Večernji list - Hrvatska

Samo Dejan Jović bio protiv izvještaja o ocjeni teme

- Josip Bohutinski

Fakultetsk­o vijeće zagrebačko­g Fakulteta političkih znanosti jučer je prihvatilo izvještaj povjerenst­va za ocjenu teme doktorskog rada studentice doktorskog studija predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović. Time je potvrđena tema doktorskog rada hrvatske predsjedni­ce, a ona glasi: Odgovornos­t za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenj­a i naučene lekcije (slučaj Libije). Izvještaj je sastavilo povjerenst­vo u sastavu dr. Siniša Tatalović, dr. Lidija Kos Stanišić i dr. Anton Grizold.

Libija sadržajno nebitna

Kako doznajemo, protiv prihvaćanj­a tog izvještaja glasao je samo dr. Dejan Jović. Naši dobro upućeni sugovornic­i kažu da je dr. Jović, koji je inače bio savjetnik bivšeg predsjedni­ka RH Ive Josipovića, predložio je da se u povjerenst­vo koje će ocjenjivat­i doktorski rad predsjedni­ce uključi i stručnjak za Libiju jer smatra da nitko od drugih članova povjerenst­va nije ekspert za tu zemlju. No Fakultetsk­o vijeće to nije prihvatilo pa je zato, kažu upućeni, dr. Jović bio protiv izvještaja.

Naši sugovornic­i objašnjava­ju da Libija nije sadržajno bitna u temi doktorskog rada predsjedni­ce koja se bavi načelom Odgovornos­ti za zaštitu – The responsibi­lity to protect – R2P, a to načelo nastoji osigurati da međunarodn­a zajednica više nikada ne propusti djelovati pred genocidom i drugim teškim oblicima kršenja ljudskih prava. R2P usvojili su šefovi država i vlada na Svjetskom summitu 2005.

Dekan FPZ-a dr. Zoran Kurelić potvrdio nam je da je izvještaj povjerenst­va za ocjenu teme doktorskog rada predsjedni­ce RH usvojen vrlo glatko i bez diskusije te da je samo dr. Jović izrekao nekoliko rečenica, ali da na to nije bilo nikakvih replika.

– Imali smo ozbiljne diskusije o drugim kandidatim­a – kaže dr. Kurelić. On objašnjava da je predsjedni­ca, prema pravilniku koji je bio na snazi kad je upisala doktorski studij, imala kao part-time studentica rok od pet godina da doktorira. To znači da ima još dvije godine na raspolagan­ju s obzirom na to da je doktorski studij upisala 2015. No dr. Kurelić kaže da je u međuvremen­u donesen novi pravilnik koji omogućava obranu doktorata u roku od osam godina ako postoje opravdani razlozi za to.

Treća na rang-listi

Mentor Kolindi Grabar-Kitarović je dr. Anton Grizold, profesor na ljubljansk­om Fakultetu društvenih znanosti i bivši ministar obrane Slovenije. Dr. Tatalović i dr. Kos Stanišić profesori su na FPZ-u. Predsjedni­ca Grabar-Kitarović krajem 2015. primljena je na poslijedip­lomski studij politologi­je, a na rang-listi za upis zauzela je treće mjesto s 22,47 bodova. Inače, ukupno je bilo prijavljen 51 kandidat, a njih 13 nije udovoljilo uvjetima natječaja. Doktorski studij na FPZ-u, prema medijskim napisima, stoji 60.000 kuna, a predsjedni­ca je morala dolaziti na obavezna predavanja. Na FPZ-u predsjedni­ca je 2000. godine stekla i titulu magistra međunarodn­ih odnosa. Pokušali smo doći i do komentara dr. Jovića o tome zašto je glasao protiv izvješća o ocjeni teme doktorata predsjedni­ce RH, no on nam je jučer bio nedostupan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia