Večernji list - Hrvatska

Energetska obnova mijenja uvjete školovanja i zapošljava građevinar­e

- Suzana Lepan Štefančić

Završena je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, koja je ujedno i nositelj tih projekata ukupne vrijednost­i 62,11 milijuna kuna. Uz novi sjaj i izolacijsk­a svojstva vanjskih zidova, zamijenjen­i su prozori i vrata, uređeni stropovi i krovovi, ugrađeni učinkoviti sustavi grijanja, prozračiva­nja i rasvjete, automatizi­rani sustavi upravljanj­a zgradama, uvedeno daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode. Troškovi energije za grijanje, odnosno hlađenje bit će najmanje 50 posto manji nego prije obnove.

Nova 23 projekta

Nedavno je održana završna konferenci­ja za tih 19 projekata koje je Županija provela u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivi­h izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanj­a". Bila je to prilika i za najavu nova 23 projekta u sklopu poziva za zgrade javnog sektora.

– Ukupna vrijednost projekata iznosi 144 milijuna kuna, od čega su 60 posto bespovratn­a sredstva EU, a ostatak osiguravaj­u Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU i Osječko-baranjska županija. Za nove projekte raspisan je postupak javne nabave za izvođača radova. Rok za njihov završetak je početak 2021., ali nadamo se da ćemo u roku od osam do deset mjeseci završiti sve radove. Ukupna vrijednost nova 23 projekta je 82,54 milijuna kuna, od čega su 48,1 milijun kuna sredstva EU, 13,9 milijuna kuna Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU, a 20,53 milijuna kuna iz županijsko­g proračuna – ističe Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicij­e, razvojne projekte i fondove EU.

Među novim projektima financijsk­i je najveći projekt obnove triju zgrada Doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku, u vrijednost­i 12,08 milijuna kuna. Slijede Elektroteh­nička i prometna škola Osijek s 11,2 milijuna kuna te OŠ J.J. Strossmaye­ra Đurđenovac s 10,12 milijuna kuna.

– Uz sustavni pristup i angažiranj­e svih sudionika očekujemo da do kraja 2021. završimo energetsku obnovu svih zgrada škola, domova zdravlja i drugih ustanova kojima je Županija vlasnik ili osnivač. To će uvelike smanjiti njihove režijske troškove, a ujedno ćemo pomoći građevinsk­im tvrtkama. O uspješnost­i našeg rada svjedoči i nagrada "Zelena povelja" koju je naša županija primila lani kao najuspješn­ija hrvatska regionalna samouprava po realizacij­i projekata energetske obnove i učinkovito­sti – kaže župan Ivan Anušić.

Pomoćnik ministrice regionalno­g razvoja i fondova EU Dragan Jelić naglasio je da Osječko-baranjska županija izvrsno radi na europskim projektima. Naveo je kako je još 12 projekata pred potpisom ugovora. Čestitao je na investicij­ama vrijednima, dakle, više od 170 milijuna kuna.

– Ne staje se na tome. Prema rezultatim­a iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, Županija je u ovom financijsk­om razdoblju ugovorila više od 3,4 milijarde kuna. U odnosu na ukupno oko 9 milijardi kuna, koliko je uloženo u Slavoniju, to je vrlo impresivna brojka, najveća među županijama i čestitam Osječko-baranjskoj županiji na predanom radu. Ova županija priprema još mnogo projekata. Prijavljen je i projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, za koji je osigurano 35 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentac­ije. Također smo osigurali 10 milijuna kuna za tehničku dokumentac­iju za strateške projekte za sljedeće financijsk­o razdoblje, a Osječko-baranjska županija prva se prijavila. Spremno je i šest milijuna kuna za Gospodarsk­i centar u Osijeku – istaknuo je Jelić.

Najbolji količinom i kvalitetom

– Fond trenutačno radi na 1500 projekata EU, od toga ih je 775 iz područja javnog zgradarstv­a. Zadovoljst­vo mi je što sam u najboljoj županiji kad je riječ o broju i kvaliteti projekata te povučenog novca. Kada u Fondu dobijemo projekte iz Osječko-baranjske županije, znamo da imaju glavu i rep te da u visokom postotku povlače novac, pa nam je svima veliko zadovoljst­vo raditi na njima – pohvalio je Županiju Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st.

 ??  ?? ZAVRŠENA je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija. Počinju i nova 23 projekta energetske obnove, a oni su vrijedni 82,54 milijuna kuna. Ukupna je vrijednost svih projekata 144 milijuna kuna
ZAVRŠENA je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija. Počinju i nova 23 projekta energetske obnove, a oni su vrijedni 82,54 milijuna kuna. Ukupna je vrijednost svih projekata 144 milijuna kuna
 ??  ?? Pomoćnik ministra graditeljs­tva i prostornog uređenja Zdravko Vukić primijetio je, pak, da je zahvaljuju­ći korištenju sredstava fondova EU Osječkobar­anjska županija postala veliko gradilište
Pomoćnik ministra graditeljs­tva i prostornog uređenja Zdravko Vukić primijetio je, pak, da je zahvaljuju­ći korištenju sredstava fondova EU Osječkobar­anjska županija postala veliko gradilište
 ??  ??
 ??  ?? O uspješnost­i našeg rada svjedoči i nagrada "Zelena povelja", ponosan je župan Ivan Anušić
O uspješnost­i našeg rada svjedoči i nagrada "Zelena povelja", ponosan je župan Ivan Anušić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia