Večernji list - Hrvatska

Rimac mi je bivši igrač, a Mršić još i vjenčani kum

Jasmin Repeša uoči okršaja s Cedevitom i prijatelji­ma

- Dražen Brajdić

S pogoričkom Budućnosti, bivši Cedevitin trener Jasmin Repeša pokušat će pokvariti blisku budućnost svog bivšeg kluba. Baš kao što je to kao trener Cedevite u sezoni 2014/15 učinio svom sadašnjem klubu kada je, također u polufinalu doigravanj­a ABA lige, zaključnom pobjedom u Podgorici, preokrenuo 0:2 na 3:2.

Slaven ima manji imperativ

No ovaj put će bučna podgorička publika biti uz njega. Ali samo u jednoj od potencijal­ne tri polufinaln­e utakmice jer Zagrepčani imaju prednost domaćeg terena.

- Postoje sredine u kojima momčad mora potaknuti svoju publiku, a postoji publika, a takva je podgorička, koja ne dozvoljava svojoj momčadi da odustane. Najbolji primjer za to su Milano i Bologna. Kad u Milanu počneš gubiti pet razlike već ti viču vadi ovoga ili onoga, a kada u Bologni gubiš i 15 razlike oni ti nedozvolja­vaju da se predaš. Podgoričan­i znaju biti euforični, imaju emociju s kojoj te nose, no može biti opasno kada ta euforija pređe preko određene granice.

Dojma smo da će Repeša biti pod većim imperativo­m nego njegov bivši učenik Slaven Rimac, strateg Cedevite koji, barem tako ističe sportski direktor Veljko Mršić, nema mač nad glavom.

- Nije tu meni nitko rekao da mi moramo osvojiti ABA ligu i ponovo igrati Euroligu, no i prolaz u finale bio bi pokazatelj opravdanos­ti ulaganja u momčad.

Za razliku od Budućnosti, koja ima sedam stranaca (pet Amerikanac­a), Cedevita je usred sezone krenula nekim drugim smjerom. Onim kojeg je zagovarao i Repeša dok je bio trener tog kluba.

- To je jedini pravi put za klubove s ovih prostora. Da momčad bude regionalni projekt, skup igrača sličnog mentalitet­a, koja će se razvijati kroz natjecanja koja igra.

Žao mi je zbog reprezenta­cije

Repeša će se sutra namjeriti na čak dvojicu svojih igrača.

- Na Rimca i Mršića gledam kao na svoju djecu. Istina je to što velik Veljko da sam ga u Čapljini skinuo s nogometa, kojeg je dobro igrao, i preusmjeri­o u košarku. Privatno mi je pak Veljko vjenčani kum. Što se tiče Slavena, mislim da sam mu s pozivom u Tofas omogućio igračku afirmaciju nakon što mu je karijera u Ciboni zapela.

Ironija sudbine je htjela da u onom famoznom finalu ABA lige iz 2014. učenik zaskoči učenika.

- Jest, Slavenova Cibona je pobijedila moju Cedevitu, no mi smo im uzvratili sa 3:0 u finalu PH pa je kolač podijeljen. Inače, cijeli taj turnir bio je pun iznenađenj­a. Najprije zbog Cibonine pobjede nad Zvezdom, a potom i naše nad favorizira­nim Partizanom onim spektakula­rnim košem Smitha.

Na kraju razgovora nesuđenog hrvatskog izbornika, koji je to dvaput bio a treći put se nije dogovorio, pitali smo u kojoj je mjeri šokiran s neodlaskom na SP i to kao čovjek koji je Hrvatsku dvaput proveo kroz kvalifikac­ijske tjesnace. Jednom na Olimpijske igre, a drugi put na Svjetsko prvenstvo.

- Strašno mi je žao. Napravljen­e su pogreške, međutim tko radi taj i griješi. Koliko će se to dugoročno odraziti na našu košarku ja ne znam, no ono što je bitno jest da se svi odgovorni ljudi moraju resetirati. I da moraju iskristali­zirati ono što sada treba raditi. Ako treba neka se i posvađaju unutar kuće, neka bude pozitivnih konflikta. Ne bi bilo dobro kada bi govorili da nitko ni u čemu nije pogriješio - ističe Repeša.

 ??  ?? REPEŠA I MRŠIĆ Prije nekoliko godina na klupi Cedevite bili su najbliži suradnici, a sada su u polufinalu doigravanj­a ABA lige veliki rivali
REPEŠA I MRŠIĆ Prije nekoliko godina na klupi Cedevite bili su najbliži suradnici, a sada su u polufinalu doigravanj­a ABA lige veliki rivali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia