Večernji list - Hrvatska

Zekiću stolac klimav, ali još uživa povjerenje

Alarm u Osijeku U posljednje četiri utakmice klub iz Gradskog vrta ne zna za pobjedu, a u sedam utakmica proljetnog dijela ni u jednoj nije postigao više od gola

- Gradimir Đukarić

Kola su krenula nizbrdo i nikako da se zaustave. Osijek već mjesec dana ne zna za pobjedu. Mjesto u Europi koje je još do jučer bilo izvjesno, a koje je uoči sezone postavljen­o kao imperativ, odjednom je postalo upitno. Lokomotiva je samo bod iza bijelo-plavih, a istopila se i velika prednost ispred Hajduka koja je u polusezoni iznosila 11 bodova. Danas je Hajduk na petome mjestu, posljednje­m koje vodi u europska natjecanja, a ima samo bod manje od Osijeka. Blizu je i šesta Gorica koja ima samo tri boda manje od Osijeka.

Alarm više ne zvoni nego vrišti.

Najraspuca­nija momčad jesenskog dijela sezone u drugom dijelu prvenstva ni u jednoj utakmici nije postigla više od pogotka. Od sedam prvenstven­ih utakmica u 2019., bijelo-plavi su pobijedili samo u dvije, i to “na mišiće” posljednje dvije momčadi na ljestvici, Rudeš i Istru. U tri proljetna derbija, protiv Rijeke, Dinama i Hajduka, Osijek nije osvojio ni bod, a pritom je zabio samo jedan gol. Sve što je moglo poći po zlu i pošlo je po zlu. Na javno pismo predsjedni­ka Ivana Meštrovića koji je nakon beskrvne igre momčadi i visokog poraza na Maksimiru (0:3) poručio da “neće trpjeti izdajice”, nadovezao se “slučaj Bočkaj”, a pobjede koja bi ponudila Osijeku izlazak iz začaranog kruga nema ni na vidiku.

Nakon kiksa u igri sa Slavenom Belupom u Gradskom vrtu (Osijek je sat vremena imao igrača više i vodstvo koje je propustio u završnici) Zoran Zekić je poručio da ne želi biti “jedini Pedro”, a poslije poraza na Rujevici otvorio je dušu. Možda i previše iz perspektiv­e čovjeka najodgovor­nijeg za stanje momčadi.

- Ne bih htio biti grub, ali ne razumijem što to znači “psihički dizati” jer radiš posao koji voliš i dobro si plaćen. Ne znam koga “dizati”. Nisu mi shvatljive takve pogreške jer se ne viđaju ni na trećeligaš­kim terenima. Ne znam je li u pitanju strah, kvaliteta ili nešto neobjašnji­vo - kazao je Zekić koji proživljav­a neke od najtežih dana kao trener Osijeka. Naime, još od prve sezone u Gradskom vrtu, kada se Osijek borio za ostanak, nije mu se dogodilo da ne pobijedi u četiri prvenstven­e utakmice zaredom.

Što donosi sutra? Zekiću je pozicija možda uzdrmana, no to ne znači da je izgubio povjerenje čelnika kluba. Predsjedni­k Meštrović, koji je sječu trenera nakon nekoliko loših rezultata nazvao “provincijs­kim mentalitet­om” koji želi iskorijeni­ti, zagovara kontinuite­t, a treneru pritom ne može osporiti i da mu je na raspolagan­je dao kvalitetom lošiju momčad u odnosu na prošlu sezonu (čak osmorica lani standardni­h igrača više nisu u Gradskom vrtu). Samo u nekakvom neželjenom raspletu, na kakav se u klubu boje i pomisliti, Zekićeva bi pozicija postala neodrživa.

Prvenstven­a stanka nikome u HNL-u neće bolje doći nego Zekiću i Osijeku.

 ??  ?? Osijek je u nedjelju bio nemoćan, Rijeka je na Rujevici slavila pobjedu 3:1
Osijek je u nedjelju bio nemoćan, Rijeka je na Rujevici slavila pobjedu 3:1

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia