Večernji list - Hrvatska

IPAK MISA U BLEIBURGU

-

Hrvatski biskupi u Austriju šalju običnog svećenika

Misa ili neki oblik molitve ipak će se održati na Bleiburško­m polju, kazao je hvarski biskup mons. Petar Palić, glavni tajnik Hrvatske biskupske konferenci­je, nakon što je njegov austrijski kolega, bečki nadbiskup i predsjedni­k Austrijske biskupske konferenci­je (ABK) Christoph Schönborn, ustvrdio da zabrana da biskup predvodi misu koju je proglasila biskupija Gurk-Klagenfurt stoji jer misa spada u nadležnost biskupije, a ne ABK. Stoga euharistij­sko slavlje ili neki oblik molitve ne bi predvodio neki od hrvatskih biskupa, nego netko od hrvatskih svećenika jer biskupi nisu dobili dopuštenje dijecezans­kog upravitelj­a Gurk-Klagenfurt­a, ali ono se ne odnosi na ostale svećenike.

Ljudi mogu doći

Jučer je o toj zabrani detaljnije govorio nadbiskup Schönborn, naglašavaj­ući da ABK nema nadležnost za misu, ali istodobno je pozvao na suradnju HBK i Sabor i na formiranje zajedničko­g tijela koje bi raspravilo o Bleiburgu.

– U Austriji je to fašistički skup, a u Hrvatskoj se Bleiburg shvaća kao povijest predaka. Dobio sam pismo od čovjeka koji kaže da mu je djed ubijen u Bleiburgu. Kompleksna je to tema, a njezinu političku instrument­alizaciju ne žele ni ABK ni Hrvatska biskupska konferenci­ja – kazao je Schönborn.

Misa na Lojbaškom polju kod Bleiburga bila je tema ovogodišnj­eg četverodne­vnog proljetnog zasjedanja ABK, završenog jučer.

– Nadbiskup Želimir Puljić, predsjedni­k HBK, pisao mi je i dugo smo telefonski razgovaral­i. Podsjetio sam ga da su biskupije nadležne za to pitanje. Taj je komemorati­vni skup u Hrvatskoj u nadležnost­i Sabora i HBK, a u Austriji je drukčije i pravno je nadležna samo biskupija Gurk-Klagenfurt – pojasnio je bečki nadbiskup.

Kako i jest uobičajeno, biskup koji je trebao voditi misu zatražio je dopuštenje od biskupije Gurk-Klagenfurt, ali mu ono nije dano.

– Biskupija Gurk-Klagenfurt, naravno, ne može zabraniti ljudima da ondje dođu. Riječ je samo o misi – istaknuo je Schönborn.

Nadbiskup je kazao da su o toj temi intenzivno razgovaral­i i na prijašnjim konferenci­jama.

Kompleksna povijest

– Imam sugestiju za HBK. Treba nam kultura procesuira­nja povijesti. Bleiburg je bolno razdoblje u hrvatskoj povijesti s puno tisuća mrtvih, ali povijest je kompleksna. Nijemac sam iz Češke. Bili smo proganjani i tek sada, 70 ili 80 godina nakon toga, o tome možemo iskreno razgovarat­i. Pozdravio bih kad bismo inicirali proces između Austrije i Hrvatske, možda uz povjesniča­re, kako smo napravili s Češkom, kad smo u Pragu i donijeli zaključke o tome – zaključio je Schönborn.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenci­ji također ističu da zabrana nema poveznica s Austrijsko­m biskupskom konferenci­jom.

– Zabrana misnog slavlja nije stav ABK. Kardinal Schönborn rekao je ono što smo mi već svi znali, da je to odluka Biskupije Gurk-Klagenfurt i trenutačno­g dijecezans­kog upravitelj­a biskupije. Zahvalni smo za sve poticaje i svu podršku koji dolaze iz ABK. Jedan od poticaja svakako je da bi trebalo senzibiliz­irati austrijsku javnost za bleiburške žrtve i ono što predlaže kardinal Schönborn, da se objektivno jasno kaže što se povijesno dogodilo u Bleiburgu – komentirao je hvarski biskup mons. Petar Palić, kojega smo pitali hoće li u Bleiburgu, u sklopu komemoraci­je, biti organizira­n neki oblik molitve za žrtve. – Biskup neće slaviti misu, ali će svakako neki oblik molitve ili euharistij­sko slavlje biti – rekao nam je biskup Palić.

– Ili jedno ili drugo može se očekivati u Bleiburgu? – pitali smo ga. – Tako je – odgovorio je. Stav HDZ-a također se nije promijenio.

– Stav je HDZ-a, vladajuće većine i Vlade da Sabor ostaje pokrovitel­j komemoraci­je u Bleiburgu i da će se ona i ove godine održati. Slažem se da se obavi razgovor hrvatske i austrijske Katoličke crkve i da se usuglase eventualni sporni aspekti – rekao je predsjedni­k Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

 ??  ??
 ??  ?? U Hrvatskoj biskupskoj konferenci­ji ističu da zabrana nema poveznica s Austrijsko­m biskupskom konferenci­jom
U Hrvatskoj biskupskoj konferenci­ji ističu da zabrana nema poveznica s Austrijsko­m biskupskom konferenci­jom
 ??  ?? U AUSTRIJI JE TO FAŠISTIČKI SKUP, U HRVATSKOJ SE BLEIBURG SHVAĆA KAO POVIJEST PREDAKA, KAZAO JE SCHÖNBORN BISKUP NEĆE SLAVITI MISU, ALI ĆE SVAKAKO NEKI OBLIK MOLITVE ILI EUHARISTIJ­SKO SLAVLJE BITI, REKAO JE BISKUP PALIĆ
U AUSTRIJI JE TO FAŠISTIČKI SKUP, U HRVATSKOJ SE BLEIBURG SHVAĆA KAO POVIJEST PREDAKA, KAZAO JE SCHÖNBORN BISKUP NEĆE SLAVITI MISU, ALI ĆE SVAKAKO NEKI OBLIK MOLITVE ILI EUHARISTIJ­SKO SLAVLJE BITI, REKAO JE BISKUP PALIĆ
 ?? Sandra Veljković, Iva Boban-Valečić, Tea Romić ?? BEČKI NADBISKUP POZIVA HRVATSKE KOLEGE DA RASPRAVE O BLEIBURGU
Sandra Veljković, Iva Boban-Valečić, Tea Romić BEČKI NADBISKUP POZIVA HRVATSKE KOLEGE DA RASPRAVE O BLEIBURGU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia