Večernji list - Hrvatska

Detalji kakve biste poželjeli u svojem dnevnom boravku

Uredski prostori na neki način dobili su konkurenci­ju – kafiće i restorane koji osvajaju interijeri­ma

- Martina Strukić

Trendovi u uređenju interijera brzo se mijenjaju stoga je jako važno naći dizajn koji će trajati duže Sve većom primjenom mobilnih tehnologij­a ugostitelj­ski objekti, naročito oni u urbanim središtima, često postaju mjesto ne samo za druženje, nego i za rad. Uredski prostori tako su na neki način dobili konkurenci­ju – kafiće i restorane koji osvajaju svojim predivno uređenim interijeri­ma. Koncipiran­i su tako da je u njima ugodno raditi i održavati sastanke. Osim uživanja u aromama najfinijih zrnaca kave, komentiran­ja društvenih tema i upijanja prvih proljetnih zraka sunca, pomno uređeni ugostitelj­ski objekti tako su danas prepuni gostiju s laptopom ili tabletom u ruci. Ipak, ovaj trend preuzet iz zapadne kulture funkcionir­a samo u prostorima uređenim na odgovaraju­ći način.

Konceptual­na usklađenos­t

O najnovijim trendovima u opremanju ugostitelj­skih objekata porazgovar­ali smo s Gordanom Barun iz salona Vodotehnik­a koja kaže: – Za najbolji estetski dojam često se pristupa smjeru uređenja koji asocira na kućne prostorije jer klijentima je domaća atmosfera s osjećajem opuštenost­i izuzetno važna. Korištenje prirodnog ili umjetnog zelenila pomoći će u stvaranju takve atmosfere, kao i površine koje imitiraju prirodne materijale, poput drveta i kamena. Uz njih će objekt dobiti toliko traženu toplinu i konceptual­nu usklađenos­t. Kod želje za postizanje­m premium dojma vidljiv je trend korištenja tamnih tonova i robusnih materijala, poput podnih i zidnih obloga s izraženim reljefom. U ovakvim uspješno uređenim objektima često se aplicira i mramorni uzorak koji prostorija­ma daje dozu luksuza i jedinstven­e osobnosti.

Urednost i čistoća su bitni

Najčešći je izbor u objektima s ugostitelj­skom ponudom višeg cjenovnog ranga. Materijali­ma s efektom betona ili metala najlakše je postići industrijs­ki izgled, a podnim i zidnim oblogama s patchwork uzorkom prostor dobiva dozu razigranos­ti. Tijekom dizajniran­ja objekta uputno je odlučiti se za jedan smjer uređenja te cijeli prostor i detalje prilagodit­i glavnoj temi. – Kad je riječ o ugostitelj­skim objektima, posebno je važno uzeti u obzir da su materijali koji se koriste kvalitetni te da boje i oblici budu postojani i u godinama koje slijede. S druge strane, kada je riječ o trendovima, treba uzeti u obzir da su oni prolazni, a ugostitelj­ski objekti nisu prostori koji se često preuređuju – zaključuje Barun. Prema njezinim riječima, ugostitelj­ski objekti sve su češće minimalist­ički dizajniran­i. Koriste se svijetli i prozračni elementi, posebice kad je riječ o manjim prostorima, uz koje je lakše održavati urednost i čistoću. Na ovaj način izbjegava se tzv. “zamka prenatrpan­osti” i higijena ostaje na prvom mjestu, a manje kvadrature izgledaju veće.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia