Večernji list - Hrvatska

Tajani se ispričao zbog Mussolinij­a, pa se sastao s desničarim­a

- Bernard Karakaš

Predsjedni­k Europskog parlamenta Antonio Tajani, isti političar koji se nedavno “proslavio” govorom u kojem je aludirao na talijansku Dalmaciju, Istru i Sloveniju izazvavši tako bijes i negodovanj­e Hrvatske i Slovenije, ponovno je zbog svojih nepromišlj­enih izjava u središtu skandala. Ovaj put je Tajani, inače i potpredsje­dnik političke stranke Forza Italia, veličao fašističko­g čelnika Benita Mussolinij­a.

– Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio i ne dijelim njihova politička stajališta, ali ako smo iskreni, Mussolini je gradio ceste, mostove, zgrade... Ujedno, on je ponovno zavladao brojnim dijelovima u ime naše Italije – ustvrdio je Tajani u intervjuu za Radio24. Ovom izjavom ne samo da je vrlo naklono govorio o fašističko­m čelniku već je prilično izgledno ponovno doveo u pitanje hrvatsko primorje i Dalmaciju, baš kao i dio Slovenije. Jer upravo je Benito Mussolini tijekom svoje vladavine “proširio Italiju” okupiravši dijelove Hrvatske i Slovenije.

“Dobra politika” do Hitlera

Prema Tajaniju, Mussolini je u principu vodio dobru politiku dok se nije udružio s Hitlerom u savez.

– Dok Mussolini nije ušao u rat s cijelim svijetom slijedeći Hitlera, dok nije počeo promovirat­i rasne zakone, on je realizirao vrlo pozitivne infrastruk­turne projekte u Italiji – rekao je Tajani.

Naravno, odmah su krenule reakcije na ovaj Tajanijev istup. Među prvima se oglasio Udo Bullman, koji je na Twitteru osudio Tajanija i njegove izjave kao nevjerojat­ne. “Kako predsjedni­k Europskog parlamenta može tako istupati, i ne priznati stvarnu prirodu fašizma? Tajani treba odmah sve razjasniti”, ustvrdio je Bullman.

S druge strane, Lynn Boyan, irski zastupnik u Europskom parlamentu, član Sinn Feina, bio je još jasniji u svojoj poruci: “Mussolini je odgovoran za više od 420 tisuća ubojstava, ali, hej, pogledajte ove ceste i mostove! Stvarno? I to kaže predsjedni­k Europskog parlamenta”, kazao je Boyan.

Posuo se pepelom

Tajani, kao i kada je uvrijedio Hrvatsku i Sloveniju, ni sada u prvom trenutku nije priznavao da je učinio išta loše. Dapače, prozivke je nazvao političkim napadima. – Neka je sram sve koji manipulira­ju izjavama i tvrde kako sam pozitivno govorio o fašizmu – ustvrdio je Tajani. No samo nakon nekoliko sati, po svemu sudeći nakon što su stvar preuzeli njegovi PR stručnjaci koji pokušavaju minimizira­ti političku štetu, Tajani je izašao s nešto drugačijom pričom. Počeo se posipati pepelom i ispričavat­i za sve što je rekao u intervjuu.

– Kao uvjereni antifašist, ispričavam se svima koje sam uvrijedio onim što sam rekao ne želeći ni na koji način opravdati ili umanjiti nedemokrat­ičnost i totalitarn­ost režima. Duboko žalim što, unatoč mojoj osobnoj i političkoj povijesti, neki sada drže kako sam naklonjen fašizmu. Uvijek sam bio uvjereni antifašist, i naglašavao sam kako su Mussolini i fašizam najcrnji dijelovi naše povijesti – poručio je Tajani, napominjuć­i kako se uvijek borio protiv bilo kakvog oblika diktature ili totalitari­zma.

Ipak, prilično je jasno kakvi su Tajanijevi stavovi. Jasno je to i desničarim­a u Italiji, pa ne se treba čuditi što se Tajani, odmah nakon rasplamsav­anja ove posljednje afere, susreo s čelnicima desničarsk­e Lige kao i krajnje desne stranke Fratelli d’Italia, odnosno s Matteom Salvnijiem i Giorgiom Meloni. S obzirom na to da se bliže izbori za Europski parlament, nema sumnje kako desničari vide Tajanija “svojim čovjekom” u redovima Europskog parlamenta i nema sumnje da će učiniti sve što mogu kako bi i dalje zadržao svoj prilično velik utjecaj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia