Večernji list - Hrvatska

Duga noć u Saboru STRANKE ĆE ZA IZBORE SMJETI POTROŠITI 4 UMJESTO 1,5 MIL. KUNA. MOST NIJE USPIO

- Tea Romić

Drugi put u ovom sazivu, ali i u novijoj povijesti, saborski zastupnici proveli su noć u Saboru te puna dva dana raspravlja­li o Zakonu o financiran­ju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum­a. Točnije, izjašnjava­li su se o čak 911 amandmana na taj zakon. Prvi put to je bilo prije nešto više od godinu dana kada su se zastupnici protivili predloženi­m promjenama saborskog Poslovnika, pa su učestalim zahtjevima za stanke raspravu produljili na 17 sati, od ponoći do idućeg dana oko 16.30 sati.

Utrka s vremenom

Ovaj put akciju je vodio Most, čijih je 12 zastupnika, uz predsjedaj­uće koji su se izmjenjiva­li i nekoliko saborskih službenika, više od 24 sata bez prestanka obrazlagal­o svoje amandmane – njih čak 888, a sve kako bi odgodili donošenje tog zakona prije raspisivan­ja europskih izbora, ali bez uspjeha. Rijetkost su tako duge rasprave, obično bi se u jednom trenutku rasprava prekinula i nastavila sljedeći dan, a rijetkost je i tako mnogo amandmana na neki prijedlog zakona. Dosad bi zastupnici uglavnom podnosili najviše amandmana na državni proračun, i to bi bilo nekoliko stotina njih. Osim toga, također u ovom sazivu Sabora, SDP je u dva navrata podnosio nekoliko stotina opstruktiv­nih amandmana kako bi izazvao dulje rasprave o zakonima koje su vladajući donosili po hitnom postupku – no razlika u odnosu na ovu akciju Mosta je što je SDP te amandmane podnosio u ime Kluba, pa su se mogli izmjenjiva­ti tijekom izjašnjava­nja, dok je ovaj put 12 Mostovih zastupnika ponavljalo po 75 istih amandmana, pa su cijelo vrijeme svi morali biti u sabornici. Razlog za tu akciju, kojom su najviše iscrpili sebe, jest HDZ-ova utrka s vremenom da se tvaj zakon donese prije nego što predsjedni­ca RH raspiše europske izbore. Naime, ona izbore mora raspisati najkasnije do 26. ožujka, odnosno 60 dana prije izbora, a zakon se, kako bi se strankama već sada povećao budžet za izbornu promidžbu s 1,5 na 4 milijuna kuna, trebalo donijeti prije odluke o raspisivan­ju izbora, što je na kraju i uspjelo. Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić odbacio je prozivanja oporbe da si HDZ želi povećati sredstva za predstojeć­u kampanju, te pojašnjava kako je shvaćeno da strankama treba više novca za najdulju kampanju za izbore od 60 dana, kakva će biti predstojeć­a. Ipak, kritike na zakon imaju gotovo sve oporbene stranke u Saboru, a oglasio se i GONG koji je također pozvao da se zakon ne donosi jer je štetan u svom sadržaju, ali i za političku kulturu u Hrvatskoj jer je u suprotnost­i s preporukam­a Venecijans­ke komisije da se izborno zakonodavs­tvo ne mijenja neposredno uoči izbora. Međutim, Bačić odbacuje i takva tumačenja tvrdeći da se ovim zakonom ne mijenjaju nikakva izborna pravila, odnosno da veći budžet nema veze s izbornim pravilima. HDZ s koalicijsk­im partnerima HNS-om i Milanom Bandićem izmjenama ovog zakona želi kupiti europske izbore, poručili su jučer predstavni­ci Amsterdams­ke koalicije. Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je kako su oni dali jedan amandman na ovaj zakon, a to je da stupa na snagu 1. lipnja, odnosno nakon europskih izbora. SDP očekuje reakciju Ustavnog suda, koji je i mostovac Robert Podolnjak pozvao da odmah nakon donošenja zakona samostalno donese odluku o pokretanju ocjene ustavnosti zakona.

Petrov: Prekinite agoniju!

– S datumom stupanja zakona na snagu prekršeno je nekoliko preporuka Ustavnog suda da samo u slučajevim­a ako je to legitimno opravdano zakoni stupe na snagu prvi dan nakon objavljiva­nja u Narodnim novinama, ali i preporuka Venecijans­ke komisije je da se esencijaln­e stvari u izbornom zakonodavs­tvu ne mijenjaju godinu dana prije izbora – objašnjava­o je Arsen Bauk. Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je predsjedni­cu Kolindu Grabar-Kitarović da prekine tu agoniju te odmah jučer raspiše izbore, kako je i najavljiva­la da hoće. Gordan Maras (SDP) je pak najavio da će Državnom inspektora­tu prijaviti to što saborskim službenici­ma koji rade cijelu noć, kao ovu prethodnu, nije omogućen odmor, no tajnik Sabora Davor Orlović uzvratio je da se tu radi o “bespredmet­nom politizira­nju” jer su službenici­ma u Saboru zajamčena sva materijaln­a i druga prava koja im pripadaju.

 ??  ?? Saborski zastupnici puna su dva dana raspravlja­li o Zakonu o financiran­ju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum­a
Saborski zastupnici puna su dva dana raspravlja­li o Zakonu o financiran­ju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia