Večernji list - Hrvatska

Manijak uz četničku pjesmu ubio 49 ljudi. Štovao je Radovana Karadžića i prizivao rat u SAD-u

TEROR NA NOVOM ZELANDU

- Bernard Karakaš

PRIJENOS UŽIVO Tarrant je u vrijeme pucnjave nosio kameru i objavio napad na Facebooku Novi Zeland bio je pojam mirne zemlje protkane suživotom među ljudima različitih rasa i vjeroispov­ijesti. Samo do jučer, kada je Australac Brenton Tarrant (28) upao u džamiju Al Noor u Christchur­chu i započeo pokolj pucajući iz automatske puške na sve koji su mu se našli pred oružjem, ne birajući radi li se o muškarcima, ženama ili djeci, starima ili mladima... Poginulo je 49 osoba, a najmanje ih je 20 ranjeno. Na žalost, broj smrtno stradalih još nije konačan jer je dio ranjenih u kritičnom stanju i pitanje je hoće li preživjeti. Tarrant, koji dosad nije bio znan ni australsko­j ni novozeland­skoj policiji niti službama sigurnosti, bio je, prema svemu sudeći, inspiriran Andreasom Breivikom koji je u Norveškoj pobio 77 osoba. Tarrant je kao svoje ciljeve prvenstven­o vidio muslimane, imigrante, što je i naveo u svom manifestu koji je objavio na društvenim mrežama neposredno prije nego što je krenuo u smrtonosni pohod.

Na pušci i Stefan Lazar

Taj dokument na 73 stranice, koji je u međuvremen­u obrisan s društvenih mreža, protkan je rasistički­m i protuimigr­antskim porukama i parolama, a potkrijepl­jen je citatima s Wikipedije. Prema njegovu manifestu, koji je nazvan “Velika zamjena” i koji počinje citiranjem stihova pjesme Dylana Thomasa “Ne odlazi tiho u tu blagu noć”, prvenstven­i je problem velika stopa nataliteta koju migranti imaju u odnosu na bijelce, što on naziva “bijelim genocidom”.

“Čak i kada bismo deportiral­i sve neeuroplja­ne iz naših zemalja, europski narod bi i dalje spiralno padao u propast, a naposljetk­u i u smrt”, naveo je Tarrant na početku, objašnjava­jući potom kako je on samo “običan bijelac koji želi osigurati budućnost svog naroda”. Kako je napisao, rođen je u radničkoj obitelji u Australiji, u školi se jedva provlačio, a novac je zaradio investiraj­ući u bitcoine. Posljednji posao koji je imao, tvrdi, bio je u kiosku koji prodaje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? u kritičnom su stanju
u kritičnom su stanju
 ??  ??
 ??  ?? U potrazi za sudionicim­a cijeli je Christchur­ch blokiran
U potrazi za sudionicim­a cijeli je Christchur­ch blokiran
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia