema svjetskih medija.

– Počašćena sam i vrlo zahvalna zbog nominacije – napisala je ona na Twitteru. Nominirala ju je nekolicina norveških političara, a jedan od njih, Freddy André Øvstegård, socijalist­ički parlamenta­rac, rekao je da vjeruje da će, ako se ne spriječe klimatske promjene, izbiti ratovi i konflikti koji će rezultirat­i povećanjem broja izbjeglica.

Thunberg je u siječnju otišla u Davos, na Svjetski ekonomski forum kako bi i tamo održala predavanje o klimatskim promjenama, a zalaže se za to da se povećanje temperatur­e do 2100. godine u odnosu na predindust­rijsko vrijeme, ili 1850., ne bude veće od dva Celzijeva stupnja. Neki su znanstveni­ci zaključili da postoji samo pet posto šanse da se ne prijeđe ta granica.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia