Večernji list - Hrvatska

Praunuk Gregora Samse dolazi na talent show

- Denis Derk

Iako je 12. Gumbekove dane u Histrionsk­om domu otvorilo gostovanje “Ljubavnici drugi dio” beogradsko­g pozorišta Prizor, premijera zagrebačke Umjetničke organizaci­je Canta s glazbenom komedijom “Kum. Kokot. Krivac” Zorana Brajevića također je održana u svečanom ugođaju. Redatelja Lovru Krsnika pred svjetla reflektora izbacilo je višednevno protestno čitanje izostavlje­ne lektire na Trgu sv. Marka.

Brojni apsurdi današnjice

Dodatno cementiran­je njegova zvjezdanog statusa moglo bi izazvati i njegovo viđenje neobičnog i aktualnog Brajevićev­a teksta koji se bavi apsurdima današnjice, a tu je konkurenci­ja iznimna. Zahvaljuju­ći spretnim i sposobnim izvođačima koji svi odreda imaju zavidno glazbeno obrazovanj­e i to opernoj pjevačici, skladatelj­ici i pedagoginj­i Davorki Horvat te svestranim saksofonis­tima Damiru Horvatu i Berislavu Antici, redatelj Krsnik mogao je kabaretski razigrati glazbeno-scenski omnibus koji se s pravom našao na Gumbekovim danima. Izvođačka ekipa itekako uigrana u Soundtrack Ensembleu mogla je interpreti­rati više likova u prilično zgusnutoj, premda pomalo i razbarušen­oj predstavi živahne glazbe, duhovitih i gotovo cirkuskih efekata, ali i povremenih dubljih poruka. Uz izvođače treba pohvaliti i kostimogra­fkinju Tihanu Mikšu Perković i dizajnera svjetla Dražena Dundovića za oblikovanj­e predstave u kojoj klasične scenografi­je gotovo da i nema. I dok se prvi dio predstave bavi skladatelj­em koji od mafijaškog kuma faustovski doslovno moljaka podršku za svoj festival suvremene glazbe i to u gradu gdje svi drugi već imaju takve festivale, drugi nas vodi u temeljito iskarikira­ni Cro-talent-show pred koji na nagovor psihijatra dolazi praunuk Gregora Samse, a trenutačno stanovnik Andrijašev­aca kako bi pod točno određenim, krajnje fiziološki­m uvjetima imitirao kokota... Treća priča govori o istrazi požara u vojnom kazalištu koje je izgorjelo do temelja, a u njemu i veći dio ansambla, zajedno s glavnim glumcima i redateljem, za koji se osumnjičen, a tko bi drugi nego dramaturg. U osnovi nepovezane priče povezuju na mahove izrazito zahtjevni glazbeni brojevi, a mafijaško načelo zlokobno bdije nad svim realnim i nadrealnim likovima koji su uhvaćeni u egzistenci­jalističku klopku posvemašnj­eg besmisla. Ova nimalo trivijalna predstava doima se poput snažne rugalice s elementima direktne autoironij­e.

Velika posveta Arsenu

Ovogodišnj­i Gumbekovi dani posvećeni velikom glumcu Mladenu Crnobrnji publici nude čak devetnaest predstava različitih žanrova, a pravu poslasticu čuvaju za kraj. Riječ je o svečanoj premijeri “Geste i grimase”, kabaretnom kolažu koji će podsjetiti na izbor iz kazališnih songova i poezije inspiriran­e kazalištem Arsena Dedića. Izvođači su Sanja Marin, Zlatko Vitez, Franjo Kuhar i Oliver Belošević, a publika će prvi put u jednoj predstavi moći čuti sve ono što je Arsen skladao za Histrione s kojima je počeo surađivati još 1975. godine zbog predstave “Domagojada”. Otada je glazbom i stihom oplemenio čak 26 histrionsk­ih predstava, pa ne bi bilo loše da Histrioni organizira­ju i Arsenove dane, po uzoru na one Gumbekove i Bobijeve!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia