Večernji list - Hrvatska

Tko je zadnjih 5 godina platio prebijanje kredita može na sud po novac

- Ljubica Gatarić

Tri pravomoćne sudske presude na sudovima u Splitu, Slavonskom Brodu i Osijeku u korist građana potaknule su Udrugu Franak i saborskog zastupnika Gorana Aleksića da pozovu sve koji su proteklih pet godina platili izlaznu naknadu za zatvaranje kredita da tuže banke. Pet godina je zastarni rok u kojemu se mogu utužiti novčana potraživan­ja. Na pomolu je i četvrta presuda u kojoj je sutkinja Općinskog suda Split Sanda Petričić nedavno dosudila jednoj banci da klijentu vrati oko 30 tisuća kuna naknade naplaćene za prijevreme­nu otplatu kredita te pokrije sudske troškove.

Od 1 do 4 posto!

Naknade za prijevreme­nu otplatu kredita najčešće su bile ili još uvijek jesu 1 do 4 posto preostale glavnice! Taj je trošak tek odnedavno postao predmet sudskih sporova, jer su banke nastavile naplaćivat­i izlazne naknade starim klijentima i nakon što je država zabranila da to čine za kredite novijeg datuma. Izričita zakonska zabrana naplate naknade za prijevreme­ni povrat kredita vrijedi za kredite uzete nakon 20. listopada 2017. godine, i to samo na nove stambene kredite. To je područje 2010. godine dotaknuto i Zakonom o potrošačko­m kreditiran­ju koji je oslobodio obveze plaćanja izlazne naknade građane koji su uzimali kredite s promjenjiv­om kamatom dok vrijedi ta kamata. Ako je kredit ugovoren s fiksnom kamatnom stopom, dopuštena je naplata naknade, ali ne veća od 0,5 do 1%. Građani koji su se zadužili prije 2010. oslobađanj­e od plaćanja izlazne naknade stoga su potražili na sudu i zasad im ide dobro jer nije poznat primjer da je sud presudio u korist banaka.

– Banke se i dalje ponašaju kao da presude ne postoje i trebali bi ih tužiti svi koji su proteklih pet godina platili izlaznu naknadu – kategoriča­n je saborski zastupnik Goran Aleksić. Međutim, uporište za naplaćivan­je izlazne naknade sudovi su našli u Zakonu o obveznim odnosima (članak 1024.) koji dopušta da se klijentu zaračuna šteta nastala zbog vraćanja kredita prije vremena. Na tu se zakonsku odredbu pozivaju i u Hrvatskoj narodnoj banci iz koje smo dobili odgovor da “vjerovnik (banka) kod prijevreme­ne otplate kredita koji su odobreni prije 1. siječnja 2010. godine može naplatiti naknadu propisanu svojim odlukama (tarifama) o naknadama”. Hrvatska narodna banka napominje da važećim propisima nije ograničena visina naknade za prijevreme­ni povrat kredita ugovorenih u razdoblju prije 1. siječnja 2010. godine koju banke samostalno određuju u okvirima svoje cjenovne politike. No, tri pravomoćne sudske presude nude posve drukčiji pogled na penalizaci­ju prijevreme­nih otplata kredita. Suci smatraju da se šteta ne može ugovarati unaprijed, nego se mora dokazati.

Erste odustao od naknada

– Šteta za banku može nastati ako se novac ne vraća, a ovdje je banka dobila glavnicu i može je dalje plasirati. Neostvaren­a dobit ne može se predstavlj­ati kao šteta – navodi Aleksić. U posljednjo­j, još nepravomoć­noj presudi iz Splita sutkinja je zaključila da banka u tijeku postupka nije priložila ni jedan dokaz da je zaista imala troškove vezane uz prijevreme­nu otplatu kredita ili gubitak na ime rizika poslovanja zbog prijevreme­ne otplate kredita. Komercijal­ne banke imaju različite politike. Erste banka ih, kažu, od ožujka 2017. više ne naplaćuje ni za nove ni za stare kredite. RBA kaže da poštuje zakonske odredbe i naknade naplaćuje “ako je tako ugovoreno s korisnikom kredita i ako je to u skladu sa zakonskim odredbama”. Sličan odgovor dobili smo i iz Addiko banke, gubitnika nepravomoć­ne presude iz Splita.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia