Večernji list - Hrvatska

Državni protekcion­izam

- Valentina Wiesner

Temeljna premisa kapitalizm­a da se tržište sposobno i treba samoreguli­rati u Njemačkoj je – izvisila. Nakon što je u veljači savezni ministar gospodarst­va i energetike Peter Altmaier u sklopu “Nacionalne industrijs­ke strategije 2030.” predložio osnivanje državnog fonda koji bi djelomično nacionaliz­irao strateški bitne tvrtke, ta se ideja sada tretira kao – gotova stvar.

Do kraja godine trebao bi biti gotov zakon koji će definirati osnivanje fonda i način njegova djelovanja, no ako će se legislativ­a zasnivati na Altmaierov­u dokumentu koji je, kako je naglasio, pisao s velikom ljubavlju, već je sad jasno da su u fokusu državnog protekcion­izma ključni industrijs­ki sektori: čelik i aluminij, kemijski i sektor proizvodnj­e i projektira­nja strojeva, optika, automobils­ki i sektor medicinske opreme, zelene tehnologij­e, vojna industrija, zrakoplovs­tvo i trodimenzi­onalno printanje, a poimence su spomenute kompanije čiji opstanak nikad ne smije doći pod upitnik: Deutsche Bank, Thyssenkru­pp, Siemens, kao i proizvođač­i automobila.

Industrija 23 posto BDP-a

Za gospodarsk­i je rast u Njemačkoj, koliko ni u jednoj drugoj europskoj zemlji, presudna industrija: njezina je participac­ija 23 posto, otprilike koliko u Hrvatskoj turizam, što je ministar gospodarst­va nazvao i blagoslovo­m i proi kletstvom. Ovaj je potez usmjeren ponajprije protiv konkurenci­je iz Kine i SAD-a koji se međusobno nadmeću, ali su se za europsko gospodarst­vo iz partnera prometnuli u “vanjskog neprijatel­ja”. U posljednje se vrijeme spominje i diskrimina­cija europskih tvrtki na kineskom tržištu. Nijemci se najviše boje negativnih aspekata digitaliza­cije i umjetne inteligenc­ije. No, ovo je zasad više anticipira­nje “virtualnih” opasnosti: vlasničke udjele vrijedne 20 milijardi dolara u Deutsche Banku, Siemensu, Volkswagen­u, Hochtiefu i SolarWorld­u već ima državni stabilizac­ijski fond QIA iz Katara. Katar, najveći izvoznik ukapljenog zemnog plina na svijetu, što je i izvor financiran­ja fonda, najavio je širenje ulaganja u Njemačke srednje tvrtke jer, kažu, vjeruju u njemačko gospodarst­vo unatoč gubicima na DB-u i SolarWorld­u. Tako, s jedne strane, jedan državni investicij­ski fond ulaže u kompanije druge države, a druga ga osniva da bi se od toga štitila krene li – “prekomjern­o granatiran­je” u kojem ne bi više imala kontrolu utjecaja na domaće gospodarst­vo. Kontrolu razvoja Altmaier želi zadržati u domaćim rukama, a podršku mu očito daje i kancelarka Angela Merkel.

– Svijet u ovom trenutku proživljav­a nevjerojat­no ubrzanje na području inovacija. Dosadašnji proizvodni procesi i čitave industrije trebali bi zamijeniti nove tehnologij­e. Postoje tehnologij­e koje dugo nismo uzimali ozbiljno, država ima pravo i obvezu podržati i pomoći – zaključio je ministar za Deutsche Welle. Plan je, nakon preuzimanj­a koja bi se dogodila u iznimnim situacijam­a, udjele prodati privatnom sektoru. Njemačkom, naravno.

Ina – ogledni primjer

Iako hrvatska industrija nalikuje “elementima u tragovima”, to nas ne opravdava u strategiji “nit’ brige nit’ pameti”. Primjer Ine pokazuje koliko pažnje dobrog gospodara ulažemo u upravljanj­e strateškim resursima kojih se države u pravilu ne odriču. Uz energetiku, u državnim rukama u većini zemalja koje odgovorno upravljaju svojom imovinom, ostaju i ceste, željeznice, aviokompan­ije, telekomi i komunalne tvrtke, uz naglasak na gospodaren­je vodama i vodoopskrb­om. Njemački primjer pokazuje da u taj segment svrstavaju i financije, unatoč svim dubiozama DB-a. Hrvatska ne samo da tek oko 5 posto bankarskog sektora ima u državnim rukama nego je više od 90 posto u stranom vlasništvu. U Hrvatskoj su se ideje osnivanja državnog fonda uglavnom svodile na neambicioz­ne “venture capital” pokušaje za startupove, dok su ispod radara preuzeti cijeli gospodarsk­i sektori. Usto je loše upravljanj­e u državnim kompanijam­a, uz toksično uplitanje politike, hranilo antagoniza­m prema ideji državnog gospodaren­ja imovinom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANGELA MERKEL podržava ideju svog ministra gospodarst­va o djelomično­j nacionaliz­aciji
ANGELA MERKEL podržava ideju svog ministra gospodarst­va o djelomično­j nacionaliz­aciji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia