Večernji list - Hrvatska

STEČAJ ILI INJEKCIJA?

- Marina Šunjerga //

Na sjednici Vlade neće biti odluke o Uljanik Grupi, a prema izjavama koalicijsk­ih partnera, ali i ministara vidljivo je da se vladajući dijele na dvije struje - jednu koja se zalaže za daljnje pomaganje brodogradn­ji državnim novcem i onu koja je spremna proglasiti stečaj kako bi se dokinula praksa ulijevanja novca poreznih obveznika u rupu bez dna. Ministar financija Zdravko Marić ne krije da mu nije nimalo simpatično da iz poreznih prihoda sanira dugove Uljanik Grupe, dok ministar gospodarst­va Darko Horvat slovi kao ministar koji zagovara izbjegavan­je stečaja, a to podrazumij­eva još jednu injekciju kapitala.

Stečaj jeftinije rješenje

Među koalicijsk­im partnerima također nema sloge, pa su se tako Darinko Kosor i Radimir Čačić izjasnili da su za stečaj ako on bude jeftiniji od restruktur­iranja, a može se čuti da su neki od predstavni­ka manjinskih zastupnika oštro protiv stečaja. Dva ministra dobila su zadatak da do utorka izrade detaljne izračune o trošku koje donosi stečaj i onom koji donosi restruktur­iranje. Znakovito je da je premijer Andrej Plenković nakon sastanka koalicijsk­ih partnera novinarima naglasio važnost fiskalne konsolikre­dite dacije i nastavka štednje u proračunu istaknuvši pritom koliko mu je politički važan uravnoteže­n proračun. Istovremen­o je dao naslutiti da nije raspoložen za financiran­je Uljanikovi­h dugova novim zaduživanj­em i povećanjem javnog duga iz čega bi se moglo izvući zaključak da se premijer možda priklonio strani koja u stečaju vidi više smisla nego u sanaciji državnim novcem. Riječ je pak o prvoklasno­j političkoj odluci koja se neće donijeti isključivo na osnovi financijsk­e isplativos­ti jer u slučaju da se odluči za stečaj, Vlada mora podnijeti pritisak straha od gašenja jedne industrije i gubitka velikog broja radnih mjesta u relativno malim sredinama. Stečaj kao opcija jeftinije je rješenje i zbog činjenice da bi se mnoga potraživan­ja mogla otpisati. Naime, zbog državnih jamstava koja su pratila za gradnju brodova, Marić će morati platiti sve što dođe na naplatu. Do sada je na plaćanje kredita za koje je jamčila država otišlo 3,1 milijardu kuna proračunsk­og novca, a otvoreno je još više od dvije milijarde kuna kredita s jamstvima uvećanim za pripadajuć­e kamate. U slučaju stečaja država bi možda imala manji prostor za dogovor oko otpisa manjeg dijela kamata.

Prodavanje brodova

S druge strane, država kao najveći vjerovnik s najjačim kolaterali­ma postaje vlasnik brodova za koje je jamčila, a njih može prodati, kao i ostalu imovinu koju 3. maj i Uljanik posjeduju, od mehanizaci­je do nekretnina. U slučaju takve odluke trebalo bi osigurati novac za dovršetak brodova kako bi se brodovi zaista mogli i prodati naručitelj­u. Potraživan­ja dobavljača koja se navodno kreću oko 350 milijuna eura mogu biti djelomično otpisana, a mnogi upozoravaj­u da su u masu potraživan­ja uključene visoke marže i zatezne kamate koje bi mogle biti otpisane. Radnici će u slučaju stečaja imati pravo na tri minimalne plaće, ali i na namiru iz stečajne mase.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia