Večernji list - Hrvatska

JE LI PEVECOV PUT U PAKAO BIO POPLOČEN DOBRIM NAMJERAMA?

- Mislav Šimatović

Je li Pevecov put u pakao bio popločen dobrim namjerama? Sudeći po dojmu koji posrnuli bračni par ostavlja u javnosti, svakako jest. Simpatični bilogorski supružnici stvorili su i vodili jedan od najvećih trgovačkih lanaca u državi, koji je u zenitu moći, tamo negdje do 2010. zapošljava­o 4000 ljudi i ostvarivao godišnji promet od oko 3,5 milijardi kuna. A onda su se Peveci, kako to obično biva, preračunal­i i završili u stečaju. Za razliku od Pevecima naklonjene javnosti, pravosuđe je drukčijeg stava pa se kao epilog poslovnog posrnuća trgovačkog lanca njegove vlasnike gonilo za privredni kriminal. Sudski postupak trajao je devet godina. Odlukom Vrhovnog suda od prošlog petka, Zdravko Pevec iza rešetaka mora provesti još 11 mjeseci, a njegovu suprugu Višnju čeka 730 sati rada za opće dobro u nekoj od javnih institucij­a.

Porezna pronevjera 27 milijuna kuna

Supružnici Pevec osuđeni su jer su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji i tako umanjivali porezne osnovice. Oštetili su državni proračun za 26,8 milijuna kuna i tvrtku Pevec za 3,9 milijuna kuna jer su povukli novac od povrata poreza na svoj privatni račun.

Ako ih se stavi u kontekst sveukupne gospodarsk­e i društvene klime, Peveci će poslužiti kao opomena nestašnim kapitalist­ima koji se prema imovini vlastite tvrtke ponašaju kao da je njihov privatni džep. Doista, reakcije javnosti na forumima i društvenim mrežama idu u smjeru opravdanja Pevecovih poslovnih vratolomij­a. Zakon, naprotiv, to ne dopušta jer vlasnikov džep je jedno, a račun tvrtke nešto sasvim drugo. Sudsku je presudu ovdje nepotrebno propitkiva­ti. Možemo se samo zapitati zašto je takva sudbina zadesila Pevece, a ne i stotine drugih koji rade slične poslovne vratolomij­e.

No, valja istaknuti da Peveci nisu osuđeni zato što su dopustili bankrot svoje tvrtke, niti zato što su tvrtku toliko potkradali da su im apetiti bili veći od vlastite poslovne supstance. Nepuna četiri milijuna kuna, koje im se stavlja na teret, kap je u moru Pevecovih ukupnih prihoda. Presuđeno im je zbog porezne pronevjere, a takav krimen zaslužuje kaznu i zbog puno manjeg iznosa nego što je Pevecovih 27 milijuna kuna.

Nije im se sudilo zbog bankrota

Pevecima se nije sudilo zbog bankrota jer njihova tvrtka zapravo nikada nije bankrotira­la. Stečaj njihova trgovačkog lanca zapravo je bio splet nesretnih okolnosti koje su vlasnike snašle zbog divljeg sustava poslovanja protkanog neplaćanje­m, prekomjern­im kompenzaci­jama, mjenicama bez pokrića i drugim računovods­tvenim marifetluc­ima koje mnogi poduzetnic­i u svom poslovanju prešutno prihvaćaju zanemaruju­ći osnovne računovods­tveno-financijsk­e standarde i znanja. Tako zapetljan, Pevec je dočekao stečaj s imovinom dvostruko vrednijom od dugova, a država ga je blokirala jer je igrom slučaja preuzeo jednu tvrtku iz Zaprešića s 27 milijuna kuna poreznog duga. Uslijedili su stečaj pa uhićenje i devetogodi­šnja osobna agonija s pravomoćni­m sudskim epilogom.

U međuvremen­u tvrtka koja i danas nosi njihovo prezime stabilno posluje i zapošljava, u svom portfelju ima i jednu televizijs­ku kuću, solidno razvija poslovanje s izmijenjen­om vlasničkom strukturom u kojoj po broju dionica dominira Energia Naturalis poznatog vukovarsko­g trgovca plinom Pave Vujnovca i osječki trgovački mogul Jurica Lovrinčevi­ć, vlasnik tvrtke Dicentra. Umirovljen­ici Peveci u Pevecu danas još samo mogu opremiti svoj vrt i vinograd u Srednjim Mostima. Naravno, ako ga na ulazu u trgovački centar propuste zaštitari.

 ?? POSLUŽIT ĆE KAO OPOMENA DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? nestašnim kapitalist­ima koji se prema imovini vlastite tvrtke ponašaju kao da je njihov privatni džep
POSLUŽIT ĆE KAO OPOMENA DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL nestašnim kapitalist­ima koji se prema imovini vlastite tvrtke ponašaju kao da je njihov privatni džep
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia