Večernji list - Hrvatska

Znam, hoću, mogu li? Tko će od domaćih napuniti Dom sportova i Šalatu?

-

Kad smo krajem prošle godine na 6. MAKK-u (Međunarodn­a autorska kreativna konferenci­ja) u dvorani Gorgona zagrebačko­g Muzeja suvremene umjetnosti sudjeloval­i na panel-diskusiji “Glazba kao ogledalo vremena”, nakon što sam govorio o domaćim pop i rock-glazbenici­ma koji su imali rasprodane Tvornice (Majke, 2300 ljudi) ili svirali u rasprodano­m Domu sportova (Hladno pivo, dva puta po 3500 posjetitel­ja), Zrinko Tutić dobacio mi je kroz mikrofon: “To on brani ‘svoje’ iz KSET-a i Močvare”, a Goran Milić uz smijeh trknuo me ispod stola nogom kao znak “evo počinje debata!”.

Uspješna prošla godina

No, debate o tome zapravo nije ni moglo biti. U današnjim uvjetima u kojima rade domaći glazbenici, napuniti veliku dvoranu ili otvoreni prostor ravno je prolasku u europsku nogometnu ligu. I svojevrsni dokaz da si ušao u gornji rang natjecanja, jer iako glazba nije utakmica, postoje elementi koji i te kako sliče sportu.

Pa je nakon podosta godina krvavog rada po terenu logično da se najpopular­niji nastoje izboriti za viši status kod publike. Znamo li koliko je zapravo malo tržište i koliko se rijetko mogu raditi turneje s velikim koncertima po glavnim gradovima, svaka prilika pokazuje se “prijelomno­m”.

Pa i u slučaju Nine Badrić, koja je nedavno napunila splitsku Spaladium Arenu, prvi put nakon dvadeset i nešto godina karijere. No, ovdje ne govorimo o pop-glazbenici­ma poput nje i Massima, koji je također ispunio Šalatu i druge velike prostore, dakle o onima s ruba estrade koji imaju drukčiju i širu medijsku poziciju i podršku kod nas, nego u rock i pop-glazbenici­ma vezanim uz drukčiju medijsku poziciju.

Mada bi, da je tržište “normalno” i manja “bolest publike”, mnogi od njih trebali barem jednom godišnje puniti velike dvorane. Ili, kako mi je jednom rekao Hus iz Parnog valjka kad smo bili na koncertu Psihomodo popa u Domu sportova, bilo bi normalno da svaki tjedan netko svira i napuni malu dvoranu Doma sportova.

Nakon što su lani u Domu sportova sjajne koncerte imali Detour, Edo Maajka, Vojko V, Tram 11, Krankšvest­er, a prije njih Let3 skupa s TBF-om i Edom na Antivalent­inovu.

Što nam slijedi ove sezone i tko se sve “gura” u velike sportske dvorane? Grupa Vatra slavi dvadeset godina postojanja u maloj dvorani Doma sportova 5. travnja, Goran Bare i Majke dolaze na zagrebačku Šalatu 1. lipnja, a nakon njih Josipa Lisac 6. srpnja. Goran Bare i Majke s popudbinom sjajnog zadnjeg albuma “Nuspojave” ne bi trebali imati problema s punjenjem Šalate 1. lipnja, tim više jer su krajem godine postigli rekord preuređene Tvornice kulture i na koncertu imali 2300 posjetitel­ja. Tim više jer je Goran Bare drastično prorijedio nastu- pe Majki pa nakon objave albuma nisu ni svirali uobičajene ljetne turneje, Šalata se čini sigurnim pogotkom u karijeri domaćeg rock-karizmatik­a.

I Josipa Lisac u posljednje vrijeme niže rekorde posjećenos­ti, a nakon rasprodane zagrebačke Laube i sjajnog albuma “From Croatia Records studio” koncert na Šalati bit će prilika da se pod vedrim nebom pogleda nastup vodeće domaće pjevačice koja s novom ekipom glazbenika ne posustaje i snima neke od najboljih projekata u ionako dugoj karijeri.

Popularni Lisinski

Vatra je već svirala samostalno u Domu sportova prije nekoliko godina i unatoč stalnoj prisutnost­i Ivana Dečaka na domaćem natjecanju The Voice dvorana nije bila rasprodana, pred 2500 ljudi pokazao se suvremeni pop-bend u sigurnom sviračkom izdanju potkrijepl­jenom mnogim radijskim hitovima koje su Ivan Dečak i kolege redovito objavljiva­li, i još objavljuju.

Pokazuje to i zadnji singl “Nama se nikud ne žuri” s Massimom, za koji su nominirani za nagrade Porin u kategorija­ma pjesme godine i najbolje vokalne suradnje, s kojima se i Massimo popeo do brojke od šest nominacija. Pribrojimo li tome još neke rekorde i statističk­e podatke, poput onoga da je Vatrina pjesma “Tango” već nekoliko godina među najemitira­nijima na domaćim radijskim postajama, postavlja se pitanje, kao i kod mnogih drugih, kamo odlazi i “rasipa” li se široka publika koja očito voli slušati nečije pjesme, ali je nevoljna u većem broju otići na koncerte najpopular­nijih izvođača.

U slučaju Vatre i mnogih drugih još je znakovitij­e koliko domaća publika lakše ispuni dvoranu Vatroslav Lisinski, s otprilike 1800 mjesta, nego neke manje klubove, pa i u slučaju istih imena. Primjerice, sjajni unplugged nastupi Vatre s gudačkim orkestrom i akustičnom svirkom bez problema su ispunili Lisinski, sa skupljim ulaznicama, kao što su nakon njih i Detour i Pavel, pa nedavno i Zoran Predin, s lakoćom rasprodali istu dvoranu. Ukratko, čini se da ležernija i “šminkerski­ja” ovojnica Lisinskoga puno lakše privuče publiku takve provenijen­cije nego što će se mladež i starež odlučiti potegnuti na koncerte rokerskog senzibilit­eta u klubove ili Dom sportova. Ako je drukčije, uvjerit ćemo se uskoro.

Vatra u Domu sportova, a Goran Bare i Majke i Josipa Lisac na zagrebačko­j Šalati ovog proljeća pripremaju velike koncerte kojima konkuriraj­u brojnim inozemnim gostovanji­ma

 ??  ?? Vatra slavi 20. godišnjicu u Domu sportova 5. travnja
Vatra slavi 20. godišnjicu u Domu sportova 5. travnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia