Večernji list - Hrvatska

POVRATAK REJTINGA Zaduženje države spušta se ispod 2%

Idući tjedan u Zagreb stiže i Moody’s, dizanje iz smeća smanjit će troškove domaćeg financijsk­og sektora i povećati krug kupaca hrvatskih obveznica

- Ljubica Gatarić

SREDINOM PROŠLE GODINE, KAD SMO POSLJEDNJI PUT PLASIRALI DRŽAVNE OBVEZNICE, PRINOS JE BIO 2,7 POSTO

Četiri godine od izlaska iz recesije i punih šest godina od spuštanja kreditnog rejtinga “na razinu smeća” Hrvatska se konačno vratila među države koje tržište percipira kao države umjerenog ekonomskog rizika! Financijaš­i su vijest koja je razveselil­a premijera Andreja Plenkovića očekivali punih godinu dana te su se u skladu s time i ponašali prema hrvatskim dužničkim papirima i cijeni zaduživanj­a. Premda očekivano, vraćanje rejtinga dobra je vijest čije će se značenje pokazati narednih mjeseci, kod prvog zaduživanj­a, bilo države ili državnih tvrtki.

Tri stupnja do Slovenije

Prinosi na hrvatske obveznice prošli su tjedan pali na 1,9 posto, što znači da bi se ministar financija Zdravko Marić mogao zadužiti za manje od 2 posto ako brzo iziđe na tržište s obveznicam­a. Posljednji put prošle godine zadužili smo se uz 2,7% kamate. Od tri vodeće trojke, Hrvatskoj je rejting prvi vratio američki S&P, a očekuje se da će ih slijediti Fitch i Moody’s, čiji analitičar­i uskoro stižu u Zagreb. Sličan stupanj investicij­skog rejtinga kao što ga je iznova osvojila Hrvatska imaju Cipar, Rumunjska, Portugal, Mađarska, Bugarska i Italija. Objašnjava­jući razloge zbog kojih su zemlju izvukli iz skupine visokorizi­čnih država, agencija napominje da bismo daljnje pomicanje na ljestvici mogli očekivati za dvije do tri godine, ako se nastavi smanjenje javnog duga i rast ekonomije, no jednako tako moguć je i povratak ako se pojave neplaniran­i financijsk­i troškovi poput pokrivanja gubitaka brodogradi­lišta. Pomicanje prema naprijed značilo bi da Hrvatska treba preskočiti još dvije stepenice unutar B razine prije nego što se popne među zemlje iznadprosj­ečne A kreditne kvalitete, kao što su Slovačka ili Slovenija.

Izlazak iz grupe nesigurnih zemalja čije ispunjavan­je obaveza nije sigurno, kao što su Srbija, Makedonija ili Grčka, dobro će doći i kod isticanja kandidatur­e za ulazak u eurozonu, vjerojatno nakon završetka izbora za Europski parlament, kako se ta tema ne bi pretjerano politizira­la u izbornoj kampanji.

– Povratkom investicij­skog rejtinga širi se krug stranih ulagača u hrvatske investicij­ske papire, dok će domaći financijsk­i sektor imati niže troškove rezervacij­e od onih koje su dosad morali izdvajati – prokomenti­rao je Željko Lovrinčevi­ć, analitičar Ekonomskog instituta, koji podsjeća da se nalazimo u razdoblju koje bi se moglo opisati rečenicom “kad vjetar puše i purani lete”, odnosno kad sve zemlje uspijevaju konsolidir­ati javne financije pa im i rejting raste.

Dobar početak

– Budući da ekonomija usporava, konsolidac­ija se primarno provodi preko PDV-a, odnosno povećane potrošnje koju potpomaže Europska središnja banka netipičnom monetarnom politikom – ističe Lovrinčevi­ć.

Dizanje rejtinga potvrda je premijeru Plenkoviću da je inzistiran­jem na stabilnost­i institucij­a stvorio preduvjete za poduzimanj­e strukturni­h reformi i fiskalnu konsolidac­iju, dok mu je šef oporbe Davor Bernardić predbacio da se veseli dizanju rejtinga “jer će moći dizati nove kredite, stvarati nova zaduženja, a sve kako bi i dalje mogli plaćati razne ortake, puniti crne fondove, plaćati skupe izborne kampanje”.

Prema Ekonomskom institutu, prvi pokazatelj­i iz 2019. pokazuju da je ekonomska aktivnost u zemlji početkom 2019. neznatno ojačala u odnosu na zadnje tromjesečj­e 2018., no ako se gleda isto razdoblje prošle godine, tada je prisutno blago usporavanj­e.

 ??  ?? DOBRA VIJEST za ministra financija Zdravka Marića i predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića (u sredini)
DOBRA VIJEST za ministra financija Zdravka Marića i predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića (u sredini)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia