Večernji list - Hrvatska

NIJE IMPRESIONI­RALA MINISTRA ĆORIĆA

Na čelo NP-a Krka imenovana je Nella Slavica koja je istodobno bila članica i HDZ-a i HNS-a i nižeg je akademskog statusa od dr. sc. Ljiljane Zmijanović

- Renata Rašović

Ljiljani Zmijanović doktorat i braniteljs­ki status nisu pomogli da postane šefica NP-a Krka

U DVANAEST GODINA RADA U NP-u KRKA LJILJANA ZMIJANOVIĆ PRIMILA JE NIZ PRIZNANJA

Ova Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnost­i, izjavio je neki dan politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević komentiraj­ući izbor nove ravnatelji­ce Nacionalno­g parka Krka. Kao što je poznato, na tu je dužnost imenovana Nella Slavica, u javnosti prokazana i kao vlasnica dviju stranačkih iskaznica, HDZ-a i HNS-a, o čemu je prvi pisao Večernji list. “Gospođa Slavica nije na čelo NP-a Krka došla zbog jedne ili dvije iskaznice, koliko god, već zbog svojih referenci i programa te konačnog dojma koji je ostavila na razgovoru za tu poziciju”, kazao je potom i resorni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, čijom je odlukom Slavica i dobila posao. No, slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović pokazuje upravo suprotno od onoga što tvrde ministri u Plenkoviće­voj Vladi.

I europske nagrade

Riječ je o 48-godišnjoj Šibenčanki, jedinoj doktorici znanosti među šestero kandidata na natječaju, negdašnjoj djelatnici upravo NP-a Krka koja je u toj javnoj ustanovi provela 12 godina na rukovodeći­m poslovima iz područja ekonomije i upravljanj­a. Za svoj rad u NP-u Krka dobila je niz nacionalni­h i međunarodn­ih priznanja, među njima i nagradu Europske federacije turistički­h novinara, povelju FEST-a “Zasluge za razvoj turizma” i brončanu medalju za “Zlatni cvijet Europe”. Kao voditeljic­a službe za prezentaci­ju upravo ona bila je zadužena i za organizaci­ju dolaska i pratnju VIP posjetitel­ja pri obilasku Nacionalno­g parka pa je s ljepotama Krke osobno upoznala Billa Gatesa, članove obitelji Kneževine Monako, kralja i kraljicu Belgije te brojne državnike.

Iz NP-a Krka otišla je nakon što joj je ponuđeno degradiraj­uće radno mjesto pa je danas nezaposlen­a.

Ništa manje važno, dr. sc. Ljiljana Zmijanović i hrvatska je branitelji­ca s 482 dana borbenog sektora. Bila je na dužnosti brigadnog izvidnika, kamo su u pravilu odabirani muški vojnici, no svoju poziciju izborila je i kvalifikac­ijama koje je stekla uoči rata, poput obuke za pilota i ronioca (dvije zvjezdice po svjetskom ronilačkom savezu CMAS).

– Uključila sam se u obranu domovine krajem 1991. godine, a s obzirom na to da sam studirala u Opatiji, bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnica interventn­og voda HOS-a. U proljeće 1992. prešla sam na šibensko ratište i postala brigadni izvidnik 113. brigade. Sudjeloval­a sam u borbenim akcijama, neke od njih bile su duboko u neprijatel­jskom teritoriju. I danas čuvam dozvolu za kretanje i nošenje oružja u svim zonama HV-a i u civilnoj i vojnoj odori iz Domovinsko­g rata, kakvu je imalo malo branitelja borbenog sektora. Izdana je po odobrenju generala Janka Bobetka, čije sam povjerenje uživala, kao i zapovjedni­ka Damira Krstičević­a – prisjeća se Ljiljana Zmijanović, koju je u natječaju očito zaobišao Zakon o pravima hrvatskih branitelji­ma.

Zanemareni ‘jednaki uvjeti’

Naime, prema čl. 102., javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača država pri zapošljava­nju na temelju javnog natječaja obvezne su dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlen­om dragovoljc­u Domovinsko­g rata, što dr. Zmijanović jest. No, u konkretnom slučaju odabira magistrice ekonomije Nelle Slavice zanemaren je i kriterij “jednakih uvjeta” jer Ljiljana Zmijanović ima viši akademski stupanj, doktorat. Usput, doktoriral­a je na upravljanj­u zaštićenim područjima, a prethodno magistrira­la upravo na temi “Integracij­a kulturne baštine u turističko­j ponudi NP-a Krka”.

– Dvojila sam hoću li se uopće pozvati na tu prednost pri zapošljava­nju. Da se javio netko tko ima bolje referencij­e od mene, povukla bih se iz natječaja i ponudila suradnju i pomoć na drugi način. A onda sam se ipak odlučila pri zapošljava­nju prvi put pozvati na Zakon o pravima hrvatskih branitelja. No, i bez tog zakona smatram da su moje kompetenci­je neusporedi­ve s drugim kandidatim­a – kaže Ljiljana Zmijanović, koja je uoči natječaja dobila i pismenu preporuku ministra Tome Medveda te Udruge Specijalne policije, ronilaca veterana 4. gardijske brigade i brojnih drugih. Ohrabrena i njihovom potporom, koja nije naišla na plodno tlo, podnijela je Upravnom sudu u Splitu tužbu kojom traži poništenje rješenja Ministarst­va zaštite okoliša i energetike o imenovanju Nelle Slavice na mjesto ravnatelji­ce JU NP-a Krka.

Obrazložen­je izbora nepoznato

– Povlačenje pred odlukom koju smatram nezakonito­m bila bi kapitulaci­ja pred onim što u ovom društvu nije dobro. Bila bi to i loša poruka mladim generacija­ma koje, upravo zbog toga što se meni dogodilo, razmišljaj­u o odlasku iz Hrvatske – kazala je. Na niz pitanja koja smo uputili resornom ministarst­vu o kriterijim­a prema kojima je umjesto Ljiljane Zmijanović odabrana Nella Slavica, stigao je sljedeći odgovor: “Na osnovi Izvješća o provedenom javnom natječaju Povjerenst­va za provođenje natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove NP-a Krka i sukladno odredbi članka 135. Zakona o zaštiti prirode, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić dana 7. veljače 2019. donio je rješenje kojim se gđa Nella Slavica imenuje ravnatelji­com Javne ustanove NP Krka na razdoblje od četiri godine”.

 ??  ??
 ??  ?? S LJEPOTAMA KRKE Ljiljana Zmijjanovi­ć upoznala je i Billa Gatesa
S LJEPOTAMA KRKE Ljiljana Zmijjanovi­ć upoznala je i Billa Gatesa
 ??  ?? NA DUŽNOSTI BRIGADNOG IZVIDNIKA Ljiljana je prošla obuku za pilota i ronioca pa je odabrana za brigadnog izvidnika
NA DUŽNOSTI BRIGADNOG IZVIDNIKA Ljiljana je prošla obuku za pilota i ronioca pa je odabrana za brigadnog izvidnika
 ??  ?? GUDUĆA ‘92. Mlada Ljiljana Zmijanović u dubinskoj izvidničko­j akciji Guduća ‘92. u šibenskom zaleđu, ispred prve linije
GUDUĆA ‘92. Mlada Ljiljana Zmijanović u dubinskoj izvidničko­j akciji Guduća ‘92. u šibenskom zaleđu, ispred prve linije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia