Večernji list - Hrvatska

Tko je odgovarao za spiskanih 35 milijardi kuna u brodogradn­ji?

- Igor Pasecky

Trakavica oko Uljanika se nastavlja. Neodlučnos­t vladajućih sigurno nije uzrokovana brigom za trošak proračuna odnosno nas građana. Cijelo vrijeme nas se želi uvjeriti da je upravo briga za proračun razlog zašto još nema odluke. Razlog je u stvari vaganje što će biti manja politička šteta. Zašto tako mislim?

Brodogradn­ja je do sada u nekoliko navrata sanirana i to s cca 35 milijardi kuna. Manje je koštala i autocesta Zagreb-Split (samo za ilustracij­u). Svaka ta sanacija dovela je do nove sanacije i do ničeg drugog. Što će reći da je razlog saniranja bio samo politički odnosno socijalni mir. Ne talasaj, a to i tako nisu naše pare. Sanacije nisu bile ozbiljne, njihova provedba nije se kontrolira­la i s propašću svake svi su ostali u velikim čudima kako se to moglo dogoditi.

Tko je odgovarao za spiskanih 35 milijardi kuna u brodogradn­ji? Nitko. Nikome ništa, opet se zagrabilo u džep poreznih obveznika i sve ispočetka.

Što bi nas to sada trebalo upućivati na to da će sada biti drugačije? Imamo li ozbiljnu projekciju razvoja brodogradn­je u budućnosti ili se priča završava s dovršenjem brodova koji su sada na dokovima? Ima li partner ili onaj koji bi preuzeo Uljanik iza sebe ozbiljno iskustvo u brodogradn­ji? Navodno su mu ozbiljni u tom poslu partneri, zvuči li to ozbiljno ako su to ozbiljna posla? Da su ozbiljna posla sigurno netko s iskustvom u brodogradn­ji ne bi u tu priču ulazio preko anonimusa, osim ako taj ne može odraditi nešto ispod stola. Toliko o transparen­tnosti.

Sindikati i radnici jadikuju nad važnom granom naše industrije i pričaju svi o svojoj stručnosti. Kako je stručan netko tko u toj branši uspije spiskati toliko novca ni za što? Gdje su bili ti sindikati, radnici, stručnjaci, lokalna politika dok je toliki novac odlazio u vjetar? Dok je bilo za plaće sve je bilo super, sve je bilo za pet. Tolike propale sanacije nisu bile nikome razlog da se brodogradn­ja stavi pod posebni nadzor države? Ili su ti koji bi trebali nadzirati stručnjaci u istoj mjeri kao oni koji su vodili brodogradn­ju?

Kako to da je tu ulupana tolika para, a da iza toga nemamo barem nekakav sudski proces? Da, da nije to bila samo jedna ekipa. Točno, ali model je očito bio isti i nitko ga nije prepoznao, ili ga nije htio prepoznati ili je toliko stručan da nije mogao vidjeti kuda to ide. Kako bi rekao pokojni Mladen Delić – Ma ljudi moji je li to moguće.

Mi stariji znamo da je kod svake dosadašnje sanacije priča bila ista kao sada. Hoće ili neće, sanacija da ili ne? Argumentac­ija je uvijek bila ista, a planovi svijetle budućnosti identični ovima danas. I još uvijek nije dosta. I tako do prve sljedeće sanacije i opet uz čuđenje i nevjericu, novi investitor neće htjeti preuzeti troškove prošlih, ali brodogradn­ju će iscijediti još više, rupa nakon njega bit će još veća.

Gospodo, biste li to što činite s našim novcem činili i sa svojim? Vaša iskustva i praksa u ekonomiji na žalost na razini su ovih koji su vodili i vode brodogradn­ju. Da nisu ne bi tu bilo puno dilema.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia