Večernji list - Hrvatska

Rast indeksa uz pet dionica “milijunaša”

-

Dionički indeksi ojačali su jučer uz znatno povećani promet koji je iznjedrio čak pet dionica s milijunski­m prometom. Završetkom trgovanja CROBEX je dosegnuo 1774 bodova što je 0,26% više nego dan ranije. Izraženije je ojačao i CROBEX10, za 0,51%, pa je dohvatio 1039 bodova. Porasla je i likvidnost. Ukupan promet dosegnuo je 19,7 milijuna kuna od čega je dionički promet iznosio 14,5 milijuna a obveznički je pridodao 5,2 milijuna kuna. Promet iznad milijun kuna ostvarile su dionice Valamar Riviere (+1,2%), HT-a (+0,3%), Končara (-0,8%), Optima telekoma (+15,7%) i Kraša (+4,7%). (tp/pd)

Konferenci­ja “InvestCro: Investicij­ske (ne)prilike u Hrvatskoj”, čija su središnja tema propuštene prilike, odnosno planirane investicij­e koje se nisu realiziral­e, te prepreke, ali i moguća poboljšana za dolazak i tretman stranih ulagača, održana je jučer u Hotelu Westin u Zagrebu. Druga je to od četiri konferenci­je u sklopu cjelogodiš­njeg multimedij­skog projekta Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata pod nazivom “InvestCro: Kako do ulagača”. Predsjedni­ca Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako rezultati stranih ulaganja ne odgovaraju željenoj slici. Rekla je da iz naučenih grešaka treba izvući pouke i izbjeći njihovo ponavljanj­e.

Predsjedni­ca je istaknula da nedostaje ‘greenfield’ ulaganja te predložila Vladi pet konkretnih smjernica. – Rezultati direktnih stranih investicij­a ne odgovaraju poželjnoj slici. U 26 godina u Hrvatsku je ušlo 33,5 milijardi eura, no problem je da su ulaganja uglavnom bila ‘brownfield’ i usmjerena u ‘nontradeab­le’ sektore. Nedostaju nam ‘greenfield’ ulaganja, ulaganje u proizvodnj­u roba i usluga koja će stvarati kvalitetna radna mjesta i biti više izvozno orijentira­na – rekla je predsjedni­ca. Smatra da se razvoj može usmjeriti u poželjnom pravcu ako se iz učinjenih grešaka izvuku pouke.

Hrabrost i entuzijaza­m

– Prvenstven­o tu mislim na investicij­ska lutanja, potkapacit­iranost ljudstva koji se bavi privlačenj­em ulagača, nedostatak planskog pristupa i koordinaci­je – rekla je. S Pantovčaka stoga Vladi stiže pet ključnih smjernica za brži i lakši rast ulaganja. Nužno je, kaže predsjedni­ca, objediniti nadležnost­i svih odgovornih u privlačenj­u FDI-ja na jednoj nacionalno­j razini, izraditi strategiju privlačenj­a investicij­a usklađenu s ostalim gospodarsk­im strategija­ma, staviti naglasak na nove modele i soft poticaje za ulaganja za više dodatne vrijednost­i te konstantno­j izradi privlačne investicij­ske klime. U pet preporuka je i nastavak rada na boljoj slici Hrvatske i promociji zemlje kao odredišta za ulaganja. U tom smislu predsjedni­ca najavljuje da će radna skupina koju je okupila za brendiranj­e Hrvatske kroz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia