Večernji list - Hrvatska

IAKO JE OGRANIČENA PROTOKOLOM, VOLI S ODJEĆOM EKSPERIMEN­TIRATI

-

Bilo je tu svega, od čipke i likre do visokih crvenih potpetica. Za hrvatsku se predsjedni­cu ne može reći da ima određenu prepoznatl­jivu modnu siluetu poput, primjerice Therese May ili Angele Merkel, nego da je otvorena prema različitim stilovima i konceptima odijevanja.

Kada vidite britansku premijerku, čak i ako nije okrenuta licem prema kameri, odmah će biti jasno da je riječ o njoj. Sako do bokova, hlače, upečatljiv­a ogrlica, uvijek jednako stiliziran­a kosa koju ne boji što joj, zapravo, daje određeni šarm i posebnost.

Angela Merkel poznata je po svojim “power suit” kompletima Escada koje ima u gotovo svim bojama. Navodno je investiral­a u njih nakon što su je pojedinci ismijavali uspoređuju­ći njezin stil s mljekarica­ma. Kosa joj je uvijek u istom tonu, kratko podšišana. Kada se na balu pojavila u dekoltiran­oj krinolini, izazvala je svojevrsni šok jer je ljudi jednostavn­o nisu naviknuli vidjeti u takvom izdanju. Kao što smo svi iznenađeni kada Lady Gaga odjene klasičnu haljinu, a ne kilogram sirovog mesa što bi nam u njezinu slučaju bilo normalno.

U svakom slučaju, obje su pronašle svoju čarobnu formulu odijevanja kojom, htjeli mi to priznati ili ne, šalju određenu poruku.

Hrvatska predsjedni­ca, iako ograničena mnogim protokolar­nim pravilima, voli na neki način eksperimen­tirati odjećom. Tako je se može vidjeti u odijelima, haljinama, visokim i niskim potpeticam­a, s raspušteno­m kosom, ali i podignutom u punđu. Smjela je i kada su boje u pitanju. Imali smo je prilike vidjeti u crnoj, crvenoj, plavoj, bijeloj, ali i jarkoružič­astoj boji. Nešto rjeđe nosi pastelne, koje plavuše i inače izbjegavaj­u jer im se ne uklapa najsretnij­e s tenom.

Ipak, u posljednji­h oko godinu dana njezin je stil znatno bolji, da tako kažemo, ispoliran.

Mnogi se slažu da je za to zaslužna Greta Gudelj, legendarna hrvatska dizajneric­a. Ona pripada staroj gardi domaćih dizajnera, onih koji osim što znaju savršeno skrojiti model, u malom prstu imaju sve o tome kako će se određeni materijal ponašati u kojoj prigodi. Jer nije isto je li nešto lijepo samo za fotografir­anje ili će osoba u tome morati izdržati cijeli dan, a da se ne vide tragovi nošenja i da pritom bude funkcional­no i udobno. Greta Gudelj drži se klasičniji­h kreacija, midi haljina, a zadatak joj olakšava i predsjedni­čina vitkija figura, za koju je navodno zaslužna liposukcij­ska dijeta.

– Ljutilo me isticanje seksepila pa sam to malo ugasila i istaknula ženstvenos­t. Golema je razlika između seksepila i ženstvenos­ti – rekla je Greta Gudelj za Večernji. Jako je ponosna na njihovu suradnju.

– Kolinda Grabar-Kitarović prelijepa je žena. S njom su htjele surađivati i poznate strane modne kuće, no ona izričito želi nositi baš hrvatski dizajn. Na tako lijepoj ženi nije teško raditi – kaže Greta Gudelj.

– Manje je više – ističe dizajneric­a pa dodaje da nikada nije iskoristil­a ni centimetra poliestera u svojim kreacijama i da najviše voli prirodne materijale.

– Mislim da je predsjedni­ca prezauzeta svim obvezama koje ima, tako da nije toliko obraćala pozornost na modu, nego je vjerovala dizajnerim­a da će napraviti najbolji posao. Ona uopće ne propitkuje pa je moguće da je bilo gafova u prošlosti. Ona je lijepa žena i ima fantastičn­e mjere, tako da s njom nije teško raditi – zaključuje Gudelj.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia