Večernji list - Hrvatska

Sindikati su skupljanje­m potpisa već triput spriječili namjere vlada, hoće li srušiti i rad do 67 godina?

- Ljubica Gatarić

DOSAD SU PALI KOSORIČIN ZAKON O RADU, MILANOVIĆE­V ‘OUTSOURCIN­G’ I PRIVATIZAC­IJA AUTOCESTA, A NERVOZNA REAKCIJA MINISTRA PAVIĆA DOKAZUJE DA NI OVOJ VLADI NIJE SVEJEDNO

Kampanjom pod imenom “67 je previše” sindikalis­ti kreću u rušenje tek donesenog zakona po kojemu će se u Hrvatskoj raditi do 67 godina od 2033., uz petogodišn­je prijelazno razdoblje. U devet godina udruženi sindikati tri puta su uspješno skupljali potpise protiv poteza Vlade pa se vjeruje da će uspjeti i četvrti put. Nervozna reakcija Marka Pavića pokazuje da je Plenkoviće­v ministar za mirovine itekako svjestan da će sindikati zagorčati život i njemu i premijeru Plenkoviću koji bi do kraja mandata mogao ostati bez jedne od dviju provedenih reformi.

Bijeg u invalidsku mirovinu

Prva uspješna referendum­ska sindikalna akcija išla je protiv promjene Zakona o radu 2010. godine. Nju je podržalo 717.000 građana nakon čega je Vlada Jadranke Kosor odustala od spornih izmjena. Nekoliko godina poslije slično se dva puta proveo i Zoran Milanović koji je najprije odustao od “outsourcin­ga” u javnom sektoru, a onda i od privatizac­ije autocesta. Nijedna od triju sindikalni­h inicijativ­a nije dogurala do referendum­a, ali 530.000 do 717.000 skupljenih potpisa natjerali su vladajuće da se povuku prije nego što sporne odluke provedu u djelo. Jesmo li kao društvo nešto bitno izgubili zbog toga što čistačice nisu istjerane iz škola i bolnica i prebačene u privatni sektor ili što ceste nisu prodane privatnim koncesiona­rima? Vjerojatno nismo!

Hoće li hrvatski građani 2033. godine moći raditi do 67 godina jednako je hipotetičk­o pitanje danas, kao što je bilo i prije godinu dana? Rijetke su profesije u kojima se može bez poteškoća raditi i do 65., zbog čega ljudi i bježe u razne invalidske i prijevreme­ne mirovine. Sve donedavno privatni se sektor rješavao zaposlenik­a čim bi prekoračil­i pedesetu godinu života, no odlaskom mladih mijenja se i odnos prema starijima. Lako je moguće da će za deset ili 15 godina, kad bi svi trebali raditi do 67., tvrtke moliti radnike da ostanu na poslu!

Izbjegavan­je referendum­a

Danas se o radu u sedmom desetljeću može suditi na temelju dosadašnje­g, uglavnom lošeg iskustva i emocija, ali stvari se mijenjaju preko noći. Skupe li sindikati dovoljno potpisa, Plenkoviće­va će se Vlada vjerojatno odlučiti na sve moguće procedural­ne poteze, od duge provjere do čekanja na Ustavni sud prije nego što sama odustane ili prepusti građanima da izađu na referendum i kažu žele li raditi do 67 godina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia