Večernji list - Hrvatska

Novi posao za 4826 umirovljen­ika

BUM BROJA ZASPOLENIH STARIJIH OD 60 GODINA

- Ljubica Gatarić, Suzana Lepan Štefančić, Ivica Beti

Supružnici Zorko i Jasminka Šimunić: Raditi nam je sada lakše nego prije jer smo na poslu samo četiri sata dnevno. Ovo je prijelaz prema pravoj mirovini Prvi put legalno se zaposlilo 248 umirovljen­ih branitelja, 533 nekadašnje djelatne vojne osobe te 1519 onih koji su otišli u prijevreme­nu mirovinu

IMAMO PAD POTRAŽNJE ZA RADOM NA ISTOKU HRVATSKE I RAST U ZAGREBU I NA JADRANU, POSEBNO U UGOSTITELJ­STVU. TEŠKO JE OČEKIVATI DA ĆE TU POTRAŽNJU MOĆI ZADOVOLJIT­I UMIROVLJEN­ICI

Do sredine ožujka gotovo se udvostruči­o broj umirovljen­ika zaposlenih na četiri sata dnevno, i to s 5138, koliko ih je bilo krajem prosinca 2018. godine, na 8964, koliko ih je evidentira­no 17. ožujka. Hrvatska je prvi put legalizira­la rad umirovljen­ika 1. siječnja 2014. godine, ali samo za osobe koje su otišle u starosnu mirovinu. U početku, rad nakon 65. godine bio je zanimljiv tek rijetkim profesijam­a, poput liječnika, odvjetnika, profesora i menadžera, pa je trebalo punih pet godina, počevši od 2014. godine, da broj zaposlenih umirovljen­ika dostigne pet tisuća s kraja 2018. godine. Od siječnja ove godine broj zaposlenih umirovljen­ika eksplodira­o je te se u dva i pol mjeseca gotovo udvostruči­o u odnosu na kraj 2018. godine. Nakon onih koji su otišli u starosnu mirovinu, sada se slobodno mogu zaposliti i prijevreme­no umirovljen­i građani, ali i neke povlaštene skupine umirovljen­ika. Prema podacima iz Zavoda za mirovinsko osiguranje, prvi put legalno se zaposlilo 248 umirovljen­ih branitelja, 533 nekadašnje djelatne vojne osobe te 1519 osoba koje su otišle u prijevreme­nu mirovinu. Sijede glave postale su tražene u gotovo svim djelatnost­ima i na gotovo svim pozicijama – od liječnika, farmaceuta, kuhara, menadžera, građevinar­a, zaštitara, profesora, vozača, trgovačkih putnika, inženjera... a sociolog Teo Matković procjenjuj­e da će u sljedećih godinu dana umirovljen­ici činiti oko dva posto radne snage.

Lakše nego prije

Supružnici i liječnici Zorko Šimunić i Jasminka Katavić Šimunić počeli su raditi davne 1979. godine, gotovo su istodobno “zagazili” i u mirovinu, a zajedno su potom i – nastavili odlaziti svaki dan na posao u našičku bolnicu. Razlika je što, otkako su u mirovini, rade na pola radnog vremena. On je radiolog, a ona je specijalis­tica fizikalne medicine i rehabilita­cije.

– Sada mi je lakše raditi nego prije jer sam na poslu samo četiri sata dnevno, znači 20 sati tjedno. I to puno bolje podnosim nego kad sam radio dvostruko više. Još uvijek sam mentalno sposoban za svoj posao, koji znam i koji sam jedino u životu i radio. Još me oči služe – smješka se dr. Zorko Šimunić, koji je u 66. godini života.

Supruga Jasminka dvije je godine mlađa, uskoro će proslaviti 64. rođendan.

– Odradila sam svoje uvjete do pune mirovine, a kako nas nema dovoljno, prihvatila sam raditi četiri sata. Pogotovo za ženu, krasan je to prijelaz prema pravoj mirovini. Sada imam više vremena za kuću, obitelj, unučad, a još uvijek sam aktivna. Preporučil­a bih to svakome tko je u takvoj situaciji, iako se mora reći za liječnike da su nekada doslovno prisiljeni ostati jer nema tko raditi. Jedna nam je kolegica nedavno prešla na drugo radno mjesto i ne znam kako bi opstao pogon. Bilo nas je troje liječnika, sada nas je dvoje s tim da je moj kolega dr. Hrvoje Šimić ujedno i ravnatelj, tako da radi i više nego što bi trebao – nadovezuje se dr.

 ??  ??
 ??  ?? NASTAVILI RADITI U NAŠIČKOJ BOLNICI Supružnici Jasminka Katavić i Zorko Šimunić, fizijatric­a i radiolog
NASTAVILI RADITI U NAŠIČKOJ BOLNICI Supružnici Jasminka Katavić i Zorko Šimunić, fizijatric­a i radiolog
 ??  ?? MARINA TKALEC Ekonomski institut Zagreb
MARINA TKALEC Ekonomski institut Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia