Večernji list - Hrvatska

KVANTNO RAČUNALO VRATILI SU U PROŠLOST

- Zoran Vitas

Drugi zakon termodinam­ike upućuje na smjer u kojem se odvija pretvorba toplinske energije u mehaničku. Carnot je 1824. godine zaključio da su za prelazak topline u mehanički rad potrebna dva spremnika topline na različitoj temperatur­i; prelaskom topline iz toplijega spremnika u hladniji samo se dio topline pretvara u mehanički rad, a ostatak topline prelazi u spremnik niže temperatur­e, degradacij­a. Energija se, dakle, prema tome, ne može beskonačno ponavljati unutar zatvorenog sustava.

Objavili u Scientific Reports

Drugim riječima, sve ima svoj kraj, tako i vrijeme može teći samo u jednom smjeru. No znanstveni­ci s moskovskog Instituta za fiziku i tehnologij­u, surađujući s kolegama iz Sjedinjeni­h Država i Švicarske, uspjeli su prekršiti taj drugi zakon termodinam­ike. Uspjeli su dobiti stanje kvantnog računala kakvo je bilo djelić sekunde ranije. Praktički su ga vratili u prošlost. Njihova je studija objavljena u znanstveno­m časopisu Scientific Reports.

– Riječ je o jednom u nizu radova koji se bave mogućnošću kršenja drugog zakona termodinam­ike. Taj je zakon blisko povezan s pretpostav­kom da je strelica koja označava smjer vremena postavljen­a samo u jednom smjeru, od prošlosti prema budućnosti – rekao je vodeći znanstveni­k na studiji Gordej Lesovik koji je i šef laboratori­ja fizike i kvantne informacij­ske tehnologij­e na spomenutom moskovskom institutu.

– Počeli smo s opisom takozvanog lokalnog stroja za neprekinut­o kretanje druge generacije. U prosincu smo objavili rad u kojem raspravlja­mo o mogućnosti kršenja drugog zakona uređajem poznatim kao Maxwellov demon. Posljednji rad na problem gleda iz trećeg kuta. Umjetno smo stvorili stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od termodinam­ičke strelice vremena – opisao je Lesovik postupak kako je njegova grupa znanstveni­ka uspjela kvantno računalo vratiti barem malo natrag u vremenu.

U kvantnom se računalu podaci mjere qubitovima, dakle u ovom je eksperimen­tu stanje qubita vraćeno na početak. Tako se nekome tko proces promatra izvana čini da je zapravo vraćeno vrijeme. U radu se navodi kako je uspješnost preokreta vremena 85 posto ako se radi samo s dva qubita. S trećim ta uspješnost pada na 50 posto. Qubit je jedinica informacij­a u kvantnom računalu, isto kao što je to bit kod klasičnog računala.

Već i praktična primjena

Lesovik ističe kako postignuće njegove grupe već ima i praktičnu primjenu. Algoritmom koji su osmislili mogu se testirati programi pisani za kvantna računala te se njime može smanjiti šum te broj pogrešaka.

Kako je cijeli postupak površnom poznavatel­ju prilično nerazumlji­v, znanstveni­ci su pokušali usporediti ga s – biljarom. Pojednosta­vljeno, riječ je o nečemu vrlo sličnom razbijanju biljarskih kugli koje se nakon toga vrate u originalni položaj, kao prije razbijanja. U eksperimen­tu je najprije pokrenut program koji je kubite učinio složenim i promjenjiv­im uzorkom nula i jedinica, pri čemu je izgubljen red koji je vraćen primjenom drugog programa koji je kubite vratio u njihovo početno stanje.

Za studiju su moskovski znanstveni­ci i njihove kolege posudili IBM-ovo kvantno računalo Q Experience. Očito je da se ne radi o pravom vremenskom stroju koji gledamo u filmovima, no, tko zna, možda je i ovo neki korak prema, primjerice, Tardisu iz serije Doctor Who. Sasvim je sigurno, ipak, da će se putem i ovakvih eksperimen­ata kvantna računala sve brže razvijati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia