Večernji list - Hrvatska

Spasili “napadnutog” diplomata

- Sandra Veljković, Marina Borovac

– Hrvatska je sigurna zemlja. Zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurnije – rekao je američki veleposlan­ik u Hrvatskoj Robert Kohorst nakon što je nazočio zajedničko­j vježbi hrvatskog MUP-a i američkih snaga održanoj jučer u Zagrebu.

Scenarij velikog potresa

Vježbom je simuliran napad na štićenu kolonu – u kojoj su bili glavno i sigurnosno vozilo – improvizir­anom eksplozivn­om napravom, što je uzrokovalo oštećenje na blindirano­m vozilu pa ono nije moglo nastaviti dalje. Radi pokušaja evakuacije sigurnosno vozilo zauzima zaštitni položaj uz glavno, no zbog blokiranih vrata nije se moglo izvući štićenu osobu. Kako bi se osiguralo mjesto događaja, Operativno dežurstvo policije upućuje interventn­i tim Antiterori­stičke jedinice Lučko. U vježbi su sudjeloval­a i dva helikopter­a Zračnih snaga SAD-a s pripadnici­ma američkog spasilačko­g tima te iz vozila izvukli osobe kojima se pružila liječnika pomoć. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikopter­a odvijala se u pratnji policijski­h službenika neposredno­g osiguranja uz potporu snaga ATJ Lučko.

“Ovom vježbom željela se provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i ATJ Lučko u slučajevim­a ugrožavanj­a sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindirano­g vozila. Cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijam­a između hrvatske policije i američkih specijalni­h snaga”, navodi MUP.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia