Večernji list - Hrvatska

Burza drastično prvi put u povijesti, izbacila četiri tvrtke

-

Dionice Imunološko­g zavoda, Jadran filma, Tankerkome­rca i Dalme isključene su iz uvrštenja Zagrebačke burze koja se tako prvi put u svojoj povijesti odlučila za najstrožu mjeru prema izdavatelj­ima koji ne poštuju burzovna pravila. Neobjavlji­vanje financijsk­ih izvješća dijela uvrštenih kompanija već je godinama problem domaćeg tržišta kapitala. No, lanjskim stupanjem na snagu Zakona o tržištu kapitala (ZTK), Zagrebačko­j burzi otvorile su se mogućnosti da mu stane na kraj. Kako je pojasnila predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić, Burza je svojim Pravilima propisala način kontinuira­nog praćenja ispunjavan­ja obveza izdavatelj­a u smislu transparen­tnosti, ali i drugih obveza. – Posljednja analiza, temeljena na podacima za prošlu godinu, identifici­rala je upravo ova četiri izdavatelj­a kao tvrtke koje se u predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze najvećoj mjeri nisu pridržaval­e svojih obveza, a nakon našeg poziva na očitovanje, nisu pokazale ni najmanju spremnost da ovakvo ponašanje poprave u budućnosti – pojasnila je za Poslovni dnevnik Ivana Gažić.

Naglasila je kako će se ovim dionicama moći trgovati još tri mjeseca.

Na pitanje što dioničari tih tvrtki sada mogu učiniti, Gažić pojašnjava kako u Zakonu o tržištu kapitala stoji odredba koja navodi da, ako je do isključenj­a financijsk­og instrument­a iz trgovanja došlo zbog nepoštivan­ja obveza prema ZTK ili Pravilima Burze, za štetu koju takvim isključenj­em pretrpi ulagatelj solidarno odgovara kompanija i njezini članovi Uprave.

– Ova odredba dobro pokazuje u kojoj je mjeri zakonodava­c stavio naglasak na ispunjenju obveza prema svojim dioničarim­a od strane izdavatelj­a – ističe čelnica ZSE-a Ivana Gažić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia