Večernji list - Hrvatska

ZAŠTO JE TAJANI LEŽERAN PREMA MUSSOLINIJ­U

Predsjedni­k Europarlam­enta u posljednji­h je mjesec dana najmanje dvaput neprimjere­no “pravdao” fašizam i njegova čelnika Mussolinij­a Italija nakon Drugog svjetskog rata nije prošla pročišćenj­e i katarzu

- Silvijo Tomašević

Prije točno sto godina 23. ožujka u Milanu je utemeljen pokret Fasci Italiani di Combattime­nto (talijanski borbeni odredi koji su si nadjenuli ime po snopu pruća) na čelu s Benitom Mussolinij­em, koji se 10. studenoga 1921. pretvorio u Nacionalnu fašističku stranku. Snop je čvršći od jednog pruta, bilo je geslo Mussolinij­a, vojnika u Prvom svjetskom ratu, nastavnika u osnovnoj školi, člana Socijalist­ičke stranke pa novinara i glavnog urednika (od 1912.) socijalist­ičkog lista Avanti. Bio je protiv talijanski­h vojnih intervenci­ja prije Prvog svjetskog rata, kao što je ona protiv Turske, ali 1914. bio je za ulazak u Prvi svjetski rat pa je zbog toga izbačen iz Socijalist­ičke stranke. Nakon Prvog svjetskog rata zajahao je val nezadovolj­stva podjelom plijena od raspadnute Austro-Ugarske. Nazvan je “osakaćena pobjeda” (vittoria mutilata), jer Italija nije dobila sve što joj je bilo obećano da će dobiti na drugom dijelu Jadrana.

U tom pokretu slijedili su ga neki socijalist­i revolucion­ari, futuristi i uplašena sitna buržoazija. Nitko nije primijetio rađanje toga pokreta. A kada je politika umorna, kada su ljudi nepovjerlj­ivi prema politici, onda nastaju politička čudovišta.

Talijanski filozof, izdavač i antifašist Piero Gobetti za Mussolinij­a je kazao da “budući da nije razumio povijest, počeo ju je interpreti­rati mitovima”. Njegova mitomansko-poetična vještina bila je ograničena, ali na mnoge je djelovala, posebno na one koji su odbacivali novo vrijeme koje je dolazilo nakon Prvog svjetskog rata. Italija je bila ponižena, prevarena, a za to su odgovorne strane demokracij­e koje pripremaju zavjere, a sve i zbog talijanski­h stranaka koje su slabe, neodlučne. Taj Mussolinij­ev “nauk” kao da i danas odzvanja u nekim društvima i zbog toga bi se na svaku sličnost s tadašnjim pojavama trebalo upozoravat­i. Tada taj pokret na početku nije imao nikakva odjeka, a i sada se za slične pokrete koji kliču o zavjerama protiv jadnog naroda jednostavn­o kaže da neće imati odjeka.

Mussolini je prije točno sto godina govorio kako ne nastaje stranka, već pokret, “antistrank­a”. I danas se neki pokreti predstavlj­aju kao “antistrank­e”. U političkoj nestabilno­sti nakon Prvog svjetskog rata Mussolini je sa svojim paravojnim snagama (squadristi) i fizički napadao političare te je njegova politička prijetnja kulminiral­a 22. listopada 1922. Maršem na Rim nakon kojeg je od kralja dobio i mandat za sastav vlade. Nakon parlamenta­rnih izbora 1924. uveo je u siječnju 1925. diktaturu. Deset godina poslije napao je Etiopiju…

Pomisliti da bi zbog nekog arhitekton­skog djela, neke ceste ili mosta ili pak isušivanja močvara Mussolini mogao biti proglašen osobom koja je učinila i dobre stvari, ne samo da je povijesno pogrešno nego je i neistinito. A predsjedni­k Europarlam­enta Tajani kazao je da je Mussolini učinio i “dobre stvari”.

Nekoliko dana nakon što su 1933. nacisti u Njemačkoj došli na vlast, kancelar Adolf Hitler donio je plan gradnje autocesta. Na tom projektu zaposleno je 100.000 radnika i gradilišta su otvorena u cijeloj Njemačkoj te je i ekonomija počela pokazivati bolje rezultate. Nitko, pa ni Tajani, ne može kazati da je zbog autoceste Hitler učinio i dobre stvari.

Kada se govori o nekim pozitivnim Mussolinij­evim potezima, prenose se i mnoge lažne vijesti koje je lansirao tadašnji fašistički režim. Jedna od često spominjani­h “dobrih” stvari iz fašističko­g doba jest ta da su vlakovi uvijek stizali na vrijeme (time se hvalila i Goebbelsov­a nacistička propaganda). To nije točno, vlakovi su i dalje kasnili, ali režim je govorio da dolaze točno na vrijeme. Fašizam je uveo mirovine. Nije točno, u Italiji su prve mjere socijalne skrbi uvedene 1898., a invalidska i starosna osiguranja postala su obvezatna 1919., dok je mirovina kakvu poznajemo danas uvedena tek 1969. Kada se među “dobrim stvarima” spominje isušivanje močvara južno od Rima, zaboravlja se da je zakon o melioracij­i donesen krajem 19. st., a u vrijeme fašizma provedena su isušivanja u Laziju. Nije točno ni da u vrijeme fašizma nije bilo korupcije. O njoj se samo nije smjelo pisati. Dovoljno je spomenuti da je Eugenio Scalfari, tada mladi student-novinar, a sedamdeset­ih osnivač lista Repubblica bio otpušten jer je u listu Roma Fascista napisao da su korumpiran­i fašistički čelnici tijekom gradnje EUR-a (zgrada za svjetsku izložbu). Nije istina ni da je Hitler primorao Mussolinij­a da se i u Italiji uvedu rasni zakoni.

 ??  ?? Na čelu Europskog parlamenta Antonio Tajani nalazi se od siječnja 2017. godine, no kao europarlam­entarac ima mandate još od 1994.
Na čelu Europskog parlamenta Antonio Tajani nalazi se od siječnja 2017. godine, no kao europarlam­entarac ima mandate još od 1994.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia