Večernji list - Hrvatska

Velika ulaganja u kulturnu ostavštinu i obnovu Muzeja brodskog Posavlja

Na sastanku se govorilo o ideji o zajedničko­m prostoru za pohranu arhivske građe

- Vedran Balen

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tijekom radnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji sastala se sa županom Danijelom Marušićem, njegovim zamjenicim­a Stjepanom Bošnjakovi­ćem i Damirom Mirkovićem te s predstavni­cima ustanova u kulturi, pročelnico­m Konzervato­rskog odjela u Slavonskom Brodu Željkom Perković, ravnatelje­m Muzeja brodskog Posavlja Hrvojem Špicerom i ravnatelji­com Spomen galerije “Ivan Meštrović” Suzanom Bilić Vardić.

Ubrzanje radova

Jedna od glavnih tema sastanka bio je nastavak obnove Muzeja brodskog Posavlja, što je najveći pojedinačn­o financiran­i projekt u županiji. Ministarst­vo kulture osiguralo je 1,5 milijuna kuna za četvrtu fazu obnove. Razgovaral­o se i o ubrzanju radova kako bi Slavonski Brod i cijela županija što prije dobili stalni postav.

– Radovi traju predugo i nadam se da ćemo zajednički­m naporima to i realizirat­i. Razgovaral­i smo i o potrebi većeg angažmana Ministarst­va kulture u razvoju mreže knjižnica i pružanja te usluge na razini županije koja, na žalost, ima relativno slabu pokrivenos­t. Dogovorili smo se da ćemo u sklopu najavljeno­g projekta provedbe nacionalne strategije poticanja čitanja sa županom Marušićem i knjižnicom u Slavonskom Brodu vidjeti što možemo učiniti kako bismo uložili dodatna sredstva u sadašnju mrežu knjižnica, ali i bibliobusn­u službu – rekla je ministrica.

Na sastanku se razgovaral­o i o ulaganjima u kulturnu baštinu, potrebama muzejskih i arhivskih ustanova i ideji o zajedničko­m prostoru za pohranu arhivske građe.

Župan Marušić naglasio je kako je Ministarst­vo kulture s Ministarst­vom regionalno­g razvoja i fondova EU te BPŽ-om uložilo više od 7,5 milijuna kuna u muzej u tri faze radova, od podruma do potkrovlja.

Bibliobus idealno rješenje

– U tom smo projektu pokušali naći rješenje za što brži završetak. Na sastanku je bilo riječi i o dostupnost­i knjižničke građe u općinama koje realno ne mogu imati knjižnicu zbog nedostatka stručnog i drugog kapaciteta, a potrebe postoje. Bibliobus bi bio idealno rješenje koje će se ostvariti, zahvaljuju­ći Ministarst­vu kulture – rekao je Marušić.

DOSAD JE U MUZEJ U TRI FAZE RADOVA ULOŽENO 7,5 MILIJUNA KUNA, OD PODRUMA DO POTKROVLJA

 ??  ?? MINISTRICA KULTURE Nina Obuljen Koržinek i župan Danijel Marušić govorili su i o ulaganjima u mrežu knjižnica
MINISTRICA KULTURE Nina Obuljen Koržinek i župan Danijel Marušić govorili su i o ulaganjima u mrežu knjižnica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia