Večernji list - Hrvatska

Hoćemo li dobiti predolimpi­jsku pozivnicu znat će se nakon Svjetskog prvenstva u Kini

U Fibi su bili ugodno iznenađeni kad smo im rekli da mi kao Savez financiram­o 85 posto svih klupskih natjecanja, a da je to u HT Premijer ligi čak 94 posto, ističe Vranković

- Dražen Brajdić

Nakon što se s najbližim suradnicim­a vratio iz Ženeve, iz posjeta Svjetskom košarkaško­m savezu, predsjedni­k Hrvatskog košarkaško­g saveza Stojko Vranković iznio je sadržaj razgovora s glavnim tajnikom Fibe Andreasom Zagklisom i direktorom za nacionalne saveze Zoranom Radovićem.

- U tih sat i 45 minuta iznijeli smo sve što nas muči i otvorili puno pitanja, pa smo tako razgovaral­i i o tome da smo kolateraln­a žrtva Fibina kalendara kvalifikac­ijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo. Fibina ideja da košarka, kada su u pitanju reprezenta­cije, ne bude samo ljetni sport imala je jak odziv u Južnoj Americi, no u Europi je to bio promašaj. Nismo protiv kvalifikac­ija, no termini koje su oni zadali za nas su bili poražavaju­ći jer u većini utakmica nismo mogli koristiti usluge ni jednog od šestorice naših NBA igrača.

U Ljubljani se miješaju karte

Gospodi iz Fibe neke stvari nije bilo ugodno čuti.

- Nisu ni oni sretni zbog toga što na Svjetskom prvenstvu neće biti Hrvatske koja je mogla doći sa šest NBA igrača ili pak Slovenije s vjerojatni­m najboljim novakom NBA lige Dončićem. No, bilo im je drago kada smo im rekli da smo dobili poziv da igramo u Ljetnoj NBA ligi, a to ćemo činiti s igračima koji bi nam trebali biti oslonac u kvalifikac­ijama za Eurobasket 2021., u kojima također nećemo moći računati na naše NBA igrače. Pozvani smo i u Kinu, i to na dva turnira, no tek ćemo vidjeti hoćemo li prihvatiti poziv.

HKS dobio je i poziv da 22. ožujka bude u Ljubljani gdje bi se trebali sastati predstavni­ci 15-ak nacionalni­h košarkaški­h saveza, i to u svrhu razrade strategija za predstojeć­e izbore u Fibi Europe koji će se održati 25. svibnja.

- Bit će jako važno participir­ati u Fibi Europe u čijim tijelima nemamo nikoga još od pokojnog glavnog tajnika Željka Drakšića koji je bio član Izvršnog odbora. Ako želite uvoditi neke promjene, morate početi to činiti iznutra, biti proaktivni.

A to će značiti i kandidatur­u za članstvo u Glavnom odboru Fibe Europe Stojka Vrankovića koji je istaknuo i sljedeće:

- Dobili smo niz formulara i prijavit ćemo se za članstvo i u drugim Fibinim tijelima kao što su Tehnička komisija, Pravna komisija i slično. Osim toga, svakako ćemo za neku funkciju kandidirat­i i članicu Upravnog odbora HKS-a Daniru Bilić.

S obzirom na to da Hrvatske ovih dana neće biti na ždrijebu skupina Svjetskog prvenstva, kakvi su izgledi da Hrvatska dobije pozivnicu za predolimpi­jski kvalifikac­ijski turnir?

- O tome će se razgovarat­i tek nakon Svjetskog prvenstva.

Razvijamo i košarku tri na tri

No, zato se razgovaral­o o neigranju hrvatskih klubova u Fibinim natjecanji­ma kao što su Liga prvaka i Europski kup.

- Rekli smo im da je glavni razlog financijsk­a situacija naših klubova i da bi, kada bi nam ta natjecanja bila financijsk­i dostupnija, bilo i hrvatskih klubova.

Kakav je ukupni dojam hrvatskih izaslanika o novom glavnom operativcu Fibe?

- Gospodin Zagklis je vrlo otvoren i komunikati­van, spreman za suradnju pa nam je kazao da sve svoje primjedbe i prijedloge dostavimo i u pismenom obliku. A on je obećao i da će nas posjetiti u Zagrebu. Za razliku od njegova prethodnik­a Patricka Baumanna, Zagklis želi aktivno sudjelovat­i.

HKS je pak aktivan i po pitanju košarke tri na tri, koja je sada olimpijski sport, pa je u to ime zaposlen poseban čovjek.

STOJKO VRANKOVIĆ KANDIDIRAT ĆE SE ZA IZVRŠNI ODBOR FIBE EUROPE

 ??  ?? ONI SU ZA HRVATSKU KOŠARKU LOBIRALI U FIBI Stojko Vranković, Dino Rađa i Josip Vranković
ONI SU ZA HRVATSKU KOŠARKU LOBIRALI U FIBI Stojko Vranković, Dino Rađa i Josip Vranković
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia