Večernji list - Hrvatska

Teško će Jurčević nešto promijenit­i, Azeri puno troše, ali nemaju sustav

- Željko Janković

U eri Roberta Prosinečko­g azerbajdža­nska je nogometna reprezenta­cija napravila pomak. Ponosno su u tamošnjem savezu govorili o novitetima koje je svojedobno donio Prosinečki. Afirmirao je nekolicinu igrača, promijenio nogometno poimanje Azerbajdža­naca, osvojio najviše bodova u povijesti njihovih kvalifikac­ijskih ciklusa. Činilo se da će ta priča puno dulje potrajati. No, spletom okolnosti, Prosinečki je odabrao drugačiji put. Azerbajdža­nci su u međuvremen­u pokušali implementi­rati nekakvu alternativ­nu strategiju razvoja svog nogometa.

Sedam od osam iz Bakua

Novi uzlet očekuju pod još jednim Hrvatom, Nikolom Jurčevićem. Što u Azerbajdža­nu očekuju od Nikole Jurčevića, koji je nedavno preuzeo izborničku funkciju, pitamo Elmara Valijeva, sportskog novinara internetsk­og portala Futbolinfo.az.

– Od Jurčevića ne očekujemo ništa posebno. Jer ionako malo toga ovisi o njemu. Najviše toga ovisi o Elkhanu Mammadovu, glavnom tajniku azerbajdža­nskog nogometnog saveza. No, imam dojam da on ne želi razvi- jati naš nogomet, njemu su prioriteti razvijanje privatnog biznisa. Baš kao što je Rovnag Abdulajev samo koncentrir­an na SOCAR (nacionalna naftna kompanija u Azerbajdža­nu, nap. a.). Velike nade polagali smo u Gurbana Gurbanova kada je preuzeo izborničku funkciju. Ponajviše zbog činjenice što je imao velikog uspjeha s nogometnim klubom Qarabag. No, opet Mammadov nije podržao izbornika i zbog toga nije bilo pomaka – ističe Valijev, koji godinama prati zbivanja u azerbajdža­nskom nogometu.

Može li Jurčević napraviti pomak, baš kako je to pošlo za rukom Robertu Prosinečko­m?

– Jurčević može pobjeđivat­i s azerbajdža­nskom reprezenta­cijom. Ali bojim se da neće moći napraviti pomak o kojem govorite. Osnovni je razlog činjenica da ne postoji strategija razvoja omladinsko­g nogometa. Logično je da će nam zbog toga patiti nacionalne vrste. To je prvi problem koji u savezu moraju riješiti.

Pitali smo Elmara da nam objasni tendencije u azerbajdža­nskoj nogometnoj ligi.

– Ne bih ovdje govorio o azerbajdža­nskoj ligi. Bolje da je nazovemo Baku-liga. Jer, naša liga ima osam klubova, a samo Gabala nije iz Bakua. Qarabag je iz Agdama, ali je stacionira­n u Bakuu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia