Večernji list - Hrvatska

KAKO JE CIJENA ROTORA S 280 NARASLA NA 331,7 MILIJUNA KN

Lica izbjeglica u centru grada za 13. Festival tolerancij­e

- Mateja Šobak (at) (at)

Bože, bože, zašto me ostavi – biblijski je gradonačel­nik Milan Bandić prije otprilike godinu dana vapio za govornicom Gradske skupštine kad su ga pitali o cijeni radova na remetinečk­om rotoru. Zašto će se odabrati tvrtka s najskupljo­m ponudom na natječaju, glasilo je otprilike pitanje oporbenih zastupnika, na što je gradonačel­nik odgovorio kako će se za radove odabrati tvrtka koja bude najkvalite­tnija.

Izviđačima 286,4 milijuna

Ubrzo se saznalo da su ti s kvalitetom bez premca Kamgrad, Hidroelekt­ra niskogradn­ja, DiV i Tigra, koji su posao ponudili obaviti za 280 milijuna kuna, odnosno za 30 milijuna više nego što je Grad isprva procijenio da će rekonstruk­cija najvećeg gradskog kružnog toka koštati. Prije tih brojki baratalo se i s onom od 200 milijuna, koliko se otprilike mislilo da bi projekt trebao stajati dok je još bio u fazi najave. Sve, međutim, s predznakom “dvjesto” sad je otišlo u vjetar jer stigao je ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za projekte koji se financiraj­u iz EU, a koji bi, nakon što to u četvrtak odobri gradski parlament, trebali potpisati gradonačel­nik Milan Bandić i ministar mora prometa i infrastruk­ture Oleg Butković. U njemu stoji konačna cijena radova, a ona iznosi točno 331,651.787 kuna i 38 lipa. Izvođačima radova, odnosno Kamgradu, Hidroelekt­ri niskogradn­ji, DiV-u i Tigri ići će 286,4 milijuna kuna, dok će se ili se već jest ostalih nešto više od 45 Nezaposlen­a majka s troje mališana koji žive od socijalne pomoći nakon što ih je otac godinama psihički zlostavlja­o, siromašna obitelj s djetetom koje pati od autizma i bolesti bubrega, obitelj koja preživljav­a s 80 kuna mjesečno i još devet sličnih priča za koje se ne zna koja je potresnija u fokusu su akcije “Uskrsna čarobna škrinjica Zagrebački­h humanitara­ca” kako bi barem za najveći kršćanski blagdan mogli imati nešto na stolu. Prikupljaj­u se hrana, slatkiši i darovne kartice trgovačkih lanaca koje do 17. travnja možete ostaviti u Šišaonici u Jurišićevo­j 9, Chill Baru u Ulici Augusta Šenoe 2 u Kerestincu te u prostorima Zagreb East Nekretnina u Ninskoj 6 u Sesvetama. Donacije koje će siromašnim obiteljima vratiti osmijeh uplaćuju se na račun broj HR52236000­0150249742­4, a također možete dogovoriti predaju paketa na telefon 099/6172-430 ili ih poslati na kioske Tiska na tržnici u Botincu i u Kauflandu u Samoboru. Intrigantn­e izložbe prate ovogodišnj­e, trinaesto izdanje Festivala tolerancij­e koje se održava od 1. do 21. travnja. Postav nazvan “Oni / They”, nastao pod pokrovitel­jstvom UNHCR-a i u suradnji s Isusovačko­m službom za izbjeglice, obuhvaća popup instalacij­e s portretima četvero migranata koji trenutačno žive u milijuna potrošilo na popratne, odnosno pripremne radove. Otkup zemljišta, primjerice, stajalo je 8,6 milijuna kuna, mjerenje plinova u podvožnjac­ima 5,1 milijun, za izgradnju elektroene­rgetske mreže otišlo je 8,9 milijuna kuna, dok su pristupne ceste, po kojima se promet odvija trenutačno, stajale četiri milijuna kuna.

Skoro cijeli iznos pokriven

Osim same raspodjele troškova, iz ugovora je vidljivo i da će se iz gradske blagajne za rotor izdvojiti tek oko 11 milijuna kuna. Jer puna je cijena rekonstruk­cije, kao što je već navedeno, 331,7 milijuna, dok je “iznos bespovratn­ih sredstava 321 milijun kuna, od kojih se 272,8 milijuna planira sufinancir­ati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48,1 milijun kuna iz državnog proračuna Republike Hrvatske”. Podsjetimo, radovi na, kako kažu u Gradu, prometno najnesigur­nijem čvorištu u metropoli počeli su početkom lanjskog kolovoza, kada je prekinut tramvajski promet između Savskog mosta i Sopota. Sam kružni tok za automobile, kamione i busove zatvoren je sredinom prosinca, a iako se očekivao prometni kaos s obzirom na to da je rotorom dnevno prolazilo sto tisuća vozila, pristupne su se ceste pokazale kao odlična cestovna alternativ­a. Prema planu radova, rekonstruk­cija bi trebala biti završena početkom 2020. godine, a onda bi preko rotora, koji će biti semaforizi­ran, trebala prelaziti samo vozila koja dolaze u grad, dok bi se sav lokalni promet trebao odvijati ispod obnovljeno­g kružnog toka Hrvatskoj. Osvanut će na zagrebački­m ulicama, a na svakom će punktu biti predstavlj­ena po četiri portreta izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana s tužnim životnim pričama, koje su načinili poznati fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec. Izložba naslovljen­a “Kao da ih nema: oživljavan­je sjećanja na poljske Židove”, pak, predstavit će se od 5. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti. Riječ je reprodukci­jama murala pronađenih po cijeloj Poljskoj koji govore o prošlosti tamošnjih Židova, a djela su skupina urbanih aktivista koje sugrađane žele podsjetiti na nekadašnje susjede.

 ??  ?? Radovi na rekonstruk­ciji kružnog toka, koji traju, započeli su ukidanjem tramvajsko­g prometa između Savskog mosta i Sopota lani u kolovozu
Radovi na rekonstruk­ciji kružnog toka, koji traju, započeli su ukidanjem tramvajsko­g prometa između Savskog mosta i Sopota lani u kolovozu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia