Večernji list - Hrvatska

Tajne kostima omiljene serije ‘PUNO JE TOGA IZ SECOND HAND TRGOVINA’

- Iva Kordić

Od početka godine se na HRT-u prikazuje treća sezona serije “Crno-bijeli svijet” koja nas nostalgičn­o vraća u osamdesete. Bitna je sastavnica tog vremena i moda, pa smo razgovaral­i s Katarinom Zaninović, kostimogra­fkinjom treće sezone.

Višebojna estetika

Za početak, ispričala nam je kako su izgledale pripreme prije snimanja: – Važno je istražiti doba na koje se referira radnja serije. Tome služe knjige iz tog vremena, novine, razne fotografij­e. Scenarij je takav da se temelji na istinitim događajima iz 80-ih, od kojih su mnogi zaista i bili medijski praćeni pa sam mogla vidjeti iz arhiva kako je sve to doista izgledalo. Recimo, kako je tih godina izgledala Sanja Doležal, kakve je krojeve nosila, ili kako je izgledao izbor za miss 1983. u Zagrebu. Katarina kaže da je istražival­a fotografij­e kultnih mjesta gdje se okupljala umjetnički nastrojena mladež tog doba. Za to su joj dobro poslužile fotografij­e Gorana Pavelića Pipe, koji je bio kroničar tzv. duhanskog puta: Kavkaz – Zvečka – Blato. – Zanimljivo je kad se poklopi da moram pripremiti neki lik u seriji koji se temelji na nekome tko mi je prijatelj u stvarnom životu. Recimo, lik fotografa Mije Vesovića, kaže Katarina. Objašnjava da se posebno treba paziti na konzistenc­iju: – Kada dođete do trenutka koji je zadan scenarijem te nađete vizualni identitet lika, morate ga pratiti kroz epizode, tako da njegovo odijevanje bude logično. Također, s ovom sezonom serije otišlo se malo dublje u osamdesete pa je već zavladala višebojna estetika te je i na to trebalo paziti pri izboru odjeće.

Zaninović napominje da nisu radili dokumentar­ni projekt, već projekt koji je inspiriran istinitim događajima tog doba. Zbog toga se trebalo približiti tom razdoblju, ali ga ne i doslovno kopirati.

– Neke od problemati­čnijih scena bile su one za koje se ne može nabaviti odjeća u trgovinama, već je treba šivati. Primjerice za izbor miss. Za tu scenu šivali smo badiće, kao i za mnoge druge – kaže Katarina. Pitali smo je i kako je došla do svih tih stvari, a ona nam je tajnovito odgovorila da svaki kostimogra­f ima svoje kanale: – Mogu otkriti da sam kopala po second hand trgovinama gdje se mogu naći predivni i očuvani komadi. Tu su, naravno, i naši fundusi kostima, a kako sam već rekla, puno se toga i šiva.

Tajnovita i buntovna

Teškoća s kojom se najviše mučila bio je tempo snimanja jer TV projekti znaju biti ubrzani, no sa svime se može izboriti. Pitali smo Katarinu je li joj neki lik posebno drag. Kaže da joj je svaki, od njih 150 u ovoj sezoni serije, jednako bitan pa je teško nekoga izdvojiti. Ipak, ako mora, kaže da joj je u sjećanju ostao lik Nikol: – Tajnovita i buntovna djevojka koju glumi Dora Dimić Rakar, a u pravom životu uopće ne odaje takav dojam. Napravili smo preobrazbu iz nježne djevojke velikih očiju u pankericu koja osvaja Žacovo srce. njoj u javnosti ne zna gotovo ništa.

Ispod objave odmah su se zaredale čestitke, među kojima su i one poznatih Hrvata. Mladencima su tako, među ostalima, čestitali Dalibor Petko, Giuliano, Sanja Bjedov Popović i brojni drugi.

Inače, Mario Mihaljević široj je javnosti poznat i kao autor angažirane poezije koju redovito objavljuje na društvenim mrežama, a dosad se dotaknuo svega i svačega, od najvažniji­h figura iz hrvatske politike do aktualnih događanja iz svakodnevn­og života. (mb) Adriatiq hotel Hvar 3* • 5 dana/4 polupansio­na Cijena za 4 polupansio­na po osobi u dvokrevetn­oj sobi od

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POSEBNI KOMADI Za mnoge scene odjeće nije bilo u trgovinama, kao za scene izbora miss, pa se posebno šivala
POSEBNI KOMADI Za mnoge scene odjeće nije bilo u trgovinama, kao za scene izbora miss, pa se posebno šivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia