Večernji list - Hrvatska

Cilj je visokostru­čna radna snaga s novim znanjima i vještinama te oprema kakve neće biti nigdje drugo u Hrvatskoj

- Danijel Prerad

Gradnjom Centra omogućit ćemo znanstveni­cima iz područja metalurgij­e, iz Hrvatske i drugih dijelova Europe, da ovdje stvore nešto novo za razvoj gospodarst­va. Ovu priču možemo širiti i u sklopu našeg budućeg Znanstveno-kulturnoob­razovnog centra u Lađarskoj IVO ŽINIĆ, sisačko-moslavački župan

I službeno je započeo projekt Metalurško­g fakulteta „Centar za ljevarstvo – SIMET“, u kojem je Sisačko-moslavačka županija projektni partner.

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna financira Europska unija. Od toga 30 milijuna kuna odlazi na nabavu opreme, a osim edukacije studenata Centar za ljevarstvo bio bi nositelj organizaci­je Međunarodn­og savjetovan­ja ljevača te ostalih oblika cjeloživot­nog učenja putem seminara, predavanja, radionica i tribina.

Nove teme i izazovi

– Pokretanje Centra mnogo znači za Sisak, Županiju, ali i za Hrvatsku. To je ulaganje u znanstveno-istraživač­ku opremu, to su novi studijski programi, to je visokostru­čna radna snaga s novim znanjima, vještinama i kompetenci­jama koje mogu steći upravo na ovakvoj opremi kakve neće biti drugdje u Hrvatskoj – rekla je izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurško­g fakulteta, dodavši kako je budući Centar za ljevarstvo korak k prilagođav­anju Fakulteta i studijskih programa tržištu rada. S tim u skladu na fakultetu se promišlja i o novim studijskim programima.

– Jedan od njih je u evaluaciji, a riječ je o programu ‘Sigurnost i zdravlje na radu i okolišu’. U suradnji s Fakultetom strojarstv­a i brodogradn­je, Građevinsk­im fakultetom te Fakultetom kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e promišljam­o studijski program ‘Inženjerst­vo tehničkih materijala’. Riječ je o potpuno novim temama i izazovima za koje vjeru- jem da će biti atraktivni – dodala je dekanica.

Provedba projekta rezultirat će adaptacijo­m, opremanjem i stavljanje­m u funkciju Centra za ljevarstvo – SIMET, koji je u sklopu Metalurško­g fakulteta Sisak.

Pratimo trendove

U svrhu povezivanj­a poduzetnik­a, znanstveno-istraživač­kih funkcija i javnog sektora, znanstveno-istraživač­ka oprema nabavljena u sklopu projekta služit će kvalitetni­jem prijenosu znanja i rezultata istraživan­ja, poboljšanj­u umreženost­i poduzetnik­a i proizvodni­h procesa, te smanjenju troškova proizvodnj­e.

– Velik je ovo projekt za Metalurški fakultet, ali i za Sveučilišt­e, a posebno za našu županiju koja ima sreću da imamo takvu ustanovu. Ovim projektom želimo postati mjesto konkurentn­o za određena znanja, za određene tehnologij­e. Metalurški fakultet sa svojim dugogodišn­jim iskustvom nije slučajno u Sisku. Nastao je kao potreba tadašnjeg gospodarst­va koje se nažalost ugasilo. Sada pronalazim­o nova rješenja kojima bismo ponudili nešto novo, nešto što prati trendove i gospodarst­vo, ali i općenito razvoj tehnologij­e u području metalurgij­e, ljevarstva, znanosti – zaključio je župan Ivo Žinić.

 ??  ?? METALURŠKI FAKULTET u Sisku će uskoro dobiti moderni Centar za ljevarstvo, a projekt financira Europska unija s 40 milijuna kuna
METALURŠKI FAKULTET u Sisku će uskoro dobiti moderni Centar za ljevarstvo, a projekt financira Europska unija s 40 milijuna kuna
 ??  ?? Dekanica dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac
Dekanica dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac
 ??  ?? Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia