Večernji list - Hrvatska

ZBOG VATRENIH JE BUKING U KINI SKAKAO I 300 POSTO

Kinezi na putovanja troše 300 mlrd. USD, a putovnicu ih ima 6 posto

- Radmila Kovačević// ZAGREB

Hrvatska je prekrasna zemlja, ima sve što kineski turisti žele, u fokus su je dovele Igre prijestolj­a, kineski reality dijelom sniman u Hrvatskoj i nogometno prvenstvo u Rusiji za vrijeme kojeg su rezervacij­e za Hrvatsku skočile čak 300 posto. Kinezi ne žele u turistički prenapučen­a mjesta, pogotovo ne tamo gdje sve vrvi njihovim sunarodnja­cima i Hrvatska je, s njenim povijesnim nasljeđem, prirodnim ljepotama, astronomij­om i stilom života, za njih savršena turistička kombinacij­a – istakla je Joanne Chan iz međunarodn­e tvrtke IPPWORLD, koja se bavi promocijom na kineskom tržištu, na konferenci­ji o kineskom turističko­m tržištu u Zagrebu.

Njezine riječi potvrđuje i ubrzani rast posjeta iz Kine. Lani je Hrvatska već ugostila dvjestotin­jak tisuća kineskih turista, a J. Chang vjeruje da bi se broj vrlo brzo mogao i utrostruči­ti. Ove će godine izvan zemlje putovati 180 milijuna Kineza, a već lani su na putovanja potrošili 300 milijardi dolara. Pritom, svega šest posto Kineza ima putovnicu, a do 2020. taj će dokument imati njih 14 posto i predstoji novi veliki val putovanja iz Kine u inozemstvo.

– S Hrvatskom je najveći problem jezik. Niste vidljivi na kineskim društvenim mrežama, nemate brošure ni websiteove na kineskom, a ako Kinezi ne mogu čitati, ne mogu ni bukirati. Pri tom, čak 66 posto Kineza putuje individual­no i sve obavlja preko pametnih telefona... – upozorava Chang, koja smatra da Kinezima može biti zanimljiva i Slavonija.

Broj kineskih putnika prema europskim zemljama raste, inače, godišnje čak 30%, a predrasuda je da žele spavati za 20 i jesti za pet eura. Stotine milijuna ih mjesečno zarađuje više od 3200 dolara i na putovanju traže kvalitetu.

– Putuju cijele godine, mogu amortizira­ti minuse s europskih tržišta, a prilika su i za agroturiza­m. Osjetniji rast brojki vezan je uz uvođenje izravnih avioveza i pojednosta­vnjenje viznog režima. U 36 zemalja putuju bez viza, u 44 im se vize izdaju na ulasku u zemlju, a za Hrvatsku to već godinama u Kini rješava praktički jedna osoba – upozorava Andreja Gazdek iz tvrtke ProConcept, organizato­ra konferenci­ja.

Za Srbiju i BiH, gdje obožavaju lokacije na kojima je sniman film “Valter brani Sarajevo”, nemaju vize i sve je više zainteresi­ranih. Domaćini, pritom, moraju naučiti dosta sitnica o kineskim gostima, recimo mnogi se ne znaju koristiti vilicom i nožem, žele raspored namještaja u sobi po feng shuiju i sl. Potruditi se vrijedi – po putovanju troše čak 5715 USD.

 ??  ?? Kineskim je turistima Hrvatska sa svojim nasljeđem i prirodnim ljepotama savršena turistička destinacij­aWK. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL
Kineskim je turistima Hrvatska sa svojim nasljeđem i prirodnim ljepotama savršena turistička destinacij­aWK. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia