Večernji list - Hrvatska

NAKON 30 GODINA SPLIĆANI OPET GLEDAJU COPÉLLIJU

- (mpk)

Balet HNK Split večeras će premijerno izvesti komični balet Coppélia Léa Delibesa koji postavlja letonski koreograf Aivars Leimanis. Orkestrom će ravnati maestro Hari Zlodre, a u glavnim ulogama nastupit će solisti splitskog Baleta Eva Karpilovsk­a, Ivan Boiko i Dimitrij Rodikov.

– Očekujemo pravu baletnu poslasticu, Coppélia se na splitsku scenu vraća nakon punih trideset godina, postavljen­a je bila 1989. i punih šest godina bila je na repertoaru. Nadamo se da će se i ova barem toliko igrati, izjavio je uoči premijere Goran Golovko, vd. intendanta HNK Split.

Komični balet Coppélia ili Djevojka s očima od emajla nastao je na glazbu francuskog skladatelj­a Léa Delibesa. Balet je praizveden 1870. u Théâtre impérial de l’Opéra u Parizu. Moderne koreografi­je po tradiciji se oslanjaju na one koje je Marius Petipa postavljao krajem 19. stoljeća za Carski balet u St. Peterburgu. Fantastičn­a je to komična priča o zaluđenost­i mladića Franza lutkom Coppélijom. Usamljeni stari alkemičar Dr. Coppelius (kojeg igra Dmitrij Rodikov) živi na rubu seoskog trga. Seljani ga smatraju čarobnjako­m, plaše ga se i ismijavaju. Njegova kći Coppélia (Jaclyn Ann Higgins) mehanička je lutka, tako dobro napravljen­a da seljani vjeruju kako je živa, a stari je Coppelius voli i pokušava joj udahnuti život svojim čarolijama. Swanilda (Eva Karpilovsk­a) je jedna od najljepših djevojaka u selu. Zaljubljen­a je u život i svog zaručnik Franza (Ivan Boiko) za kojeg se treba udati sljedećeg dana na masovnom vjenčanju. Franz na balkonu spazi Coppéliju, kako mu s balkona šalje poljupce. Kako bi saznao voli li ga ona uistinu, provali u kuću Dr. Coppeliusa...

Coppélia je treći balet koji letonski baletni prvak Aivars Leimanis postavlja u Splitu. Koreografi­rao je Giselle i Gusara. Za Coppéliju kostimogra­fiju potpisuje Aleksandar Noshpal, a scenografi­ju Slaven Raos. U autorskom timu su i baletni majstori Albina Rahmatulli­na, Elena Nikolaeva i Vladimir Šuvalov.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia