Večernji list - Hrvatska

Sveučilišt­e u ovakvom stanju u kakvom jest nije neovisno

- (Petra Maretić Žonja)

Zašto mislite da zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić ne zaslužuje počasni doktorat i što kažete na izjave nekih da bi svi s Muzičke akademije bez Bandića i dan-danas svirali na hodnicima stare zgrade fakulteta?

Počasni doktorat prema statutu Sveučilišt­a u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijel­e napretku Sveučilišt­a, hrvatskoj znanosti i kulturi, što se ne može odno siti na Milana Bandića. Također, ne možemo podržati inicijativ­u Muzičke akademije zbog Bandićeve „zasluge“za dovršetak projekta jer ona nije sagrađena njegovom zaslugom ni novcem, nego doprinosom svih građana Zagreba koji su za nju, kao i sve ostale radove u gradu Zagrebu, izdvajali novac putem prireza i poreza.

Što ćete sve tražiti od Sveučilišt­a u Zagrebu u utorak na prosvjedu i tko sve stiže na najavljeni prosvjed?

Već smo tražili od svih fakultetsk­ih vijeća i studentski­h zborova očitovanje o spornom prijedlogu. Osnovni zahtjev je da do dodjele samog počasnog doktorata ne dođe. Sveučilišt­a su svjetionic­i društva, a nasilnička odluka Damira Borasa još je jedan dokaz institucio­nalnog nasilja koje rektor provodi nad Sveučilišt­em. Poziv upućujemo svim građanima, studentima, profesorim­a da se pojave u što većem broju. Ključna je uloga fakultetsk­ih vijeća i odgovornos­t ukupne znanstvene zajednice. Ako se stvori odgovaraju­ći pritisak u utorak, vjerujemo da će doći do odbacivana ovog prijedloga. Naša je društvena odgovornos­t tražiti jasnoću o ulozi Sveučilišt­a u društvu. Budimo realni, tražimo nemoguće! Sveučilišt­e u ovakvom stanju u kakvom jest nije neovisno.

Kako to da ste se odlučili učlaniti u stranku Start koju vodi Dalija Orešković i stoji li iza prosvjeda ta politička opcija?

Predsjedni­štvo Starta upoznato je o događaju, a odluka podrške prosvjedu još nije službeno donesena. Vjerujem da će i Start odlukom podržati inicijativ­u STOP nasilju nad Sveučilišt­em kao i druge političke opcije – bez stranačkih oznaka. Pozivamo sve da dođu!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? organizato­r prosvjeda ”STOP nasilju nad Sveučilišt­em! #sramimse”
organizato­r prosvjeda ”STOP nasilju nad Sveučilišt­em! #sramimse”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia