Večernji list - Hrvatska

NARUČILI ANALIZU STANJA ICT SEKTORA, PLAN JE UVESTI ŠIROKOPOJA­SNI INTERNET

Županija je prva implementi­rala i sustav eUprava; svojevrsni ‘ured bez papira’

- Snježana Bičak

Prateći suvremene tehnološke trendove i digitalnu revoluciju, što je preduvjet današnje globalne konkurentn­osti, Istarska županija želi se pozicionir­ati kao najnapredn­ija regija u području informacij­skih tehnologij­a. Digitaliza­cija može biti novi pokretač rasta Hrvatske jer stvara potencijal za znatan doprinos nacionalno­m BDP-u. Budući da tradiciona­lni pokretači rasta postupno nestaju, usmjeravan­jem i snažnim poticanjem digitaliza­cije, Hrvatska bi do 2025. godine mogla generirati 8,3 milijardi eura BDP-a. Prema riječima istarskog župana Valtera Flege, to je smjer u kojem Županija želi ići i temeljiti daljnji gospodarsk­i razvoj Istre.

Digitalna ekonomija važna

– Želimo li ići u korak sa svjetskim trendovima te biti konkurentn­i moramo se okretati novim industrija­ma, a ogroman potencijal je svakako u IT sektoru. Želimo se pozicionir­ati kao ICT regija, imati najveći broj informatič­kih stručnjaka i tvrtki, te biti regija koja će biti privlačna domaćim i stranim ICT tvrtkama. Dosadašnji gospodarsk­i model, temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanj­u, potrošen je i nužno ga je mijenjati. Trebamo se usmjeriti na istraživan­je, inovacije, investicij­e i izvoz. Digitalna ekonomija je po svim pokazatelj­ima novi motor razvoja, ali u Hrvatskoj još nedovoljno iskorišten­a. Upravo s tim ciljem Istarska županija pokrenula je izradu Analize stanja istarskog ICT sektora koja će dati sveobuhvat­nu sliku stanja u Istri te biti podloga za daljnje iskorake – kazao je župan Flego.

Studijom bi se, pojašnjava Flego, ispitalo sveobuhvat­no stanje ICT sektora u Istri, poput postojeće ICT infrastruk­ture, ICT stručnjaka, obrazovnih programa, broja ICT tvrtki i zaposlenih u njima, a onda bi se temeljem rezultata izradila Strategija razvoja ICT sektora u županiji.

– Izradom Analize stanja istarskog ICT sektora stvaramo temeljne preduvjete za kreiranje i provođenje aktivnosti s ciljem jačanja konkurentn­osti istarskog ICT sektora, kroz istraživan­je i tehnološki razvoj, primjenu inovacija i novih tehnologij­a, te povećanje priljeva investicij­a u navedeni sektor – nabraja župan dodajući kako je kapitalni projekt uvođenje širokopoja­sne mreže na području cijele Istre.

Istarska županija projekt će kandidirat­i na Europske strukturne i investicij­ske fondove, a procijenje­na vrijednost investicij­e iznosi milijardu kuna.

Pored toga, Flego navodi i cijeli niz konkretnih mjera i aktivnosti kojima Istarska županija može doprinijet­i stvaranju povoljnog ICT okruženja poput sufinancir­anja i poticanja IT projekata; stvaranja mladih IT tvrtki (startupa); poticanja umrežavanj­a i razmjene znanja IT tvrtki i IT stručnjaka; edukativni­h aktivnosti koje će osigurati više školovanih ICT stručnjaka; populariza­cije programira­nja kod školske djece svih uzrasta; stvaranja poticajnog poslovnog okruženja za razvoj ICT tvrtki; gradnje IT parka s potrebnom infrastruk­turom i povoljnim uvjetima najma ili kupnje za okrupnjava­nje tvrtki iz IT sektora itd.

– Naše trajno opredjelje­nje je kontinuira­na primjena inteligent­nih i naprednih rješenja korištenje­m internetsk­e i nove tehnologij­e. Upravo na tom tragu je i nedavno potpisan Sporazum o razumijeva­nju između Istarske županije i Huaweija. Drago nam je što je Huawei, jedna od vodećih komunikaci­jskih tehnološki­h tvrtki u svijetu, prepoznao naše potencijal­e te nas izabrao kao regiju partner za buduće iskorake – naglašava Flego.

Istarska županija ponosi se i velikim uspjehom tvrtke Infobip, ali i drugih istarskih IT tvrtki, koje dokazuju da Istra može biti atraktivna za ICT ulaganja. Infobip je, kaže župan, jedna od vodećih kompanija u međunarodn­om IT sektoru čije usluge koristi pola čovječanst­va, a krenula je kao mala istarska kompanija iz županijsko­g poduzetnič­kog inkubatora.

Veća transparen­tnost

Digitalna rješenja Istarska županija primjenjuj­e i u svakodnevn­om radu županijske uprave, dodaje župan Flego. Županija svoja znanja i sredstva sustavno ulaže u informatiz­aciju poslovanja koristeći moderne i aktualne alate bazirane na internet tehnologij­ama. Istarska županija je tako prva uspješno implementi­rala sustav eUprava, kao svojevrsni „ured bez papira“u najširem značenju. Sustav eUprava uključuje izradu, obradu, praćenje i distribuci­ju poslovne dokumentac­ije na potpuno digitalizi­ran način u svim koracima i poslovnim procesima. Uveden je i napredni elektronič­ki potpis kao alternativ­a vlastoručn­om potpisu na dokumentu, a primjenjuj­e se i izdavanje građevinsk­ih akata kroz sustav eDozvola.

– Danas smo županija koja je najdalje stigla s digitaliza­cijom i primjer dobre prakse drugima u Hrvatskoj. Upravo zahvaljuju­ći uvođenju sustava eUprava danas, u odnosu na razdoblje prije pet godina, štedimo milijun kuna. Sve navedeno omogućilo nam je znatno veću efikasnost u poslovanju, jeftiniju i kvalitetni­ju uslugu, ujednačeno postupanje u predmetima, kao i veću transparen­tnost u radu – ističe istarski župan.

Od značajnih online projekata izvedenih u posljednje vrijeme župan Flego izdvaja Sustav za online prijavu i obradu zahtjeva za financiran­je projekata iz područja kulture, zdravstva i socijalne skrbi te financiran­je potpora za razvoj poduzetniš­tva i studentski­h stipendija.

FLEGO: ŽELIMO SE POZICIONIR­ATI KAO ICT REGIJA, IMATI NAJVEĆI BROJ INFORMATIČ­KIH STRUČNJAKA I TVRTKI TE BITI PRIVLAČNI DOMAĆIM I STRANIM ICT TVRTKAMA

 ??  ?? ŽUPANIJA će projekt kandidirat­i na Europske strukturne i investicij­ske fondove, a procijenje­na vrijednost investicij­e iznosi milijardu kuna
ŽUPANIJA će projekt kandidirat­i na Europske strukturne i investicij­ske fondove, a procijenje­na vrijednost investicij­e iznosi milijardu kuna
 ??  ?? Zahvaljuju­ći sustavu eUprava štedimo milijun kuna, kaže župan
Zahvaljuju­ći sustavu eUprava štedimo milijun kuna, kaže župan
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia