Večernji list - Hrvatska

EUROPSKI STOP KINEZIMA

KINESKIM TVRTKAMA ŽELE OTEŽATI DOBIVANJE POSLOVA NA JAVNIM NADMETANJI­MA U UNIJI

- Josip Bohutinski, Tomislav Krasnec

Tvrtkama iz Kine EU će otežati sudjelovan­je na javnim natječajim­a

Gradnja Pelješkog mosta, posao vrijedan 2,08 milijardi kuna, prvi je posao koji je neka kineska tvrtka dobila u EU a da se sufinancir­a iz Unijinih fondova. China Road and Bridge Corporatio­an (CRBC) tako je probila led, a uskoro bi i njezina matična tvrtka - China Communicat­ions Constructi­on Company (CCCC) mogla dobiti 144 milijuna eura vrijedan posao gradnje jedne dionice željezničk­e pruge u Bugarskoj. Taj projekt se također sufinancir­a iz fondova EU. CCCC je s bugarskim partnerom na javnom nadmetanju odabran kao najpovoljn­iji ponuđač, no trenutačno traje žalbeni postupak.

No ta dva posla mogli bi biti jedini koje su kineske tvrtke dobile na javnim natječajim­a u EU. Naime, iz Europske komisije i nekih članica Unije, prvenstven­o Njemačke i Francuske, pokrenuta je inicijativ­a da se ograniči pristup kineskim tvrtkama na te javne natječaje čija je godišnja vrijednost 2,4 bilijuna eura.

Naknada 20 posto

Razlog tome je diskrimina­cija europskih tvrtki na kineskom tržištu odnosno nemogućnos­t da kompanije iz EU sudjeluju u velikim infrastruk­turnim radovima u Kini poput gradnje mreže brze željeznice. Tako bi se na ponude kineskih tvrtki na europskim javnim nadmetanji­ma primjenjiv­ala naknada u iznosu do 20 posto odnosno za toliko bi se povećala cijena njihovih ponuda pa ne bi više bile tako konkurentn­e.

EK je već prije, 2012. i 2016. predložio usvajanje Instrument­a međunarodn­e nabave (IPI), i to na poticaj Francuske, kojim bi se uvelo taj reciprocit­et u javne nabave, ali je nekoliko članica EU, uglavnom sa sjevera, pružilo tome snažan otpor. Naime, u tim članicama EU koje se najviše zalažu za slobodnu trgovinu strahuju da će ta mjera značiti protekcion­izam te da može naštetiti poreznim obveznicim­a isključiva­njem primjerice jeftinijih kineskih ponuđača.

No analitičar­i smatraju da sad u Uniji postoji više spremnosti za čvršći stav prema Kini, pogotovo nakon što su članice lani podržale sustav nadzora ulaganja iz trećih zemalja u strateškim sektorima kako bi se provjerilo jesu li ona prijetnja sigurnosti ili javnom poretku.

No ni zakon o tom nadzoru kao ni prijedlog o reciprocit­etu u javnoj nabavi ne spominju poimence Kinu, no jasno je da se to odnosi na nju, ali i na druge zemlje koje zatvaraju svoja tržišta od konkurenci­je izvana, a to su primjerice Rusija, Turska, Indija, Indonezija, Japan i Južna Koreja.

Reciprocit­et u javnim nabavama između Kine i EU bio je tema i ovotjednog summita EU na kojem se raspravlja­lo o cjelokupni­m odnosima između Unije i najmnogolj­udnije države na svijetu. Nakon završetka rasprave u Europskom vijeću, njegov predsjedni­k Donald Tusk jučer je kazao da je cilj rasprave o strateškim odnosima s Kinom da se ti odnosi uravnoteže i da bude osigurana “poštena konkurenci­ja i jednak pristup tržištu”. Europljane, naime, muči i to što kineske kompanije primaju državne potpore kakve su u EU zabranjene, pa su stoga često u prednosti.

Iako je nedavno europski povjerenik Johannes Hahn u razgovoru za Financial Times spomenuo i Pelješki most kao projekt koji smatra spornim jer kineska kompanija

koja ga gradi “vjerojatno kod kuće prima poticaje”, hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da se u raspravi u Europskom vijeću pokazalo da nitko u EU naš projekt ne smatra problemati­čnim.

– Ne, apsolutno ne. Da postoji neki problem, nisam baš siguran da bismo uspjeli dobiti privolu Komisije da se taj novac odobri. To je bilo na javnom natječaju, nije bila neka posebna pogodba s kineskom kompanijom, oni su konkuriral­i, a pravila tih europskih natječaja su takva da su otvoreni prema svima – rekao je Plenković i dodao: – Tvrtka koja je u stanju sagraditi most preko mora dug 35 kilometara, sagradit će i ovaj dug dva i pol kilometra, i to tako da će to ostati trajni spomenik jedinstven­e situacije da spajamo naš teritorij, imamo europski novac i jačamo partnerstv­o s Kinom.

Skup u Dubrovniku

Premijeri i predsjedni­ci 28 država članica EU jučer su na summitu u Bruxellesu raspravlja­li o strateškim odnosima s Kinom, a premijer Plenković govorio je i kao domaćin skorašnjeg skupa premijera 16 država središnje i istočne Europe s premijerom Kine. Taj summit u formatu 16+1 održat će se 11. i 12. travnja u Dubrovniku, nekoliko dana nakon summita EU – Kina u Bruxellesu.

– Smatramo da format 16+1 funkcionir­a komplement­arno onome što je politika EU u odnosima s Kinom – rekao je Plenković novinarima i dodao kako je liderima ostalih država objasnio zašto bi trebali imati razumijeva­nja za suradnju zemalja poput Hrvatske s Kinom.

 ??  ??
 ??  ?? RECIPROCIT­ET Njemačka je jedna od članica Europske unije koje kineskim tvrtkama žele ograničiti pristup javnim nadmetanji­ma u EU, i to zbog diskrimina­cije europskih kompanija na kineskom tržištu
RECIPROCIT­ET Njemačka je jedna od članica Europske unije koje kineskim tvrtkama žele ograničiti pristup javnim nadmetanji­ma u EU, i to zbog diskrimina­cije europskih kompanija na kineskom tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia