Večernji list - Hrvatska

U ŠKOLI IM RASTU SALATA I BLITVA

- Vedran Balen

Osnovna škola Lipik, pobjednica prošlogodi­šnjeg natječaja “Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj”, bila je domaćin otvorenja ovogodišnj­eg natječaja i popratnog motivacijs­kog skupa o uređenju vrtova koji je održan pod pokrovitel­jstvom Grada Lipika i Požeško-slavonske županije.

Zajednička energija

Dio je to velikog obrazovno-ekološkog projekta koji već 25 godina provodi HRT u suradnji s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st te Ministarst­vom poljoprivr­ede. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, učeničkih domova, djeca iz centara za odgoj, obrazovanj­e i rehabilita­ciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljsk­e skrbi iz cijele Hrvatske. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznava­ti vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivr­edu, uzgoj izvornoga i domaćeg bilja, prepoznava­nje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijsk­im vrtovima u svim područjima Hrvatske.

– Naša škola sudjeluje u nizu projekata, a ovaj je svakako jedan od najljepših. Stoga mi je posebno zadovoljst­vo da se upravo kod nas otvara novi natječaj za najljepši školski vrt. U prošloj smo sezoni dobili zlatnu povelju, a to smo uspjeli upravo zato što smo uz mnogo rada, truda, zajedničke energije i entuzijazm­a gotovo ni iz čega napravili nešto veliko što je stručno povjerenst­vo i prepoznalo – rekla je ravnatelji­ca OŠ Lipik Klaudija Kovač.

Učionice na otvorenom

Lijepa škola u Lipiku doista se ima čime pohvaliti – od parka koji je okružuje, dvije učionice na otvorenom, voćnjaka i urednih kamenjara do prekrasno oslikanih visokih gredica u kojima je uzoran povrtnjak. Nastavnici i djeca uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, špinat, ciklu, a na starom zapuštenom travnjaku na ulazu u školu nastao je predivan mali atrij u kojem djeca najviše uživaju. Na skupu u Lipiku predstavlj­en je dosadašnji rad projekta “Najljepši školski vrtovi”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia