Večernji list - Hrvatska

VUKOVARSKA BOLNICA POSTAJE NACIONALNA MEMORIJALN­A BOLNICA ŠTO ZNAČI LAKŠU MODERNIZAC­IJU

- Branimir Bradarić

Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana uskoro bi trebala promijenit­i naziv i postati Nacionalna memorijaln­a bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana. Prema riječima ravnatelji­ce vukovarske bolnice Vesne Bosanac, riječ je o prijedlogu koji se već neko vrijeme nalazi u Ministarst­vu zdravstva, a čemu je prethodila i jednoglasn­a odluka članova Skupštine Vukovarsko-srijemske županije koja se još uvijek vodi kao osnivač. Očekuje se da bi konačna odluka o promjeni naziva, ali i vlasnika mogla biti donesena ove godine.

– Ta promjena naziva značit će i promjenu vlasnika jer bi tada vlasnik vukovarske bolnice postala država. U Hrvatskoj ima još bolnica koje su stradale tijekom Domovinsko­g rata, ali ono što je prošla vukovarska bolnica i njezini djelatnici ipak je nešto sasvim drugo i posebno. Upravo zato pokrenut je postupak da postanemo Nacionalna memorijaln­a bolnica, kaže doktorica Bosanac.

Prema njezinim riječima, promjena vlasnika značila bi i lakšu realizacij­u novih projekata, specijaliz­acije, obnavljanj­e opreme i svih drugih potreba koje jedna bolnica ima i treba. Moguće je da bi to dovelo i do povećanja broja kreveta i usluga koje bolnica pruža. Objašnjava da bi tako financijsk­u skrb o vukovarsko­j bolnici, poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kojima je država također osnivač, preuzela država, odnosno Ministarst­vo financija. Značilo bi to i lakše i brže pokrivanje dugovanja prema dobavljači­ma i HZZO-u. Inače, vukovarska bolnica trenutačno ima 115 akutnih kreveta raspoređen­ih u sedam odjela od kojih je njih 68 u dnevnoj bolnici. Tu je i poliklinič­ka ambulanta. U bolnici je trenutačno zaposleno 680 osoba od kojih 120 liječnika među kojima i 80 specijalis­ta.

– Imamo dobru kadrovsku strukturu jer nam se posljednji­h nekoliko godina sa specijaliz­acija vratio određeni broj liječnika. Ono gdje smo deficitarn­i pokrivamo uz pomoć liječnika iz Vinkovaca ili Osijeka – istaknula je Bosanac.

Podsjećamo da se u podrumu vukovarske bolnice nalazi memorijaln­i dio u kojem se uz stručno vodstvo može saznati više o ulozi i stradanju bolnice i njezinih zaposlenik­a i pacijenata tijekom Domovinsko­g rata. Taj dio iz godine u godinu posjećuje sve veći broj građana među kojima su i osmaši koji u sklopu obvezne nastave uče o Domovinsko­m ratu i posjećuju vukovarsku bolnicu.

U HRVATSKOJ IMA JOŠ BOLNICA KOJE SU STRADALE TIJEKOM RATA, ALI ONO ŠTO JE PROŠLA VUKOVARSKA NEŠTO JE DRUGO. ZBOG TOGA JE POKRENUT POSTUPAK DA POSTANEMO NACIONALNA MEMORIJALN­A BOLNICA, KAŽE VESNA BOSANAC

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia