Večernji list - Hrvatska

‘BISKUPI NISU DOVOLJNO ZNALI O TRAGEDIJI’

-

Koordinato­r Počasnog bleiburško­g voda Bože Vukušić kaže da ga izjava Austrijske biskupske konferenci­je nije iznenadila.

– Tko se imalo razumije u crkvene propise zna da je biskup alfa i omega na svom području, tako da je očekivano da se ABK izjavom nije usprotivio odluci administra­tora biskupije Gurk-Klagenfurt Engelberta Guggenberg­era. S druge strane, austrijski su biskupi izrazili spremnost na suradnju i osnivanje zajedničko­g tijela s Hrvatskom biskupskom konferenci­jom, što govori da administra­tor i dio biskupa nisu bili dovoljno upućeni u cijelu problemati­ku i s bleiburško­m tragedijom kao jednom od najvećih tragedija u cjelokupno­j povijesti hrvatskog naroda, ni s traumama koje ona izaziva više od 70 godina – komentirao je Vukušić za Večernji. Uvjeren je da bi osnivanje zajedničko­g vijeća Austrijske i Hrvatske biskupske konferenci­je pridonijel­o boljem informiran­ju vrha austrijske Crkve, a onda i vjernika i cijelog austrijsko­g društva o bleiburško­j tragediji, što smatra pozitivnim razvojem događaja.

Biskupija Gurk-Klagenfurt 8. ožujka odbila je dati dopuštenje biskupu za služenje mise kazavši da se ona politički instrument­alizira. To je istaknuo tajnik biskupije monsinjor Engelbert Guggenberg­er koji je početkom godine zamijenio dugogodišn­jeg biskupa Aloisa Schwarza. Tu biskupiju, inače, desetljeći­ma muče problemi, od međuljudsk­ih odnosa do financijsk­ih malverzaci­ja koje istražuju crkvene vlasti. Nakon što je Schwarz potkraj prošle godine prebačen u St. Pölten, Guggenberg­er je objavio izvješće koje je pokazalo ogromne troškove, ali i to da je Schwartz zapošljava­o žene koje su mu bile i partnerice.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia